EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Μονοήμερες στο βουνό

4 ιδέες για αποδράσεις αστραπή

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 6:37:13 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Αν οι γιορτές σας βρήκαν στην πόλη και το budget δεν προσφέρεται για ολοκληρωμένο weekend, ακολουθούν 4 προτάσεις για μονοήμερες αποδράσεις – κάποιες και car free. Όσοι πάντως επιλέξετε το αυτοκίνητο, μην ξεχάσετε τις αλυσίδες!

 

Καλάβρυτα

Τα πρώτα σλάλομ 
Από τα χιονοδρομικά πρώτης γραμμής, αυτό των Καλαβρύτων άνοιξε μόλις τις πύλες του με νέες διαδρομές κι εμπόδια για όλα τα επίπεδα freestyle ski και snowboard στο Snow Park, νέο tubes park για φοβερές καταβάσεις στις χιονισμένες πλαγιές πάνω σε σαμπρέλες αλλά και ανανεωμένο σαλέ όπου θα δίνεται έμφαση στις τοπικές συνταγές. Στο χωριό θα σουλατσάρετε στον κεντρικό πεζόδρομο, θα προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα από το κατάστημα Χελμός, θα αράξετε στις όμορφες καφετέριες «Μοντάνα», «Σλάλομ», «Χόβολη» και «Σοκολατερί», θα ξετρελαθείτε με τα κρεατικά του ιστορικού «Βαρβιτσιώτη» (2692022049 ), θα δοκιμάσετε τα περισσότερα και τα νοστιμότερα μαγειρευτά στο «Σπιτικό» (2692024260 ), θα ρίξετε μια ματιά στο γραφικό σταθμό του οδοντωτού στην είσοδο της πόλης και θα ευχηθείτε να είχατε λίγο χρόνο παραπάνω για να ταξιδεύατε με το τρενάκι που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Από τον Ιανουάριο, μάλιστα, τα καινοτόμα πακέτα all inclusive ski θα ισχύουν και τα σαββατοκύριακα (από € 45 το άτομο,www.kalavrita-ski.gr  ). Η μετάβαση από φέτος γίνεται ακόμη πιο εύκολη, καθώς το πολύ βολικό Snowbus Kalavrita πραγματοποιεί επιπλέον στάσεις επιβίβασης στην Αθήνα κι εξασφαλίζει € 5-10 έκπτωση στο εισιτήριο του χιονοδρομικού (5 ημέρες την εβδομάδα, εκτός Τρίτης και Πέμπτης, αλέ ρετούρ εισιτ. € 15, www.amphitrion-skiing.com  ). (ΚΤΕΛ Αχαΐας, 2105124910 )

 Τα χιονοδρομικά της Ελλάδας άνοιξαν και σας περιμένουν
Τα χιονοδρομικά της Ελλάδας άνοιξαν και σας περιμένουν

Αράχοβα

Ski & fun 
Η ναυαρχίδα των χιονοδρομικών, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (www.parnassos-ski.gr  ), εγκαινίασε πριν μερικές μέρες τη χειμερινή σεζόν συνεχίζοντας τα σαββατιάτικα νυχτερινά σκι αλλά και το χιονοπόλεμο με laser tag. Παράλληλα τα ski buses εξακολουθούν και φέτος να παρέχουν 20% έκπτωση στο εισιτήριο για τα lifts. Αν πάντως το σκι δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να επιδοθείτε άφοβα σε μαθήματα ιππασίας στο «Άτι Cafe» του Παναγιώτη Σπηλιώτη (2267031298 ) ή και σε οργανωμένες περιηγήσεις με τους οδηγούς βουνού της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Αράχοβας (2267031630 ). Κάτι μας λέει ότι θα κάνετε και το πέρασμα από το στενό κεντρικό δρόμο της Αράχοβας. Θα προμηθευτείτε φορμαέλα και μαλακό οψιμοτύρι από τα καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα, θα περάσετε από το «Bonjour» για σάντουιτς και μηλόπιτα, θα γλυκαθείτε με γαλακτομπούρεκο στο «Εν Αραχώβη» (νέες σοκο-προτάσεις η σούπα και το φοντί ), ενώ από φέτος το all day club-restaurant «Εμπορικό Alt» στο Λιβάδι και το μεζεδοπωλείο και το εστιατόριο «Οίστρος» παραμένουν τα πιο δυνατά meeting points για φαγητό και ποτό.

