Ο άνεμος που πνέει συνήθως από ανατολικές διευθύνσεις, από τα στενά της Ρεντίνας, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για σέρφινγκ και όχι μόνο. Πρώτη το ανακάλυψε μια παρέα που πήγαινε συχνά για σέρφινγκ στις παραλίες του Σταυρού και της Ασπρόβαλτας, δοκίμασε να σερφάρει στη λίμνη και διαπίστωσε ότι οι ιστιοσανίδες έπλεαν καλύτερα στα νερά της Βόλβης.
Ο Νίκος Κολοκοτρώνης, ένας από την παρέα, είπε στο δημοσιογράφο Φάνη Γρηγοριάδη, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: "Ήμασταν τρία άτομα, που ανακαλύψαμε τη λίμνη! Έχει τώρα μια εικοσαετία. Μέχρι τότε, πηγαίναμε θάλασσα. Όταν είδα ότι είχε διαλυθεί η ομίχλη και φυσούσε αέρας, κατάλαβα ότι θα ήταν ιδανικό σημείο για σέρφινγκ. Τηλεφώνησα και σε άλλους και μόνο που δεν έσκασαν στα γέλια. Όταν όμως ήρθαν και είδαν ότι το 'πείραμα' πέτυχε, δεν σταμάτησαν να έρχονται μέχρι και σήμερα".
Ο Θωμάς Μπακιρτζής, δάσκαλος του γουιντσέρφινγκ στη Βόλβη, εξηγεί πώς μπορεί κάποιος να πιάσει μέγιστη ταχύτητα, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική του ανέμου: "Δημιουργείται ένα αεροδυναμικό πεδίο, λόγω των στενών της Ρεντίνας, για αυτό και η περιοχή έχει τις πιο ιδανικές συνθήκες. Φυσάει από το πρωί και μέχρι το απόγευμα έχουμε όσο χρόνο θέλουμε να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας άθλημα. Εδώ, έρχονται άτομα κάθε φύλου και ηλικίας, κάθε επαγγέλματος και κοινωνικής τάξης. Ο εξοπλισμός ξεκινάει από εξακόσια ευρώ, αλλά μπορεί να τον νοικιάσει για όσο διάστημα διαρκεί το μάθημα".
Η σύζυγος του Θωμά, Σταυρούλα Μακρή - Μπακιρτζή, ασχολείται επίσης με το γουιντσέρφινγκ. Αν και φαίνεται δύσκολο, οι γυναίκες μπορούν να κουμαντάρουν εξίσου εύκολα με τους άντρες την ιστιοσανίδα, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουν εκπαιδευτεί, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Μια λίμνη γεμάτη "πανιά"
Κάθε Τετάρτη και τα Σαββατοκύριακα, από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, η λίμνη γεμίζει χρωματιστά "πανιά" από το πρωί ως το απόγευμα.
Σε κάποια απόσταση σηκώνονται και τα κάιτ σερφ, όπου την ιστιοσανίδα κινεί ο άνεμος, με τη βοήθεια του ειδικού αλεξίπτωτου. "Κάθε ενασχόληση με τη φύση κάνει καλό στην υγεία και πιο πολύ καθαρίζει το μυαλό, τη σκέψη", τονίζει ο γιατρός Λάμπρος Σαρόπουλος, από τους πιο παλιούς ερασιτέχνες σέρφερς της λίμνης στην περιοχή.
Οι γουιντσέρφερς ενημερώνονται καθημερινά για τη φορά και την ισχύ του ανέμου στη λίμνη. Έχουν μάλιστα και σύλλογο, με δική του ιστοσελίδα www.anemos-volvi.gr για να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο.
Προτιμούν, ωστόσο, να τα λένε από κοντά, στο στέκι τους στο 64ο χιλιόμετρο του παλιού δρόμου Θεσσαλονίκης - Ασπροβάλτας (πριν από τη Ν. Μάδυτο), όπου αποθηκεύουν τον εξοπλισμό τους και κάνουν μαθήματα, ενώ παραδίδουν και δωρεάν μαθήματα σε αρχάριους.