Η Νορβηγία αναδείχθηκε στην καλύτερη χώρα του κόσμου για μητέρες, χάρη στα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, το υψηλό προσδόκιμο ζωής των γυναικών της χώρας αλλά και τη μεγάλη άδεια λοχείας, που φθάνει τον ένα χρόνο για τις Νορβηγίδες.
Η Αυστραλία κι η Ισλανδία συμπληρώνουν τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης του Δείκτη Μητέρων που καταρτίζει η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν την 31η.
Το Αφγανιστάν έρχεται τελευταίο μεταξύ των 164 χωρών, με τις γυναίκες της χώρας να έχουν προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνά τα 45 έτη και μία από κάθε έντεκα γυναίκες να πεθαίνουν στη γέννα. Ποσοστό 20% των παιδιών του Αφγανιστάν δεν ξεπερνούν το πέμπτο έτος της ηλικίας. Αντίθετα, μία Νορβηγέζα φθάνει συνήθως τα 83 έτη, ενώ μόλις μία στις 175 χάνει το παιδί της πριν τα πέμπτα του γενέθλια.
Εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό παρίσταται σε όλες τις γέννες στη Νορβηγία, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο στο Αφγανιστάν. 82% των γυναικών στη Νορβηγία χρησιμοποιούν σύγχρονα αντισυλληπτικά μέσα, ενώ μόλις 16% των γυναικών στο Αφγανιστάν κάνουν το ίδιο.
Η οργάνωση επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, που πλήττει όλα τα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στη Δύση, με τις Αμερικανίδες να κινδυνεύουν 15 φορές περισσότερο να πεθάνουν στη γέννα από τις Ελληνίδες.