 Must οι σούπες της «Καλύβας»
στην Αράχοβα
Must οι σούπες της «Καλύβας» στην Αράχοβα

 

Αν έρθετε ορεξάτοι για βόλτα, ανεβείτε μέχρι το βράχο της Ώρας με το Ρολόι ( ο Αϊ-Γιώργης προϋποθέτει ακόμη 264 σκαλοπάτια ) για να καθίσετε ακόμη πιο ορεξάτοι στον ιστορικό «Ζάχο» ( 2267032159 ) με έμφαση στα κρεατικά και ποικιλία μαγειρευτών, στην «Παναγιώτα» ( 2267032735 ) για σούπες, αρνάκι φρικασέ και παϊδάκια και στην «Καλύβα» ( 2267031222 ) για τραγανό τυροπιτάρι, μοσχαράκι με χυλοπίτες και αγριογούρουνο στιφάδο. ( ΚΤΕΛ Φωκίδας, 2108317096 )

Tip: Στην αντίπερα όχθη της κοσμικής Αράχοβας, η κοντινή ιστορική κωμόπολη της Αμφίκλειας συνδυάζει την ατμόσφαιρα του Παρνασσού διατηρώντας τον αυθεντικό της χαρακτήρα, με πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, νεοκλασικά αρχοντικά, όμορφες εκκλησίες, πλατείες αλλά και ταβερνάκια με τοπικές νοστιμιές. Στα συν η υπέροχη θέα από την αρχαία ακρόπολη στις πλαγιές του βουνού αλλά και η δυνατότητα μετάβασης με τρένο ( ΟΣΕ, 1110 ).

 

 Διαχρονικό meeting point του Παρνασσού το «Εμπορικόν Alt» στο Λιβάδι
Διαχρονικό meeting point του Παρνασσού το «Εμπορικόν Alt» στο Λιβάδι

Ορεινή Κορινθία

Ρουστίκ trip! 
Αν σας δελεάζουν οι αγχολυτικές αυτοκινητάδες στη φύση, μην το σκέφτεστε καθόλου^ ο Φενεός με τον πανέμορφο κάμπο στους δυτικούς πρόποδες της Ζήριας είναι αυτό που ψάχνετε. Θα σας προτείναμε να τον προσεγγίσετε από το Δερβένι, αφού έτσι θα περάσετε από την παραμυθένια και γεμάτη λωτούς Ευρωστίνη για μια πρώτη χαλαρωτική «ένεση» από τα τρεχούμενα νερά στο πανέμορφο Ρέμα των Μύλων. Τσεκάρετε το κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα στον κεντρικό δρόμο ( θα βρείτε από περίφημα όσπρια της περιοχής μέχρι τσάι του βουνού, δικά τους ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού ). Συνεχίστε για το ήσυχο χωριό Φενεός, που χαρίζει μία από τις ομορφότερες βίστες στον κάμπο. 
Από εδώ μπορείτε να τον κυκλώσετε πολύ εύκολα περνώντας από τα υπόλοιπα χωριουδάκια και κάνοντας στάση για καφεδάκι στην πλατεία της Γκούρας, είτε στο παμπάλαιο καφενείο με τη φουφού, αν σας αρέσει το ρουστίκ περιβάλλον, είτε στο ζεστό cafe του «Αρχοντικού Πρεδάρη» για άραγμα στους δερμάτινους καναπέδες. Περάστε και από το φούρνο του Στριφτόμπολα για φοβερό ζυμωτό ψωμί. Μην ξεχαστείτε όμως, διότι τελικός σκοπός της αυτοκινητάδας είναι το σουλάτσο γύρω από τη λίμνη Δόξα, με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο κι ένα καταπράσινο στεφάνι από πεύκα, έλατα, δρυς και φουντουκιές. Αν δεν καθίσετε στον «Μιχάλη» ( 2747041183 ) στην Αρχαία Φενεό για μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, αγριογούρουνο στιφάδο, ομελέτα με δικό τους παστό και τυριά παραγωγής τους, στο «Στέκι» ( 2747061270 ) στην Καστανιά θα απολαύσετε πίτα με γέμιση από πικάντικα χόρτα, φασολάδα, μπριζόλα από μοσχάρι ελευθέρας βοσκής και κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες. Από εδώ επιστρέφετε στην Αθήνα ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Στυμφαλία και Κιάτο.

