EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Σάλτσα ή πουρές μήλου

H απλούστερη σος για γλυκά και αλμυρά πιάτα

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 7:23:01 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ online»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Υλικά


1 κιλό μήλα (γλυκά, όχι ξινά), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
½ φλ. νερό
χυμός από ½ λεμόνι
διάφορα αρωματικά (φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ή πιπερόριζα, ή γλυκόριζα, ή κανέλα, ή αστεροειδή γλυκάνισο), τυλιγμένα σε μία γάζα (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα μαζί με το νερό, τον χυμό λεμονιού και, αν θέλουμε, τα αρωματικά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, για περίπου ½ ώρα.

Αφαιρούμε τη γάζα με τα αρωματικά. Αν θέλουμε η σάλτσα μας να έχει κομματάκια μήλου, τη δουλεύουμε για λίγο με τον πολτοποιητή της πατάτας ή με ένα πιρούνι. Αν τη θέλουμε λεία, χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ, το multi ή τον μύλο λαχανικών και την περνάμε από λεπτή σήτα.

Κατόπιν την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και την αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα* ίδιου μεγέθους με τη σάλτσα αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος, χτυπώντας τα ελαφρά στον πάγκο να ελευθερωθούν οι παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα. Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια και ολοκληρώνουμε την κονσερβοποίηση σε water bath.

Κονσερβοποίηση σε water bath:
Βάζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει ένα πανάκι, γεμίζουμε με νερό ώστε να τα καλύψει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν όλη νύχτα. Στην αρχή τα καπάκια τους είναι φουσκωμένα, γιατί ο ζεστός αέρας έχει διασταλεί. Οταν κρυώσουν, θα έχουν ρουφηχτεί προς τα μέσα και η κονσερβοποίηση θεωρείται πετυχημένη.

* Αποστείρωση: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί στρωμένο με βαμβακερή πετσέτα και τα βάζουμε στον φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά. Γεμίζουμε τα βάζα με το περιεχόμενο όσο είναι ζεστά και τα κλείνουμε αμέσως. 

Ετικέτες

πουρές μήλου,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345