Μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης νόσου της υπέρτασης έχει οριστεί η 17η Μαΐου από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης. Η νόσος δεν εμφανίζει προειδοποιητικά ενοχλητικά συμπτώματα παρά μόνον όταν περάσει αρκετός χρόνος και προκαλέσει ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Έχει αποδειχθεί ότι η υπέρταση ευθύνεται για 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για βλάβη των νεφρών και των ματιών. Παγκοσμίως ευθύνεται για το θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχουν από υπέρταση. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύριο έως το 2025.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια, από μια πάθηση που είναι εύκολη στη διάγνωση και εύκολα θεραπεύεται.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνον οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή. Η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου, ενώ άκρως σημαντικός κρίνεται ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη.
Τι είναι υπέρταση ή πίεση;
Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που εξασκεί το αίμα καθώς κυκλοφορεί στα τοιχώματα των αγγείων. Υπερτασικοί λέγονται αυτοί στους οποίους η πίεση είναι υψηλή. Είναι σημαντικό οι υπερτασικοί ασθενείς να ελέγχουν και να ρυθμίζουν την πίεσή τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν μείωση στα φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή 14 η μεγάλη και 9 η μικρή ή και χαμηλότερα αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας.
Πόση πίεση πρέπει να έχω για να μην κινδυνεύω;
Οι διεθνείς οδηγίες αναφέρουν ότι η άριστη αρτηριακή πίεση για τους περισσότερους ενήλικες είναι κάτω από 120/80. Θεραπευτική αγωγή συνιστάται όταν η πίεση ανευρίσκεται σταθερά 140/90 και πάνω, σε περισσότερες από μια μετρήσεις.
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Μερικοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους. Οι ομάδες πληθυσμού που αναφέρονται παρακάτω θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να ελέγχουν τακτικά την πίεση τους.
Άτομα με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης είναι:
-Όσοι έχουν στενούς συγγενείς (πατέρα, μητέρα, αδέλφια) υπερτασικούς
-Άνδρες πάνω από 55 χρονών
-Γυναίκες πάνω από 65 χρονών
-Γυναίκες σε εμμηνόπαυση
-Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά
-Άνθρωποι που δεν ασκούνται, δεν κινούνται αρκετά
-Καπνιστές
-Παχύσαρκοι
-Όσοι παρουσιάζον υψηλή χοληστερόλη
-Διαβητικοί
Τι αισθάνεται κάποιος που έχει υπέρταση;
Τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν οι ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση δεν είναι πάντοτε χαρακτηριστικά. Συνήθως δεν παρουσιάζονται συμπτώματα και η υπέρταση ανακαλύπτεται σε τυχαία μέτρηση της πίεσης.
Εάν υπάρχουν συμπτώματα αυτά είναι:
-Κεφαλαλγία συνήθως σε σοβαρή υπέρταση.
-Καρδιαγγειακά συμπτώματα.
-Δύσπνοια σε προχωρημένα στάδια και εφόσον έχει εκδηλωθεί ανεπάρκεια της αριστεράς κοιλίας από υπέρταση.
-Προκάρδιο άλγος εάν η υπέρταση επιπλακεί με στεφανιαία νόσο, στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου.
-Αίσθημα παλμών, που οφείλεται σε αρρυθμίες της καρδιάς.
-Καταβολή δυνάμεων ή εύκολη κόπωση, παρατηρείται σε προχωρημένες καταστάσεις, όταν έχει εκδηλωθεί καρδιακή ανεπάρκεια.
-Συμπτώματα νεφρικής δυσλειτουργίας όπως πολυουρία, νυκτουρία.
-Οφθαλμολογικές διαταραχές λόγω υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
-Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη-ίλιγγοι, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (υπερτασική εγκεφαλοπάθεια).
-Διαλείπουσα χωλότητα. (πόνος στις γάμπες)