EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Φάρμακο "διαγράφει" τις αρνητικές αναμνήσεις

Παρεμποδίζοντας τη λειτουργία μίας ορμόνης, που εμπλέκεται στη διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού απέναντι στο στρες, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ανακαλούμε τα αρνητικά βιώματα. Που μπορώ να πάρω τη δόση μετυραπόνης μου, παρακαλώ;

Κυριακή 29 Μαΐου 2011 8:25:23 πμ
ΠΗΓΗ: Deltiokairou.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Παραμένει ασαφές με ποιόν ακριβώς τρόπο λειτουργεί το φάρμακο και αν έχει επιπλοκές για την θεραπεία παθήσεων όπως η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) ή Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism).

Το φάρμακο, η μετυραπόνη, παρεμποδίζει τη λειτουργία της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πασχόντων από ασθένειες που συνδέονται με την παραγωγή κορτιζόλης. Η κορτιζόλη εμπλέκεται επίσης στη διαδικασία αποθήκευσης και ανάκλησης των αναμνήσεων, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να διερωτώνται αν οι διακυμάνσεις στα επίπεδά της μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ανακαλούμε παλαιότερα γεγονότα.

Η Μαρί-Φρανς Μαρέν του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, επικεφαλής της μελέτης και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την μετυραπόνη για να σταματήσουν τη διαδικασία παραγωγής κορτιζόλης στους υγιείς εθελοντές, 33 νεαρούς άνδρες, στους οποίους έδειξαν αρχικά οπτικό υλικό με αφήγηση που περιείχε τόσο "ουδέτερα" όσο και "συναισθηματικά αρνητικά" σλάιντς για ένα κορίτσι που βρίσκεται στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς του και είναι βαριά τραυματισμένο.

Οι σκηνές έδειχναν πολύ αίμα και μία αίθουσα χειρουργείου, ενώ οι εθελοντές γνώριζαν ότι στο τέλος θα γίνει καλά. Τρεις ημέρες μετά την παρακολούθηση των σλάιντς, οι ερευνητές χορήγησαν στους άνδρες είτε μονή δόση μετυραπόνης των 750 μιλιγκράμ, είτε διπλή δόση του ίδιου φαρμάκου, είτε ένα ψευδοφάρμακο.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκείνοι που έλαβαν μονή δόση του φαρμάκου κι εκείνοι που έλαβαν το ψευδοφάρμακο ανακαλούσαν την ιστορία. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις εκείνοι που έλαβαν διπλή δόση του φαρμάκου θυμούνταν σημαντικά λιγότερες αρνητικές πληροφορίες της ιστορίας. Και οι δύο ομάδες που έλαβαν μετυραπόνη ανακάλεσαν τις "ουδέτερες" πληροφορίες και το ίδιο συνέβη με την ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο.

Αυτό που τους εντυπωσίασε είναι ότι όταν τα επίπεδα της ορμόνης διαμορφώνονταν διαφορετικά, το περιεχόμενο της ανάμνησης άλλαζε και η Μαρέν δηλώνει ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί αυτό αφορούσε μόνο τις αρνητικές αναμνήσεις.

Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι γυναίκες έχουν την ίδια αντίδραση με τους άνδρες ή αν άλλα φάρμακα έχουν την ίδια επίδραση με την μετυραπόνη, η οποία επί του παρόντος δεν διατίθεται στο εμπόριο.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345