EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Εις το βουνό ψηλά εκεί...

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009 8:20:09 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επίδοξοι εκδρομείς που έκλεισαν δωμάτια κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, αφού η έλλειψη χιονιού απομακρύνει τις ελπίδες για μια χιονισμένη Πρωτοχρονιά....

Οι παλιότεροι Αθηναίοι αναπολούν τον αξέχαστο χειμώνα του 1941, όταν έκαναν κατάβαση με τα χιονοπέδιλα από τον Λυκαβηττό, ενώ γύρω τους έπεφταν σαν χαλάζι οι σφαίρες των Γερμανών κατακτητών, που μας πατούσαν με τη μπότα και πονούσαμε.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα λευκά Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, εκτός, βέβαια, από τους χιλιάδες νεκρούς, που κείτονταν στους δρόμους τουμπανιασμένοι από την πείνα και δεν μπόρεσαν να απολαύσουν αυτό το μοναδικό event. Πάντως, το χιόνι του '41 ήταν ευεργετικό - αν επικρατούσαν τότε οι φετινές καιρικές συνθήκες, θα είχε πέσει χολέρα και πανούκλα στην Αθήνα.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχουμε ταυτίσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με το χιόνι. Μάθαμε στο σχολείο πως ο Χριστούλης κρύωνε στη φάτνη της Βηθλεέμ, κι αμέσως αποκλείσαμε το ενδεχόμενο να ήταν κρυουλιάρης· αντιθέτως, αποφασίσαμε πως έξω απ' τη σπηλιά είχε τρία μέτρα χιόνι - είπαν του χριστιανού να χέσει κι αυτός ξεκωλώθηκε.

Χιόνι η Βηθλεέμ μάλλον δεν έχει δει ούτε προ Χριστού ούτε μετά, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια για τον σύγχρονο καταναλωτή. Τώρα, βέβαια, εμείς οι Αθηναίοι είτε χιονίζει είτε δεν χιονίζει είμαστε πάντα παραπονεμένοι. Σήμερα παραπονιόμαστε επειδή δεν έχει χιόνια στα χιονοδρομικά κέντρα, κι αύριο θα στηθοδερνόμαστε μπροστά στις κάμερες να έρθει ο Κακλαμάνης με το φτυάρι να καθαρίσει την πόρτα του σπιτιού μας στην Πλάκα.

Το χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα είναι τόσο λίγο που παρακαλούνται οι εκδρομείς να μην το πατάνε άσκοπα, γιατί μπορεί να πάρει ανάποδες κανας δάσκαλος του σκι και να τους τουφεκίσει. Πάρτε μαζί σας τα μπατόν και πηγαίνετε στο σαλέ, για να πλακωθείτε στα μπατόν σαλέ μέχρι να δείτε τις πρώτες νιφάδες. Αν αυτό δεν συμβεί, να θυμάστε πως το χιόνι δεν είναι τίποτε άλλο από παγωμένο νερό, όπως αυτό που σας σπάει τα νεύρα κάθε φορά που κάνετε απόψυξη στο ψυγείο.

Βέβαια, τα ζευγάρια θα παραμένουν αναγκαστικά μαζί, ενώ, αν χιόνιζε, ο σύζυγος θα κουτρουβάλιαζε στις πλαγιές και η κυρία θα έβρισκε την ευκαιρία να φλερτάρει με τους νεαρούς δασκάλους του σκι, που είναι πάντα διαθέσιμοι για ξεσκί άμα τους τρατάρεις κανα πιροσκί.

Όσοι εκδράμετε στη μαγευτική Αράχοβα θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που βρίσκεται στο ύψωμα της Κορομηλιάς. Εκεί, το 1823 ο Καραϊσκάκης με τα παλικάρια του μακέλεψαν 300 Τουρκαλβανούς που προσπάθησαν να καταλάβουν το χιονοδρομικό κέντρο για να κάνουν χιονοτσουλήθρα. Ο Καραϊσκάκης ήταν δεινός σκιέρ του γιγαντιαίου σλάλομ, και κατάφερε με διπλά άξελ και τριπλές πιρουέτες να αποκρούσει την ύπουλη αυτή επίθεση. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το σπήλαιο της Κωλοχωρίστρας όπου, σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, ο μεγάλος μας οπλαρχηγός φιστίκωνε την Μπουμπουλίνα.

