«Αν δεν δοκιµάσεις, ποτέ δεν θα µάθεις τι διαφορετικό έχει η αυθεντική γκαζόζα µας! Κι αν δοκιµάσεις... κόλλησες!», λέει ο 45χρονος τεχνολόγος τροφίµων Κωστής Τενεδιός (δεξιά στη φωτογραφία), που διατηρεί την οµώνυµη βιοτεχνία εµφιάλωσης αναψυκτικών στον Κοπανό Ηµαθίας. «Η αφετηρία του εγχειρήµατος πιστώνεται στον παππού µου, τον µπαρµπα - Κώστα, από το 1924. Στο Αϊβαλί, απ’ όπου και καταγόταν, είχε µάθει καλά την τέχνη της τζιτζιµπίρας. Στην πόλη της Νάουσας, όπου βρέθηκε µετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεκίνησε και την πρώτη παραγωγή γκαζόζας απ’ τα πλούσια τοπικά νερά. Έφερε µαζί του απ’ τη Μικρά Ασία και την παραδοσιακή συνταγή της: ένα µείγµα αρωµατικών που µε ειδική διεργασία στο εργοστάσιό µας την κάνουν πιο καθαρή στο ποτήρι, µε έντονη τη γεύση φρούτων…», περιγράφει.
Την περίοδο 1980 - 1997 την επιχείρηση αναλαµβάνουν ξαδέρφια και θείοι του, σταδιακά και ο ίδιος. «Σήµερα πια τη λειτουργώ ατοµικά µε λίγους υπαλλήλους. Η διαδικασία παραγωγής είναι αυτόµατη. Σε πέντε µέρες βγάζουµε τα αναψυκτικά που διαθέτουµε σ’ ένα δίµηνο. Σ’ ένα οκτάωρο εµφιαλώνουµε µέχρι και 20.000 πλαστικές φιάλες. Συνολικά, φεύγουν ένα µε ενάµισι εκατοµµύριο πλαστικά µπουκάλια (pet των 330 ml) ετησίως…», αναφέρει. Ο κ. Τενεδιός δραστηριοποιείται και σε Πιερία, Καβάλα, Θάσο, Χαλκιδική. Η γκάµα των αναψυκτικών του – πορτοκαλάδα, λεµονάδα, βυσσινάδα, κόλα, ανθρακούχο νερό - σόδα, τόνικ και άλλες γεύσεις – καταλήγουν και στην Κέρκυρα. «Μέσω χονδρεµπόρων, κινούµαστε σε περιοχές µε τουρισµό», σηµειώνει.