 Μην ξεχάσετε τις αλυσίδες σας!
Μην ξεχάσετε τις αλυσίδες σας!

Ορεινή Αρκαδία

All time classic 
Με επίκεντρο τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, η Αρκαδία είναι all time classic προορισμός για πανέμορφες διαδρομές μέσα στο πράσινο και περιπάτους στο φράγμα του Λάδωνα και στο φαράγγι του Λούσιου με το εντυπωσιακό μοναστήρι του Προδρόμου σκαρφαλωμένο στα βράχια αλλά και το Μουσείο Υδροκίνησης. Κλασικό πέρασμα η Βυτίνα με τον περίφημο Δρόμο της Αγάπης και τα ξακουστά γιαούρτια της Στρούγκας, η Δημητσάνα με τα πέτρινα πυργόσπιτα να απλώνονται σε δύο αντικριστούς λόφους ( μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα νέα γλυκά του «Τρεις Λαλούν» ) και η Στεμνίτσα με τα εντυπωσιακά αρχοντικά ( όπως του Ροϊλού ) και τα ανηφορικά καλντερίμια που σβήνουν ανάμεσα σε καρυδιές και κερασιές ( ανεβείτε μέχρι το Αεράκι για θέα μέχρι το Ιόνιο ).

 Βόλτα με άλογα μπορείτε να κάνετε στη φάρμα της οικογένειας Αρβανίτη λίγο έξω από τη Στεμνίτσα
Βόλτα με άλογα μπορείτε να κάνετε στη φάρμα της οικογένειας Αρβανίτη λίγο έξω από τη Στεμνίτσα

Γύρω από τα τρία κεφαλοχώρια υπάρχουν και ανερχόμενες επιλογές, όπως τα Κάψια με το σημαντικό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η Ελάτη με το εργαστήριο ξυλογλυπτικής του Σιμόπουλου, το Λιμποβίσι των Κολοκοτρωναίων, τα πανέμορφα χωριά Χρυσοβίτσι και Αλωνίσταινα αλλά και τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο, στα οποία θα σας φέρει μια ονειρική διαδρομή μέσα στα έλατα από τη Βυτίνα. Επίσης, η φάρμα με τα άλογα της οικογένειας Αρβανίτη ( 6978807997 ) άνοιξε φέτος για μαθήματα και βόλτες στα 3 χλμ. από τη Στεμνίτσα προς το Ελληνικό. Κι επειδή ο καθαρός αέρας σίγουρα θα σας ανοίξει την όρεξη, στα δημοφιλή «Κόκκινα Πιθάρια» ( 2795022540 ) της Βυτίνας από φέτος σερβίρονται κι ελληνοπρεπή tapas, ενώ η «Ζέρζοβα» ( 2795031753 ) με την πολύ καλή τοπική κουζίνα αξίζει τα έξτρα χιλιόμετρα μέχρι την Παναγιά.

 Το ατμοσφαιρικό cafe-bar «Τρεις Λαλούν» στη Δημητσάνα
Το ατμοσφαιρικό cafe-bar «Τρεις Λαλούν» στη Δημητσάνα
 
 
Πηγη: www.athinorama.gr





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345