Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μύδια, φρέσκα
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, μικρό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 μέτριο φινόκιο, σε λεπτές φέτες
1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (ή 1 κ.γ. μπούκοβο)
χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4-5 κλωναράκια άνηθου, ψιλοκομμένα
4-5 κλωναράκια μάραθου, ψιλοκομμένα
100 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό πλένουμε τα μύδια βουρτσίζοντας τα κελύφη και αφαιρώντας το γενάκι τραβώντας το με μια απότομη και κοφτή κίνηση. Οσα είναι ανοιχτά τα πετάμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φινόκιο και την πιπερίτσα για 1 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1/2 λεπτό.
Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να αχνιστούν για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τη μουστάρδα και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Τα αφήνουμε ακόμη 1 λεπτό έως ότου ανοίξουν. Οσα δεν ανοίξουν τα βγάζουμε και τα πετάμε.
Πασπαλίζουμε με άνηθο και μάραθο και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος ώστε να δέσει περισσότερο η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως σε σουπιέρα ή βαθύ μπολ με το ζουμί τους.