EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

30’ με τον JamieOliver

To βιβλίο του διάσημου βρετανού σεφ, δίνει άλλη διάσταση στα γρήγορα γεύματα.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 11:28:05 πμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ online»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Τον Jamie Oliver λίγο πολύ τον γνωρίζουμε όλοι. Ομολογουμένως είναι πολύ ταλαντούχος και κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στη βρετανική κουζίνα.

Να θυμίσουμε βέβαια, ότι ο «ταραξίας υδάτων» της απέναντι πλευράς της Μάγχης, αντί να παίζει με τους φίλους του μπάλα, σε ηλικία μόλις 8 ετών φόρεσε ποδιά και χώθηκε στην κουζίνα της παμπ των γονιών του.

Το επόμενο βήμα για εκείνον ήταν να παρατήσει τα σχολικά θρανία για τους μαγειρικούς πάγκους του Neal Street Restaurant στο Λονδίνο και αργότερα του River Café, όπου και τον εντόπισε µία τηλεοπτική ομάδα παραγωγής.

Εν έτη 1999 λοιπόν αρχίζει να περπατά με σταθερά βήματα πάνω στο χαλί της δημοσιότητας  µε την τηλεοπτική σειρά «Γυμνός Σεφ». 

Εκτοτε, μετράει πολλές επιτυχίες με απώτερο πάντα στόχο η μαγειρική του να βοηθά τις βρετανικές οικογένειες, φέρνοντας αληθινή επανάσταση και αλλάζοντας ριζικά τα μέχρι σήμερα ανθυγιεινά σχολικά γεύματα.

Το φιλανθρωπικό του Ιδρυμα προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων μέσα από το φαγητό, ενώ διαχειρίζεται τον Ομιλο Εστιατορίων «Fifteen», ο οποίος εκπαιδεύει άνεργους νέους στην υψηλή μαγειρική, και τα κέντρα «Ministry of Food», που παρέχουν βασική μαγειρική εκπαίδευση στη Βρετανία και το εξωτερικό.

Το ίδρυμα σήμερα επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μαγείρισσες των βρετανικών σχολείων και ένα πρόγραμμα καλλιέργειας κηπευτικών προϊόντων στους κήπους των δημοτικών σχολείων.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, έγραψε και το βιβλίο «30 λεπτά γεύματα», που θεωρείται η μεγαλύτερη εκδοτική του επιτυχία με τις πωλήσεις του να σπάνε ταμεία. Στην ερώτηση τι βρίσκει κανείς σε αυτό το βιβλίο, ο Jamie απαντά: «Το πιο επαναστατικό κομμάτι με τα γεύματα αυτού του βιβλίου, δεν είναι τόσο ότι μπορούν να ετοιμαστούν πολύ γρήγορα (κάτι που ισχύει), ούτε ότι περιέχουν πολλές παρακαμπτήριες μαγειρικές οδούς και μυστικά (κάτι που επίσης ισχύει), αλλά ότι τα έγραψα με πρωτοποριακό τρόπο.

Σας καθοδηγώ, βήμα βήμα, για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα ώστε μέσα σε 30 λεπτά, να μπορείτε να τοποθετήσετε στο τραπέζι εντυπωσιακά κυρία γεύματα, γαρνιτούρες, σαλάτες, επιδόρπια, ποτά και όλα σε μια και μόνο συνταγή! Δημιούργησα συνολικά 50 γεύματα ειδικά για εσάς με βάση το κρέας, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και άλλα πολλά που δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε μόλις 30 λεπτά».

Εν ολίγοις, είναι ένα βιβλίο μαγειρικής που οφείλουμε να έχουμε, ξέρετε εκεί πάνω στον πάγκο ή εκεί στο ράφι δίπλα στο τραπέζι της κουζίνας… Γιατί μπορεί να ζούμε σε φρενήρεις ρυθμούς, αλλά 30 λεπτά αν μη τι άλλο μπορούμε να τα αφιερώσουμε στην προετοιμασία ενός γευστικότατου γεύματος, έτσι δεν είναι;

Προς το παρόν, όμως, πάρτε μια πρώτη γεύση ενός 30λεπτου «ολιβεριανού» τραπεζώματος με

ΛΑΖΑΝΙΑ, ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΜΑΝΓΚΟ

Υλικά για τα λαζάνια

1 μάτσο κρεμμυδάκια

½ κονσέρβα (30 γρ.) αντσούγιες σε λάδι

6 σκελίδες σκόρδου

700 γρ. σπαράγγια, πράσινα

500 γρ. αρακά, κατεψυγμένο

300 γρ. κουκιά, κατεψυγμένα

1 μεγάλο μάτσο φρέσκο δυόσμο

300 ml ελαφριά κρέμα γάλακτος

1 λεμόνι

300 ml βιολογικό ζωμό λαχανικών

2 δοχεία των 250 γρ. τυρί κότατζ

2 πακέτα των 250 γρ. λαζάνια σε φύλλα

παρμεζάνα

2 κοτσάνια φρέσκο θυμάρι

 

Υλικά για τη σαλάτα Τοσκάνης

½ φραντζόλα ψωμί τζιαπάτα

1 κ.γ. σπόρους μάραθου

μερικά κλωνάρια ρίγανη ή δεντρολίβανο

1 κ.σ. μικρή κάππαρη

½ κονσέρβα (30 γρ.) αντσούγιες σε λάδι

1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

6 κόκκινες πιπεριές σε βάζο

1 σκελίδα σκόρδου

4 κλωνάρια ντοματίνια, κόκκινα και κίτρινα κατά προτίμηση

3 μεγάλες ντομάτες

ξίδι από κόκκινο κρασί

παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Για το ντρέσινγκ

ξίδι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι


Υλικά για επιδόρπιο μάνγκο

1 σακούλα (500 γρ.) κατεψυγμένα κομμάτια μάνγκο

2 κ.σ. ρευστό μέλι

1 μοσχολέμονο (λάιμ)

