Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 11:51:31 πμ
ΠΗΓΗ:
in.gr
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr
Τα άγρια σπαράγγια είναι μία μοναδική απόλαυση για τον έλληνα καλοφαγά: τα περιμένει πώς και πώς. Τα βράζει λίγο και τα κάνει ομελέτα ή τα τρώει με λαδολέμονο. Σ' αυτή τη συνταγή τα βράζω ελαφρά σε ένα «ρεντουσαρισμένο» (πηχτό από βρασμό) χυμό πορτοκαλιού και συνοδεύω έναν κολιό πανέ. Μπορείτε βέβαια να τα ταιριάξετε με γαρίδες, καραβίδες ή με ό,τι άλλο φανταστείτε.
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κολιοί, καθαρισμένοι και φιλεταρισμένοι (ζητήστε το από τον ιχθυοπώλη σας)
χυμός από 4 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1 μάτσο άγρια σπαράγγια
πιπέρι ή λίγη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
1 κ.γ. κουρκουμά
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνω ένα τηγάνι, ρίχνω τον χυμό των πορτοκαλιών και βράζω μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας. Προσθέτω τα άγρια σπαράγγια με λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι ή την πιπερίτσα και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά.
Σε ένα μπολ φτιάχνω έναν αραιό χυλό ανακατεύοντας 4 κουταλιές νερό με 2 κουταλιές αλεύρι. Σε ένα πιάτο ανακατεύω τη φρυγανιά με το ξύσμα πορτοκαλιού και τον κουρκουμά.
Βουτάω στον χυλό τα φιλέτα και μετά τα πανάρω με τη φρυγανιά μόνο από την πλευρά του δέρματος.
Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ίσα να καλύπτει την επιφάνεια και τηγανίζω πρώτα από την παναρισμένη πλευρά τον κολιό να τραγανίσει για περίπου 4-5 λεπτά.
Τον γυρνάω από την άλλη για λίγο, 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να τελειώσει το τηγάνισμα και να μείνει ζουμερός.
Σερβίρω τον κολιό πάνω στη σάλτσα πορτοκαλιού μαζί με τα σπαράγγια.