Βιβλιοπωλεία και φαρμακεία δεν θα επιτρέπεται πλέον να δίνουν δωρεάν πλαστικές σακούλες τους πελάτες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο.
Από την 1η Ιουνίου 2008 τα σούπερ-μάρκετ χρεώνουν τις σακούλες που ζητούν οι πελάτες για να μεταφέρουν τα προϊόντα που αγόρασαν. Την ημερομηνία αυτή η Κίνα απαγόρευσε την παραγωγή, πώληση και χρήση των πλαστικών σακούλων και είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που έχουν υιοθετήσει τόσο σκληρά μέτρα.
Πριν από το 2008 υπολογίζεται ότι στην Κίνα χρησιμοποιούνταν σε καθημερινή βάση 3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Η απαγόρευση βοήθησε να μειωθεί η κατανάλωση σακούλων κατά περίπου 24 δισεκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με την Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων και Εθνικής Ανάπτυξης (NDRC).
Η Ευρώπη το σκέφτεται
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει ετησίως 500 σακούλες, περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά.
Επιχειρήσεις και άτομα έχουν κληθεί να δώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλλει φόρο ή να απαγορεύσει τελείως τις πλαστικές σακούλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση εξετάζοντας τις επιλογές για την μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Προτείνει οι πλαστικές σακούλες να φέρουν ετικέτα που ορίζει με σαφήνεια αν πρόκειται για βιοαποικοδομήσιμα ή κομποστοποιήσιμα προϊόντα και επισημαίνει ότι η έλλειψη επισήμανσης δημιουργεί ακούσια απορρίμματα.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη θεσπίσει φόρους ή κατέληξαν σε συμφωνίες με τον τομέα λιανικής πώλησης για την σταδιακή κατάργησή τους, αλλά δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ιρλανδία κατάφεραν το 2002 να μειώσουν την κατανάλωση από 328 σακούλες κατά άτομο σε 21! Στην Ιταλία, πήραν δραστικά μέτρα απαγορεύοντας την χρήση συγκεκριμένων τύπων.
Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν ήδη περίπου 250 δισεκατομμύρια αιωρούμενα σωματίδια από πλαστικό και 500 τόνοι πλαστικών στην Μεσόγειο και μόνο!