EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Η ορθόδοξη ελληνική χριστιανική εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του ''Οσίου Σαμψών''

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 9:38:24 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Σημερα 27 Ιουνίου η ορθόδοξη ελληνική χριστιανική εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του ‘Οσίου Σαμψών’ που είναι ο προστάτης των Ξενοδόχων .
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που στην αρχαιότητα είχε ειδικό θεό για τους ταξιδιώτες (τον Ξένιο Δία) και στη σύγχρονη εποχή διαθέτει δύο αγίους - προστάτες του τουρισμού: τον Άγιο Χριστόφορο για τους ταξιδιώτες και τον Όσιο Σαμψών για τους ξενοδόχους.
Ο Άγιος Σαμψών έζησε τον 6ον αιώνα και καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Ρώμης. Σπούδασε τις επιστήμες της εποχής του και κυρίως την ιατρική, την οποία και άσκησε.
Είχε πολλή αγάπη προς όλους χωρίς διακρίσεις. Όταν οι γονείς του αναχώρησαν από τον κόσμο αυτό, μοίρασε όλη του τη περιουσία στους φτωχούς και έφυγε για την νέα Ρώμη.
Εκεί στην Κωνσταντινούπολη ζούσε φτωχικά υπηρετώντας και θεραπεύοντας ψυχικά και σωματικά τους πάσχοντες. Πολλές αγιάτρευτες αρρώστιες τις θεράπευε με την προσευχή του, αλλά προσποιούταν, ότι η θεραπεία προήρχετο από τις αλοιφές και τα βότανα γιατί δεν ήθελε να τον καταλαβαίνουν οι άνθρωποι και να τον επαινούν.
Κάποτε θεράπευσε και τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό από ανίατη και επώδυνη ασθένεια. Ο Ιουστινιανός από ευγνωμοσύνη προς τον Σαμψών, του έκτισε ένα μεγάλο νοσοκομείο, που ήταν συνάμα και ξενοδοχείο, εξ ου και ξενοδόχος, όπου φιλοξενούσε δωρεάν τους φτωχούς και απόρους.
Η οποιαδήποτε υλική προσφορά του Αυτοκράτορα, ήταν αποκλειστικά και μόνο για την φροντίδα των αρρώστων που φιλοξενούσε, περιποιόταν και θεράπευε. Αυτό δείχνει το πέρα για πέρα ορθόδοξο και χρηστό ήθος του Αγίου Σαμψών, που δεν εκμεταλλεύτηκε την γνωριμία του Αυτοκράτορα για να μαζέψει χρήματα, άλλωστε από αυτά είχε πολλά και τα μοίρασε, ούτε πάλι χρησιμοποίησε την προς το πρόσωπο του εύνοια του Ιουστινιανού για να αποκτήσει κύρος. Κύρος είχε και μάλιστα μεγάλο. Του το προσέδιδε η αγιότητά του και η μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη του λαού στο πρόσωπό του.
Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός με το κτίσιμο, την οικονομική ενίσχυση και τη συντήρηση του Νοσοκομείου - Ξενοδοχείου ενισχύει, στο πρόσωπο του Αγίου Σαμψών, την Εκκλησία στο κοινωνικό της έργο, προκειμένου να ανακουφισθεί ο ανθρώπινος πόνος.
Όταν μελετάς την θαυμαστή και υπέροχη ζωή του Αγίου Σαμψών, εξάγεις αβίαστα το συμπέρασμα ότι το κοινωνικό του έργο ήταν αποτέλεσμα της εσωτερικής του εργασίας, ήταν καρπός του Αγίου Πνεύματος, που κατοικούσε στην αγιασμένη του ύπαρξη.
Ήταν πραγματικός άρχοντας.

Πρόσφερε απλόχερα χωρί=F






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345