EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Start up σχεδιάζει τεχνητά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα

Εταιρεία σχεδιάζει να εισαγάγει προσομοιωτές για χειμερινό αθλητισμό

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 12:18:43 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ online»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Την δημιουργία τεχνητών χιονοδρομικών κέντρων, στα οποία ο καθένας  θα μπορεί να εκπαιδευτεί και να διασκεδάσει, δαπανώντας μόλις το 20% των χρημάτων, που θα έδινε εάν πήγαινε σε κανονικό χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό, επεξεργάζεται ένα start up από τη Θεσσαλονίκη.

 
Η Alpika που αποτελεί σύμπραξη μίας ομάδας πέντε νέων επιχειρηματιών, έχει εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα του ειδικού εξοπλισμού για τεχνητά χιονοδρομικά κέντρα από Ολλανδική εταιρία και βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση επενδυτών για να ξεκινήσει το σχέδιο.
 
Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Αθανάσιος Κρέζιος, πρόκειται για δραστηριότητα που έχει εδραιωθεί στην Ολλανδία εδώ και 25 χρόνια και περιλαμβάνει τόσο ψυχαγωγία όσο και εκπαίδευση σε τεχνητό περιβάλλον.
 
Πρακτικά, ο εξομοιωτής δεν είναι τίποτε άλλο από έναν κυλιόμενο τάπητα με αντίστροφη φορά που θεωρείται, όπως σημειώνει, η καλύτερη μέθοδος εκμάθησης παγκοσμίως, ενώ δεν απευθύνεται μόνο σε αρχάριους, αλλά και σε προχωρημένους χειμερινούς αθλητές.
 
«Το πλάνο μας προβλέπει εννέα τέτοια κέντρα σε όλη την Ελλάδα έως το 2018, δεδομένου ότι στοχεύουμε στο να αντλήσουμε πελατεία και από τις όμορες χώρες», σημειώνει ο κ. Κρέζιος. Αυτά τα κέντρα μπορούν να εγκατασταθούν και μέσα σε εμπορικά ή αθλητικά κέντρα και το κάθε ένα θα κοστίζει περί τις 400.000 ευρώ. Παράλληλα, κάθε κέντρο θα συνοδεύεται - πέρα από τις «χιονοδρομικές πίστες» - από καφέ και εμπορικές δραστηριότητες.
 
Το τεχνητό χιονοδρομικό θα παρέχει υπηρεσίες έναντι 23 ευρώ ανά ώρα με τα πάντα συμπεριλαμβανόμενα (όπως ο εξοπλισμός και ο εκπαιδευτής). Αντίθετα, στο βουνό, όπως λέει, ο εκπαιδευτής αμείβεται έναντι 25-50 ευρώ άνα ώρα, ενώ ο εξοπλισμός κοστίζει έως και 20 ευρώ ανά ημέρα.
 
«Το επιχειρηματικό πλεονέκτημα είναι ότι από τη στιγμή που μιλάμε για δραστηριότητα εντός πόλης, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί έρχεται δυο - τρεις φορές την εβδομάδα για να κάνει αυτό που θα έκανε στο βουνό, με κόστος μόλις στο 20% του ποσού που θα χρειαζόταν για να ανέβει σε ένα κανονικό χιονοδρομικό», συμπληρώνει ο κ. Κρέζιος.
 
Παράλληλα, υπογραμμίζει, το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα για χειμερινό αθλητισμό σε ανθρώπους, που είτε λόγω δυσκολιών είτε λόγω φόβου, δεν ανεβαίνουν στο βουνό. Μάλιστα, όπως τονίζει, μετά την πέμπτη ή έκτη επίσκεψη σε ένα τέτοιο κέντρο, «είσαι έτοιμος να πας στο βουνό».
 
Οι χιονοδρομικοί προσομοιωτές θα λειτουργούν με πιστοποιημένους εκπαιδευτές σκι. Η προσαρμογή του προσομοιωτή είναι στο 99% της επαφής με το χιόνι, ενώ κλιματολογικά μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορες θερμοκρασίες. Αντίθετα δεν υπάρχει κάποια οπτικοποίηση του ορεινού περιβάλλοντος, αλλά ένας καθρέφτης, στον οποίον ο ασκούμενος μπορεί να δει τι κάνει και να βελτιώσει τις κινήσεις του.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κρέζιο, υπάρχει μία τέτοια πίστα στην Άγκυρα και άλλη μία στο Βελιγράδι. Αντίθετα, αποτελεί ιδιαίτερα ανεπτυγμένη δραστηριότητα σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, ενώ στην Αγγλία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την ανάπτυξη 20 τέτοιων κέντρων.
 
«Πέραν της εκπαίδευσης, υπάρχει και μία δόση λάιφ στάιλ» σημειώνει ο κ. Κρέζιος, ο οποίος προσθέτει ότι μπορούν εκ παραλλήλου να στηθούν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα σκουός, τένις ή μπάντμιντον. Όπως εξηγεί, λόγω των συνεχών ταξιδιών του στην Ευρώπη, καθώς ασχολείται επαγγελματικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα για τη νεολαία, είχε δοκιμάσει τις δεξιότητές του σε ένα τέτοιο κέντρο στην Ολλανδία το 2008. «Καταμεσής της κρίσης ξύπνησα μία μέρα και είπα: "Μα γιατί δεν πάμε να το κάνουμε κι εδώ;"» διηγείται.
 
«Ένας νέος αθλητής μπορεί να εκπαιδεύεται εκεί 12 μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, δεν θα χρειάζεται η ελληνική ομοσπονδία χιονοδρομίας να πληρώνει μεγάλα ποσά, προκειμένου να προπονούνται οι επαγγελματίες αθλητές της χώρας. Για παράδειγμα, ένας αθλητής στη Γαλλία έχει τη δυνατότητα ν κάνει 150 έως και 200 ημέρες σκι τον χρόνο, ενώ στην Ελλάδα μετά βίας 90 ημέρες τον χειμώνα. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά οι έλληνες αθλητές έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν προπόνηση εκτός Ελλάδας μόνο 10 μέρες το καλοκαίρι και 10 μέρες το φθινόπωρο», τονίζει ο κ. Κρέζιος.
 
«Οι ειδικές δυνάμεις της Ολλανδίας προτού φύγουν για εκπαίδευση στα βουνά της Νορβηγίας, περνούν από τον εξομοιωτή. Όσοι "κοπούν" στο μηχάνημα, δεν συνεχίζουν με την αποστολή», καταλήγει με χιούμορ.





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Νοέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301