EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Τα Φλαμίνγκο της Κέρκυρας

Για περίπου τέσσερις μήνες, τα Φλαμίνγκο κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας και της πρώην Αλυκής, στην Κέρκυρα, αναζητώντας τροφή και καταφύγιο.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 7:11:35 μμ
ΠΗΓΗ: Deltiokairou.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Τα λευκά, ροζ και μαύρα φτερά τους συνθέτουν ένα πανέμορφο καμβά της φύσης που μαγεύει τον παρατηρητή και τον καλεί να απαθανατίσει τη στιγμή ώστε να μείνει για πάντα αναλοίωτη.

Τα τελευταία χρόνια, τα Φλαμίνγκο φωλιάζουν από την άνοιξη στον φιλόξενο υγρότοπο στις Αλυκές Λευκίμμης, στη νοτιοανατολική Κέρκυρα.

 

Ο βιολόγος Σταμάτης Γκίνης και η υδροβιολόγος Σαββίνα Γκιώνη, οι οποίοι ανήκουν στην Ομάδα Προστασίας Οικοσυστημάτων του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, τα τελευταία χρόνια καταγράφουν και παρατηρούν συστηματικά το οικοσύστημα στις Αλυκές της Λευκίμμης.

 

Πανέμορφα πουλιά

 

Όπως δήλωσαν οι δυο επιστήμονες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα Φλαμίνγκο ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή των φοινικόπτερων, η οποία αναπαράγεται σε μεγάλες αποικίες, σε ρηχούς παράκτιους υγροτόπους, αλμυρές λίμνες, αλυκές και άλλες παρόμοιες περιοχές.

 

Έχουν λευκό χρώμα στα φτερά, με ρόδινη απόχρωση και κόκκινα καλυπτήρια στις φτερούγες. Το ράμφος τους είναι κυρίως ανοικτό κόκκινο, με μαύρη άκρη, ενώ τα πόδια τους είναι ροζ.

 

Συχνά, απαντώνται σε μεγάλα πυκνά κοπάδια. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους είναι εμφανές το κόκκινο χρώμα στις φτερούγες, ενώ ο λαιμός, μαζί με τα πόδια τους, κρατούνται τεντωμένα. Τα νεαρά Φλαμίνγκο  ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα από το διαφορετικό χρώμα τους, όπου κυριαρχεί το γκρίζο-καφέ και υπόλευκο, χωρίς κόκκινο.

 

Κανένας σχεδιασμός

 

Ο υγρότοπος στις Αλυκές Λευκίμμης έχει συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων και είναι ενταγμένος στο Δίκτυο προστασίας "Φύση 2000" (Natura 2000), με κωδικό GR2230003. Ανήκει στις κατηγορίες SCI και SPA, που σημαίνει τοποθεσία κοινοτικής σημασίας και περιοχή ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας αντίστοιχα.

 

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι δύο επιστήμονες, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, κάτι που την καθιστά ευάλωτη σε κάθε είδους παρεμβάσεις, που πολλές φορές έχουν καταστροφικά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για ολόκληρο το οικοσύστημα.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Νοέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301