EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Χαλάζι και ακαρπία "λαβώνουν" τη φετινή παραγωγή κερασιού

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 8:36:41 μμ
ΠΗΓΗ: Pliroforiodotis.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα ... μεγάλο καλάθι, λένε οι επιστήμονες, αντιστρέφοντας τη γνωστή λαϊκή ρήση, που μιλά για "μικρό καλάθι". Και αυτό, επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κερασιών είναι άκρως ευεργετική για τον οργανισμό και κυρίως για το πνεύμα, το οποίο και λέγεται ότι αναζωογονεί!

Ωστόσο, για φέτος, το κεράσι δεν αποκλείεται να αποτελέσει, σύμφωνα με παραγωγούς, είδος ... πολυτελείας. Χαλαζόπτωση και ακαρπία πλήττουν σημαντικά την παραγωγή κερασιών, ενώ η συγκομιδή τους, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε "αλβανική υπόθεση"- και σε μικρότερο βαθμό βουλγαρική- ενδέχεται φέτος να περάσει και πάλι σε ελληνικά χέρια, ελέω της οικονομικής κρίσης.

Κάτω από 40.000 τόνους η φετινή παραγωγή κερασιών

Πάνω από 50.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασο-χώρια του νομού έχουν πληγεί σημαντικά, σε σημείο ολικής καταστροφής, από τη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος.

Μάλιστα, οι παλιοί της περιοχής, χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τον όγκο του χαλαζιού που έπεσε στα χωράφια τους και όπως μας λέει ο κ. Πεύκος, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ έκαναν ήδη την επιτόπια εκτίμηση και κάλεσαν τους παραγωγούς να ξεκινήσουν την κατάθεση δηλώσεων στον οργανισμό, προκειμένου να πάρουν αποζημιώσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η φετινή κατάσταση που προβληματίζει τους παραγωγούς, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρωστούμενα από παλαιότερες ζημιές που υπέστη η καλλιέργειά τους και για τις οποίες ακόμα δεν έχουν λάβει, όπως λένε, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

"Η κατάσταση είναι τραγική και η χαλαζόπτωση ήρθε να μας αποτελειώσει", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πεύκος, προσθέτοντας: "Δεν φτάνει μόνο που χρωστάμε σε ΟΓΑ και τράπεζες, τώρα με την καταστροφή της καλλιέργειάς μας και την επιβολή του 4% υπέρ του ΕΛΓΑ, είμαστε κατεστραμμένοι και απελπισμένοι".

Αναφορικά με τη συγκομιδή, που εδώ και χρόνια γίνεται από εργάτες κυρίως από την Αλβανία- αλλά και τη Βουλγαρία- επειδή, όπως μας λέει ο κ. Πεύκος, "οι Έλληνες δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", φέτος δεν αποκλείεται να δούμε και "ελληνικά χέρια" στους αγρούς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πεύκο, οι "γείτονες" κερασο-εργάτες έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στο κόψιμο του κερασιού, διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα, για να μην τραυματιστούν τα επόμενα καρποφόρα "μάτια" και στην οποία δεν δείχνουν ιδιαίτερη επιμέλεια οι ντόπιοι εποχικοί εργάτες. Σημειώνεται ότι τα μεροκάματα των ξένων κερασο-εργατών κυμαίνονται στα 25-30 ευρώ και παρέχονται επίσης διαμονή και φαγητό.

Ο μεγάλος "βραχνάς" των κερασοπαραγωγών στο νομό Ημαθίας είναι η ακαρπία και, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, κερασο-παραγωγός και ο ίδιος, η φετινή παραγωγή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων χρόνων. Διατηρώντας ωστόσο την αισιοδοξία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι, μπορεί φέτος "να φάμε λιγότερα κεράσια, αλλά τα επόμενα χρόνια η παραγωγή θα καταγράφεται και πάλι αυξημένη, λόγω των ολοένα και περισσότερων ενδιαφερόμενων να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αυτή".

Σε Ημαθία και Πέλλας το 70% της συνολικής παραγωγής κερασιών

Σε 42.000 με 62.000 τόνους ανέρχεται η μέση ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα, με το 80% αυτής να αποτελεί "υπόθεση" της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Μάλιστα, το 70% προέρχεται από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, σύμφωνα με το γεωπόνο τεχνολόγο, Κωνσταντίνο Καζαντζή, αρμόδιο για θέματα κερασιού στο Ινστιτούτο Φυλλοβολών Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή, κερασιές φυτεύονται σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά και μάλιστα, όπως μας διευκρίνισε, η τάση ένταξης νέων αγροτών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καταγράφεται ολοένα και πιο αυξημένη.

Ο ίδιος υπολογίζει μάλιστα ότι στην Ελλάδα φυτεύονται πάνω από 100.000 στρέμματα με κεράσια, ενώ σημειώνει ότι η μέση απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται από 400 κιλά έως και 650 κιλά. Η μέση ετήσια σταθμισμένη τιμή παραγωγού υπολογίζεται στα 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών φθάνει στα 1,83 ευρώ/κιλό και των εισαγόμενων στα 2,49 ευρώ/κιλό.

Βάσει στοιχείων του 2007, τα πιο πρόσφατα που έχει στη διάθεση του ο κ. Καζαντζής, οι εισαγωγές κερασιού στη χώρα μας έφθαναν τους 225 τόνους- 16 τόνους από Τουρκία, 12 τόνους από Ολλανδία, 5 τόνους από Ιταλία, 3 τόνους από Ρωσία και από έναν τόνο από Βουλγαρία και Κύπρο. Η Ελλάδα δαπάνησε 560.880 ευρώ για την εισαγωγή των συγκεκριμένων ποσοτήτων κερασιών, ενώ από τις εξαγωγές που κάναμε ως χώρα, εισέρευσε συνάλλαγμα ύψους 11,779.335 ευρώ. Συνολικά, το 2007 η Ελλάδα εξήγαγε 1.253 τόνους κεράσια σε Γερμανία, 2.815 τόνους σε Ολλανδία και 313 τόνους στην Μ. Βρετανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καζαντζής επισημαίνει ότι, εάν υπήρχε μια εθνική στρατηγική για τη διαχείριση κερασιών στη χώρα μας, τότε "όχι μόνο δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να εισάγουμε, αλλά θα μπορούσαμε να εξάγουμε και σε μεγαλύτερες ποσότητες".

Στο μεταξύ, δεδομένης της εντεινόμενης τάσης για ενασχόληση νέων με την παραγωγή των κερασιών, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ, πρόκειται να εκπονήσει έναν οδηγό, για τα "βήματα" που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η καλλιέργεια, με στόχο την αποφυγή τους.

Ετικέτες

κερασιού,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345