μερικά κλωνάρια φρέσκο δυόσμο

250 γρ. γιαούρτι

6-8 μικρά χωνάκια παγωτού

μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας (περιεκτικότητα 70% κακάο) για τρίψιμο

Για το σερβίρισμα

1 μπουκάλι παγωμένο λευκό κρασί

Για να αρχίσουμε

Ετοιμάζουμε τα υλικά και τον εξοπλισμό μας. Μισογεμίζουμε τον βραστήρα με νερό και τον ανάβουμε. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ανάβουμε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία. Περνάμε στο μίξερ τη βασική λεπίδα.

Λαζάνια
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμυδάκια. Αδειάζουμε τις αντσούγιες μαζί με όλο το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου λιωμένες (τις βάζουμε στον πολτοποιητή με τη φλούδα) και ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε τις άκρες των σπαραγγιών και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, αφήνοντας τις μύτες ακέραιες. Κρατάμε τις μύτες και ρίχνουμε τις φέτες στο τηγάνι με μία πρέζα αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καούν.

Σαλάτα Τοσκάνης
Κόβουμε την τσιαπάτα σε κομμάτια 2 εκ. Τα βάζουμε σε ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μαζί με τους σπόρους μάραθου, μερικά κλωνάρια ρίγανη ή δεντρολίβανο και μία πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθεί το ψωμί. Τα βάζουμε στο γκριλ, στη μεσαία θέση, για 10 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσουν.

Λαζάνια
Ρίχνουμε τον αρακά και τα κουκιά στο τηγάνι με τα σπαράγγια και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα φύλλα δυόσμου και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με την κρέμα γάλακτος. Τρίβουμε μέσα ξύσμα ½ λεμονιού.

Σαλάτα Τοσκάνης
Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ελέγχουμε τα κρουτόν. Όταν χρυσίσουν και σκληρύνουν, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Λαζάνια

Λιώνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μαζί και ελέγχουμε τη γεύση. Τα σκεπάζουμε με ζωμό και βάζουμε να βράσουν. Προσθέτουμε ένα πακέτο τυρί κότατζ στο μείγμα λαχανικών. Το μείγμα αυτό πρέπει να είναι σαν κρέμα και όχι συμπαγές. Βάζουμε μεγάλο βαθύ ταψί (30x35 εκ.) σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το ένα τέταρτο από το μείγμα λαχανικών, όσο να σκεπαστεί ο πάτος του ταψιού. Ρίχνουμε από πάνω μία στρώση λαζάνια σε φύλλα και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις ώσπου να εξαντληθούν όλα τα λαχανικά, τελειώνοντας με λαζάνια.

Ανακατεύουμε λίγο νερό στο δεύτερο πακέτο κότατζ και το απλώνουμε πάνω στα λαζάνια. Ανακατεύουμε τις μύτες των σπαραγγιών με λίγο ελαιόλαδο στο άδειο τηγάνι και τις αδειάζουμε πάνω στα λαζάνια. Τα πιέζουμε όλα προς τα κάτω με τη ράχη κουταλιού, για να συμπιεστεί το μείγμα, και τελειώνουμε με τα φύλλα θυμαριού, λίγο ελαιόλαδο και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα. Ανάβουμε τη φωτιά κάτω από το ταψί ώσπου να πάρει βράση και το τοποθετούμε κάτω από το γκριλ, στη μεσαία θέση, για 8 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει.

Σαλάτα Τοσκάνης
Σε μεγάλη επιφάνεια κοπής χοντροκόβουμε και ανακατεύουμε 1 κουταλιά κάπαρη με τη ½ κονσέρβα αντσούγιες, τα περισσότερα φύλλα από το ματσάκι βασιλικού και τέσσερις από τις πιπεριές. Ρίχνουμε μέσα 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο (τη βάζουμε στον πολτοποιητή με τη φλούδα), προσθέτουμε τις ντομάτες και κόβουμε όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε λίγο ξίδι, περιχύνουμε με μια καλή ποσότητα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μία καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τα κρουτόν, κομματιάζουμε και ρίχνουμε μέσα τις υπόλοιπες δύο πιπεριές και τα πολτοποιούμε όλα μαζί με τα χέρια. Δοκιμάζουμε για καρύκευμα, προσθέτοντας ξίδι, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, τρίβουμε και λίγη παρμεζάνα και τη μεταφέρουμε στο τραπέζι.

 

Επιδόρπιο μάνγκο
Χτυπάμε στο μίξερ τα κατεψυγμένα κομμάτια μάνγκο με 2 κουταλιές μέλι, το χυμό 1 μοσχολέμονου, μία καλή πρέζα τριμμένα φύλλα δυόσμου και 250 γρ. γιαούρτι. Οταν το μείγμα γίνει λείο, το βάζουμε στην κατάψυξη να πήξει.

Σερβίρισμα
Όταν τα λαζάνια κοχλάζουν και έχουν χρυσίσει από πάνω, τα μεταφέρουμε στο τραπέζι με παρμεζάνα για να τρίψουμε από πάνω. Σερβίρουμε με παγωμένο λευκό κρασί. Οταν έρθει η ώρα για το επιδόρπιο, βγάζουμε το γιαούρτι από την κατάψυξη, το μοιράζουμε σε χωνάκια και τρίβουμε από πάνω λίγη σοκολάτα.

 

Το 30 λεπτά γεύματα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345