Οι κυρίες μπορούν να κάνουν solarium, ούτως ώστε, αν δεν χιονίσει, να μπορούν να πουν στις φιλενάδες τους πως πήγαν σε κάποιο τροπικό νησί, γιατί η Πρωτοχρονιά στα βουνά έχει καταντήσει πια εντελώς μπασκλασαρία. Παρά την αλματώδη ανάπτυξή της, η Αράχοβα διατηρεί αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμά της όπως το clubbing, το τζακούζι, τη σάουνα και τα spa. Στα δεκάδες μπαράκια θα ακούσετε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα οριεντάλ και θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στο πατροπαράδοτο καραόκε.

Το χιόνι μπορεί να απουσιάζει αλλά η λασπουριά είναι μπόλικη και δωρεάν, οπότε μπορείτε να παίξετε λασποπόλεμο και να φτιάξετε έναν «χιονάνθρωπο» από αυθεντική λάσπη, που θα συλλέξετε από το βούρκο. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε και μερικά τούβλα ή τσιμεντόλιθους για να αντέξει ο λασπάνθρωπος σε κάποια πιθανή μπόρα - καλού κακού ρίχτε του και λίγο τσιμεντάκι, να στυλωθεί. Αν τον περάσετε και δυο τρία χέρια ασβέστη θα μοιάζει απόλυτα με χιονάνθρωπο, και θα βγουν υπέροχες οι φωτογραφίες.

Η Αράχοβα είναι διάσημη για τα ταβερνάκια της, που προσφέρουν σπιτικό φαγητό. Η πιο διάσημη ταβέρνα της περιοχής είναι η ταβέρνα της Αντριανάρας, αλλά όλοι την ξέρουν ως «Φαρμακομ....». Θα σας σερβίρει η ιδιοκτήτρια αυτοπροσώπως και θα απολαύσετε τις υπέροχες σπεσιαλιτέ της, ενώ παράλληλα θα θαυμάσετε τα κάδρα με τις φωτογραφίες των οκτώ πρώην συζύγων της, που δεσπόζουν πάνω από τα οκτώ βαρέλια με το κρασί - το κάθε βαρέλι φέρει το παρατσούκλι καθενός εκ των συχωρεμένων, που όλοι τους ήταν αξιοσέβαστα πρόσωπα στην τοπική κοινωνία.

Αν δοκιμάσετε αρνάκι φρικασέ σοταρισμένο με καρβουνόσκονη, να προτιμήσετε το κρασί από το βαρέλι του «....νίκακα», ενώ, αν προτιμήσετε τραχανά γαρνιρισμένο με σκουληκαντέρες, θα σας πρότεινα το κρασί του «...ιδοσακούλα». Φεύγοντας, πάρτε και δυο νταμιτζάνες από το κρασί του «Κουραδόμαγκα», που είναι θεσπέσιο σαν το κρασί της Θείας Κοινωνίας.

Αν χιονίσει, θα σας πρότεινα το χιονοδρομικό κέντρο «Μπανιστήρι» - στα 8.880 μέτρα. Προτιμήστε την πίστα Νο 6 της Misko, που αποτελεί πρόκληση για κάθε σκιέρ με τάσεις αυτοκτονίας. Μετά από 3 χλμ. κάθετης κατάβασης σε ναρκοθετημένες περιοχές αρχίζει μια ανηφόρα δυόμισι χλμ. με χαράδρες, αρκούδες και λύκους να παραμονεύουν σε κάθε σας βήμα, ενώ τα γεράκια και οι αετοί θα σας επιτίθενται διαρκώς, καθώς θα περνάτε δίπλα από τις φωλιές τους.

Αν καταφέρετε να φτάσετε στην τοποθεσία Σηκωμάρες, πάρτε τηλέφωνο με το κινητό τα συνεργεία διάσωσης, γιατί δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Μέχρι να έρθει το ελικόπτερο απολαύστε την υπέροχη θέα, και κρατήστε τρεις ώρες σιγή για τους φίλους σας που γκρεμοτσακίστηκαν στη διαδρομή και θα τους φάνε τα όρνια.

Το βράδυ, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μόνοι σας το διπλό κρεβάτι, αφού το πιθανότερο είναι πως το ταίρι σας θα έχει καρφωθεί σε κάποια βουνοπλαγιά και θα έχει γίνει κασάτο. Αν ακούσετε βογκητά από τα διπλανά δωμάτια μη μελαγχολήσετε και μην αισθανθείτε μοναξιά, αφού οι ήχοι αυτοί δεν οφείλονται σε τρυφερά τετ α τετ - απλώς, όλοι έχουν φάει το καταπέτασμα και δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα.

Καλή Πρωτοχρονιά !

(από το site του pitsirikos.blogspot.com)

 






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345