Διαδρομές, μονοπάτια, χωριά, ξωκλήσια και μια κορυφή που φθάνει τα 1978 μέτρα. Πυκνά δάση από έλατα, βελανιδιές, καστανιές και άφθονα νερά συνθέτουν το ορεινό τοπίο της περιοχής. Ο ήλιος ανέτειλε από ώρα, φώτισε τα ιδρωμένα πρόσωπα των τολμηρών. Τώρα οδοιπορούν στο ανηφορικό μονοπάτι δίπλα από τον μεγάλο καταρράκτη ύψος 70 μέτρα.
Διαδρομή Βέροια- Κατερίνη- Ραψάνη – Ομόλιο – Στόμιο - Κόκκινο Νερό.
Αμέσως μετά από την γέφυρα του Πηνειού έστριψαν αριστερά. Έπειτα από μια μαγευτική διαδρομή 20 περίπου χιλιομέτρων έχοντας δεξιά τους το βουνό Κίσαβος και στα αριστερά το Αιγαίο πέλαγος έφτασαν στο Κόκκινο Νερό. Βρίσκονται στους πρόποδες του Κίσαβου. Η περιοχή του Κίσαβου και του Μαυροβουνίου χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις.
Από τη μια καταπράσινες πλαγιές και από την άλλη η γαλήνια θάλασσα. Αναρίθμητες μικρές χαράδρες και φαράγγια, τα οποία διασχίζουν ρυάκια σχηματίζοντας βάθρες και καταρράκτες. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του βουνού έχει χαρακτηριστεί "αισθητικό δάσος της Όσσας" και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο φύση 2000 ( Νatura 2000) ως περιοχή φυσικού κάλλους.
Δυο φοβεροί γίγαντες ο Ώτος και ο Εφιάλτης θέλοντας να διεκδικήσουν την εξουσία από τον Δία, έβαλαν το Πήλιο πάνω από τον Κίσαβο, ώστε να φθάσουν τον Όλυμπο και να τον κατακτήσουν. Στην αρχαιότητα κατοικούσαν στο βουνό οι Μαγνήτες και συνδέεται με την λατρεία της θεάς Δήμητρας, του Ασκληπιού, του Ηρακλή, του Φιλοκτήτη και του Μέγα Αλέξανδρου.
Όπως μας πληροφορεί ο Πτολεμαίος ο Ηφαιστίωνας, η Χέννος η ξυλεία που χρησιμοποίησαν οι Αργοναύτες κόπηκε στα δάση της Όσας ( η άλλη ονομασία του Κίσαβου). Το Ομόλιο ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό. Ήταν τόπος όπου συνυπήρχαν οι αντιπρόσωποι των γειτονικών φυλών, Μαγνητών, Περραιβών Φθιωτών κ.α. οι οποίοι είχαν συνάψει συμμαχία.
Στις ανασκαφές βρέθηκαν χρυσά νομίσματα, αγγεία και λοιπά κτερίσματα του Δ΄ π. Χ. αιώνα. Η ακμή της πόλης συνεχίστηκε μέχρι τους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής περιόδου ( 3ος – 4ος αιώνας).
Η επιδρομή των Γότθων την κατέστρεψε ολοσχερώς. Στο Ομόλιο είναι θαμμένος ο μεγάλος οραματιστής και αγωνιστής του αγροτικού ζητήματος Μαρίνος Αντύπας, θάφτηκε στο μέρος όπου αγωνίστηκε. Είναι θαμμένος εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένη η προτομή του, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Έπεσε θύμα δολοφονίας των μεγαλοτσιφλικάδων της Θεσσαλίας, τα τελευταία του λόγια ήταν, ΄΄Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία΄΄. ¨Ήταν 8 Μαρτίου 1907.
Περιβάλλον καταπράσινο ειδυλλιακό στα ριζά του Κίσαβου εκεί όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα, βρίσκεται το παραθεριστικό θέρετρο του Κόκκινου Νερού. Περάσανε το χωριό Κόκκινο Νερό, το όνομα του το πήρε από την πασίγνωστη πηγή που αναβλύζει στην περιοχή. Το χρώμα του οφείλεται στα μεταλλικά άλατα και θεωρείται ιαματικό.
Αφήσανε τα αυτοκίνητα ελαφρά ντυμένοι και με τα απαραίτητα μπήκανε στο δάσος, οδοιπορούν τώρα σε μονοπάτι ανηφορικό τυλιγμένο από καστανιές και πανύψηλες οξιές, η αύρα τους δροσιστική. Προχωρούν μόνοι αυτοί και τριγύρω φύση ονειρεμένη. Η ίδια αίσθηση η ίδια ελευθερία.!
Σήμερα είναι μια μεγάλη παρέα 16 ατόμων μαζί τους και ο Άκης 6 χρόνων. Ένα από τα υγιέστατα εναπομείναντα ακόμη οικοσυστήματα της πατρίδας μας. Νοιώθεις να σε γεμίζει ενέργεια η ομορφιά μια φύσης τόσο φιλόξενης και μυστηριακής. Χρώματα, μυρωδιές, φως, σκιά και το τραγούδι των πουλιών. Τα λεπτά και οι ώρες περνούν ανέμελα ευχάριστα, οδοιπορούν για 2 ώρες τουλάχιστον και συνεχίζουν.
Πλησιάζουν στον τελικό προορισμό. Ο κελαρυστός ήχος του καταρράκτη γίνεται εντονότερος, πλησιάζουν νοιώθουν την αύρα του την δροσιά του. Μπροστά τους ξεπροβάλλει μια μαγεμένη εικόνα που ξυπνά τις ναρκωμένες αισθήσεις σε όλους εμάς τους ανθρώπους των αστικών πόλεων.
Δεν υπάρχουν λέξεις δεν έχουν νόημα τέτοια ώρα, απολαμβάνουν την ομορφιά βουβά, μένουν έκθαμβοι με την ομορφιά του τοπίου. Αισθάνονται δέος στη θέα του καταρράκτη και από την ομορφιά που τον περιβάλλει τριγύρω. Μόνο μια λέξη έχει νόημα εδώ… Μαγεία!
Δεν αντιστέκονται στον πειρασμό πολλά άτομα από την συντροφιά βουτούν στα δροσερά νερά του καταρράκτη. Η αίσθηση του παγωμένου νερού πρωτόγνωρη. Εντυπωσιασμένοι από την ατμόσφαιρα στα νερά του καταρράκτη της Καλυψώς έμεινε στα μάτια τους ποτισμένη μια παραμυθένια θλίψη.
Μαγεμένοι από την εναλλαγή των χρωμάτων της φύσης πήραν το δρόμο της επιστροφής. Απομεσήμερο και το θαλασσινό μπάνιο σε μια παραλία της περιοχής τους δίνει δυνάμεις για την συνέχεια. Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μονόδρομος.
24-25 Ιουνίου "πάντα – βρέχει"
Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος