EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Τρίπολης μιλάει στο «Κ.Ε.» για το Χ.Κ. Μαινάλου

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 7:19:36 μμ
ΠΗΓΗ: ContaEpithesi.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

 

Η χειμερινή σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αν και στην Αρκαδία και ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο του Μαινάλου και συγκεκριμένα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου η κατάσταση δεν είναι αυτή που οι φίλοι του βουνού και της χιονοδρομίας θα επιθυμούσαν. Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Χ.Κ.Μαινάλου που το «Κόντρα Επίθεση» ανέδειξε σε πλήρες ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες (βλ. ΕΔΩ), ήταν αρκετά για να κρατήσουν κλειστό το Κέντρο σε μία περίοδο όπου ο καιρός αποδείχθηκε ευνοϊκός και υπό άλλες συνθήκες αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις της Οστρακίνας θα «έσφυζαν» από χιλιάδες επισκέπτες που θα απολάμβαναν την ομορφιά του βουνού συνδυάζοντας σκι ή απλά μία βόλτα για έναν καφέ στο σαλέ.

Το «Κόντρα Επίθεση» τις προηγούμενες ημέρες και για την ακρίβεια την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 συναντήθηκε με το νέο Πρόεδρο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει «αποκλειστικά» για το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μοναδικό χιονοδρομικό της Αρκαδίας και της περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς επίσης και τις προοπτικές του Χ.Κ.Μαινάλου, αλλά και τις αμέσως επόμενες κινήσεις του ΕΟΣ Τρίπολης στην προσπάθεια για «αναγέννηση» ενός από τα πιο όμορφα Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας. Το περιεχόμενο της συνέντευξης είναι αποκαλυπτικό, με τον Πρόεδρο του ΕΟΣ Τρίπολης να καταθέτει πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

 

«Προτεραιότητα στην έξωση…»

 

Είναι γεγονός ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου φέτος διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του. Ο κόσμος και οι φίλοι του βουνού και της χιονοδρομίας ανησυχούν ιδιαίτερα. Θα σας ρωτήσω λοιπόν ευθέως αν και εφ όσον ο καιρός το επιτρέψει, το Χιονοδρομικό θα λειτουργήσει φέτος;

Είναι μία δύσκολη απάντηση. Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να λειτουργήσει, αλλά όπως ξέρετε αυτό το χιονοδρομικό το λειτουργεί μία εταιρία που το έχει ενοικιάσει από τον Ορειβατικό Όμιλο Τρίπολης εδώ και περίπου 7 χρόνια, από το 2004. Αυτή η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της μέχρι τώρα και κάποια στιγμή εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει γίνει έξωση από τον Ορειβατικό η οποία όμως δεν έχει υλοποιηθεί (η συνέντευξη είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου) και επομένως δεν έχει αποβληθεί ακόμη η εταιρία. Όμως εμείς έχουμε πολύ μικρό περιθώριο και επομένως μέσα σ’ αυτές τις δέκα επόμενες μέρες να το πράξουμε, γιατί μετά χάνουμε τις προθεσμίες. Άρα με τα δεδομένα λειτουργίας του με τον τρόπο που αυτό γινόταν μέχρι σήμερα το ΧΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει. Προσπαθούμε να βρούμε μία εναλλακτική και προσωρινή λύση για τους 2-3 μήνες, μιας και τώρα έριξε και το χιόνι, αλλά δεν γνωρίζω αν αυτό τελικά θα ευοδωθεί. Από εκεί και μετά είμαστε σε αβεβαιότητα.

 

Είχατε μία συνάντηση χθες (σ.σ. 26/01) με τους εκπροσώπους του Οστρακίνα ΑΕ αν δεν κάνω λάθος. Ποιος ήταν ο λόγος της συνάντησης και αν τελικά υπήρξαν αποφάσεις επί της ουσίας.

Ακριβώς δεν ήταν εκπρόσωποι της εταιρίας. Υπήρξαν συγκεκριμένα δύο επαφές. Η μία συνάντηση ήταν με μένα και ένα μέρος των μελών του συμβουλίου του ΕΟΣ, με τον άνθρωπο που λειτουργεί το Χιονοδρομικό. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι εκπρόσωπος της εταιρίας, αλλά ο άνθρωπος που δουλεύει στο Χιονοδρομικό και το διευθύνει. Του μεταφέραμε λοιπόν μία πρόταση εμείς ως ΕΟΣ, σαν μία κίνηση σ’ αυτό το ενδιάμεσο στάδιο μήπως και μπορέσουμε φέτος να το λειτουργήσουμε. Μάλιστα ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι σημαντικός και θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην παρούσα φάση. Η εταιρία όμως εφ όσον αποβάλλεται δεν μπορεί να βρίσκεται στο Χιονοδρομικό.

Αργότερα με πήρε τηλέφωνο κάποιος ο οποίος δήλωσε ότι είναι εκπρόσωπος της εταιρίας. Εμείς όμως δεν τον γνωρίζουμε και δεν τον έχουμε καταγεγραμμένο επίσημα σε κάποια έγγραφα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει κάποια ιδιότητα σ’ αυτή την εταιρία. Η εταιρία είχε βασικό μέτοχο τον κ. Άγγελο Κλαουδάτο ο οποίος ήταν και Πρόεδρος της εταιρίας και μ’ αυτόν είχαν γίνει όλες οι συμφωνίες και συζητήσεις. Αν αυτό είχε αλλάξει τώρα και ποιος νομίμως εκπροσωπεί μία ανώνυμη εταιρία, είναι κάτι που πρέπει να αποδεικνύεται με κάποια επίσημα έγγραφα. Με τον συγκεκριμένο λοιπόν άνθρωπο του ανακοίνωσα την απόφαση του συλλόγου, ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο αυτή την έξωση. Η έξωση γίνεται από ένα χώρο που δεν είναι ιδιωτικός. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε μία δικαστική απόφαση, γιατί αφορά την περιουσία ενός συλλόγου και αυτό θα κάνουμε.

 

«Το ΧΚ δεν μπορεί να είναι βιώσιμο από “ιδιωτικό καθεστώς”…»

 

Είναι γεγονός ότι ο διαχειριστής επιχειρηματίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου, όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε στις απαιτούμενες επενδύσεις που οι όροι της μίσθωσης προέβλεπαν, αλλά την ίδια ώρα δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει το κέντρο όπως θα έπρεπε. Είχατε ασκήσει πιέσεις παλαιότερα στον επιχειρηματία;

Σημειωτέον ότι εγώ ανέλαβα πριν μία εβδομάδα περίπου. Το προηγούμενο συμβούλιο είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες με αποκορύφωμα την αγωγή εξώσεως που έγινε όπως σας είπα νωρίτερα εδώ και δύο χρόνια. Επειδή δεν ήμουν πολύ κοντά στα πράγματα παλαιότερα, δεν γνώριζα ακριβώς τι γινόταν με λεπτομέρειες. Είναι όμως γεγονός ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με το συμφωνητικό που είχε κάνει δεν έγιναν. Η λειτουργία δεν ήταν όπως θα έπρεπε να είναι και βέβαια το σημαντικότερο ότι από κάποιο σημείο και μετά δεν ήταν καθόλου συνεπής απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις του στο σύλλογο.

 

Προσωπικά τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα για το μεγάλο κεφάλαιο που «ακούει» στο όνομα Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου; Δυσκολίες για το Χιονοδρομικό επίσης υπάρχουν στην προοπτική λειτουργίας του στο άμεσο μέλλον;

Έχουμε έναν προβληματισμό μεγάλο. Καταρχάς για το τι θα γίνει αυτή τη σεζόν. Είναι ένα ερώτημα για το οποίο θα πρέπει να βρούμε μία λύση. Αν μπορέσουμε θα το επιχειρήσουμε. Δεν μπορώ να σας πω, δεν δεσμεύομαι, η ενημέρωσή μου ολοκληρώθηκε πριν από πολύ λίγες μέρες και ήδη ξεκίνησα να κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε καταρχάς να εκκαθαρίσουμε αυτό που λέγεται Χιονοδρομικό από τις δεσμεύσεις που είχε στο παρελθόν. Με εταιρίες δηλαδή, με τρίτους κ.λπ.

Μακροπρόθεσμα η άποψη που έχω και που την είχα πάντα και νομίζω ότι συμφωνούν και τα μέλη της νέας διοίκησης, είναι ότι αυτό το Χιονοδρομικό και γιατί αφορά και είναι πόλος έλξης για την περιοχή, αφορά τη τουριστική δραστηριότητα όλης της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν μπορεί να λειτουργήσει από έναν ιδιώτη που προσδοκά να βγάλει ένα κέρδος από το Χιονοδρομικό. Γιατί το Χιονοδρομικό έχει πολλά έξοδα και χρειάζεται μεγάλα κόστη από τις επενδύσεις και ο ιδιώτης δεν πρόκειται να το κάνει εάν δεν έχει άμεσα οφέλη. Και αν το επιχειρήσει με διάφορους τρόπους θα έχει τα αποτελέσματα πιθανότατα ανάλογα με αυτά του τελευταίου επιχειρηματία. Εξάλλου αυτό που γνωρίζω από τις Άλπεις μέχρι τα άλλα Χιονοδρομικά της χώρας, είναι ότι κανένα Χιονοδρομικό εκτός ίσως από κάποιες εξαιρέσεις, δεν λειτουργεί με ιδιώτες. Σε όλα υπεισέρχεται η τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή έχει το κύριο βάρος. Θα έχουμε λοιπόν τις επαφές και με τον Περιφερειάρχη και με το Δήμαρχο, αφού σημειωτέον το Χιονοδρομικό ανήκει πλέον καθαρά στο Δήμο Τρίπολης.

Για την ιστορία το Χιονοδρομικό άλλωστε δημιουργήθηκε από κατοίκους της Τρίπολης με τον αείμνηστο Παναγιώτη Αλεξόπουλο, τον πρώην Δήμαρχο και πρώην Πρόεδρο του Ορειβατικού, ο οποίος ήταν από τις ψυχές αυτές που δημιούργησαν αυτό το Χιονοδρομικό. Γι’ αυτό και ήταν από τα πρώτα Χιονοδρομικά στην Ελλάδα. Η θέση που επελέγη βέβαια ήταν τότε εκτάσεις κοινότητας Καρδαρά, όπου εκεί υπήρχαν κάποια μικρά χωράφια και κυρίως βοσκοτόπια. Αυτά όλα απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Ορειβατικού και έχουν γίνει τώρα μία έκταση που ανήκει στον ΕΟΣ. Αυτό το Χιονοδρομικό θεωρείται αθλητική εγκατάσταση και θα πρέπει να μιλήσουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση εάν ενδιαφέρονται και αν μπορούν, έτσι ώστε να κάνουμε κάτι που θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αυτού του Χιονοδρομικού.

Υπάρχουν όμως και οι αντικειμενικές δυσκολίες και οικονομικές απαιτήσεις. Για το Χιονοδρομικό ανάλογα και το πώς πηγαίνει και ο καιρός, απαιτούνται έξοδα ξεχιονίσματος του δρόμου και του πάρκινγκ και αυτές πολλές φορές θα πρέπει να εξασφαλίζεται συνέχεια. Επίσης κάθε Καλοκαίρι πρέπει να ανεβαίνουν άνθρωποι και να πραγματοποιούν συντήρηση των εγκαταστάσεων. Τα μηχανήματα αυτά έχουν εξαρτήματα τα οποία φθείρονται και πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται. Επίσης με βάσει τους κανονισμούς λειτουργίας των χιονοδρομικών χρειάζεται πολύ προσωπικό. Δηλαδή το δικό μας χιονοδρομικό που αυτή τη στιγμή έχει τρεις αναβατήρες και δύο χιονοστρωτήρες χρειάζεται γύρω στα 30 άτομα. Χρειάζονται σε κάθε αναβατήρα άνθρωποι, χρειάζονται πιστέρ, τεχνικοί και αρκετές άλλες ειδικότητες. Αυτοί όλοι πληρώνονται βέβαια και αν ακόμη μία μέρα δεν έχει χιόνι ή ο καιρός δεν είναι καλός το Κέντρο μπορεί να μην λειτουργήσει, αλλά οι εργαζόμενοι θα είναι εκεί. Αυτά είναι μερικά βασικά προβλήματα και κάποιες βασικές οικονομικές απαιτήσεις, που επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 

«Από τις άμεσες προτεραιότητες η ηλεκτροδότηση του ΧΚ…»

 

Αν υπάρξει βέβαια κάποια ουσιαστική προοπτική στο θέμα του Χιονοδρομικού, εσείς σαν Ορειβατικός, έχετε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσετε και θα συζητήσετε είτε με το Δήμο, είτε με την περιφέρεια στο μέλλον;

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι άμεσα, με το που θα εκκαθαριστεί η υπόθεση με το σημερινό καθεστώς σο Χιονοδρομικό, θα κινηθούμε και θα έρθουμε σε επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε την τεχνογνωσία και γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειάζεται και πως και βέβαια υπάρχει γιατί έχουν γίνει και παλαιότερα αρκετές μελέτες. Αυτό που εμείς έχουμε στο μυαλό μας άμεσα είναι να εφαρμοστεί μία πρόταση βελτίωσης ορισμένων συνθηκών, προκειμένου να εξυπηρετείται ένας τουρίστας καλύτερα, με τη δημιουργία ενός εναέριου λιφτ (καρέκλα). Τη δημιουργία στην κορυφή ενός ήπιου τουριστικού καταλύματος στο οποίο θα μπορούν να πίνουν καφέ και πιο ψηλά από το σαλέ και βέβαια να προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε αν και κατά πόσο μπορούμε να το υλοποιήσουμε, τη δημιουργία υποδομής για τεχνητή χιόνωση. Αν δηλαδή μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε με τη δημιουργία μίας τεχνιτής λίμνης νερό στο βουνό, θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε και υποδομές για τεχνιτή χιόνωση.

 

Το θέμα της ηλεκτροδότησης του Χιονοδρομικού, με το ρεύμα να έχει φτάσει μέχρι τα όρια του Χιονοδρομικού, δεν θα μπορούσε να συμβάλει θετικά προς την σωστή και ουσιαστική επαναλειτουργία του ΧΚ Μαινάλου; Δεν αποτελεί αυτό ένα επιπλέον κίνητρο για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων;

Σχετικά με το θέμα της ηλεκτροδότησης έγινε το εξής παράδοξο μέσα σε όλα τα υπόλοιπα. Ότι έγινε μία προσπάθεια και κάποιοι άνθρωποι και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από την προηγούμενη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, βοήθησαν και τελικά έφτασε το ρεύμα μέχρι το βουνό. Στο μεν Ορειβατικό καταφύγιο που ανήκει και άνηκε στα χέρια του ΕΟΣ, υπήρξε ηλεκτροδότηση. Το Χιονοδρομικό Κέντρο που βρίσκεται δίπλα δεν πήρε ρεύμα γιατί η εταιρία που το διαχειριζόταν δεν είχε τη δυνατότητα να διαθέσει το κονδύλι που απαιτούνταν για τη σύνδεση. Δεν γνωρίζω το ποσό αν έφτανε κάπου στις 50.000 ευρώ. Αυτό στέρησε στη λειτουργία του Χιονοδρομικού ένα αρκετά σημαντικό ποιοτικό στοιχείο. Τώρα εάν βρεθεί μία λύση με κάποια εταιρία ή την τοπική αυτοδιοίκηση ή τον Ορειβατικό, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουμε από αυτό. Κι αυτό γιατί όλα τα συστήματα λειτουργούν με γεννήτριες μέχρι σήμερα. Κι αν λέγαμε επιπλέον για τεχνητό χιόνι ή κάποια πράγματα όπως ο εναέριος αναβατήρας, το ρεύμα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο.

«Επαφές με τους τοπική αυτοδιοίκηση για μία βιώσιμη λύση…»

 

Ενδιαφέρον από άλλους επιχειρηματίες έχει υπάρξει για την προοπτική και διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου ή τουλάχιστον για κάποιο μέρος αυτών ή με τη μορφή κάποιας χορηγίας;

Προσωπικά δεν έχω υπόψη μου κανένα επίσημο ενδιαφέρον. Αν πούμε τώρα ότι υπήρχε ήδη μέσα μέχρι σήμερα μία εταιρία που διαχειριζόταν το χιονοδρομικό και έτσι δεν θα μπορούσε να εκδηλώνει επίσημα κάποιος επιχειρηματίας ενδιαφέρον μέχρι τώρα, ίσως να υπάρχει κάτι. Βέβαια πολλοί έχουν πει ότι από την ώρα που φάνηκε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο ΧΚ Μαινάλου, εμφανίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι το συζητούσαν. Επίσημη πρόταση που να την γνωρίζω εγώ, δεν υπάρχει. Αν στην προηγούμενη διοίκηση είχε γίνει μία πρόταση πολύ συγκεκριμένη από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο δεν το ξέρω. Επίσημα όμως με έγγραφο προς τον σύλλογο δεν υπάρχει.

 

Ποια πιστεύετε ανακεφαλαιώνοντας ότι θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του ΕΟΣ Τρίπολης, από εδώ και στο εξής όσον αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο; Είπατε ότι η πρώτη κίνηση θα είναι η υλοποίηση της δικαστικής απόφασης έξωσης της εταιρίας που μέχρι σήμερα διαχειριζόταν το ΧΚ. Από εκεί και μετά;

Από εκεί και μετά έχουμε μπροστά μας δύο μήνες περίπου σεζόν που ίσως να μπορέσει να λειτουργήσει λόγω καιρού το Χιονοδρομικό. Μπορεί να είναι και τρεις μπορεί να είναι και ένας. Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Θα φροντίσουμε αφού έχουμε στο μυαλό μας και μας προβληματίζει και αναζητούμε ένα τρόπο ώστε να λειτουργήσει το Κέντρο έστω και στοιχειωδώς. Έστω και αν λειτουργήσει μόνο το σαλέ και δεν λειτουργήσει κάποιο λιφτ. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να πάει να πιεί τον καφέ του και να παίξει με το χιόνι.

Παράλληλα όμως από την ώρα που θα έχουμε ξεκαθαρίσει τη κατάσταση, το επόμενο βήμα είναι να μιλήσουμε με τους τοπικούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να δούμε τι απόψεις έχουν κι αυτοί και να συνθέσουμε έτσι μία μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση.

 

Τέλος ένα σχόλιο ή κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να προσθέσετε να προσθέσετε σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

Θέλω να πω ότι αυτό το Χιονοδρομικό έδωσε ζωή σε μία περιοχή που πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοιο τουριστικό προορισμό. Τους Χειμερινούς μήνες όπως ξέρετε είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα. Αν δεν κάνω λάθος η ορεινή Αρκαδία είναι από τους δύο-τρεις σημαντικότερους προορισμούς στην Ελλάδα και μπορεί να γίνει και πρώτη με δεδομένο ότι είναι ο πιο κοντινός προορισμός στην Αθήνα. Κινείσαι πάνω στην Εθνική οδό και σε πολύ καλούς δρόμους και μετά για λίγο μόνο χιλιόμετρα κινείσαι σε δασικούς ή χωμάτινους δρόμους μέσα στα έλατα και το βουνό. Αυτό λοιπόν πρέπει να το έχουμε πολύ καλά υπόψη μας. Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο απ’ ότι είναι σήμερα, αφού πρώτο έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε μία σωστή λειτουργία και να προχωρήσουμε σε μία υποδομή και προβολή ακόμη καλύτερη.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345