EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

GPS για πράσινες διαδρομές

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα GPS μάς δείχνουν πώς θα φτάσουμε στον προορισμό μας πιο γρήγορα. Πλέον όμως θα μας δείχνουν και πώς θα φτάσουμε πιο... οικολογικά. Διαβάστε πώς.

Τρίτη 31 Μαΐου 2011 7:38:53 μμ
ΠΗΓΗ: Deltiokairou.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Τη νέα τεχνολογία επιστρατεύονται οι επιστήμονες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φωτοχημικό νέφος που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των πόλεων, αρχίζοντας από τη Θεσσαλονίκη.

Από το σπίτι, το γραφείο, ακόμα και από εξωτερικούς χώρους θα μπορούμε να επιλέξουμε τη λιγότερο ρυπογόνο διαδρομή, που θα υπολογίζεται μέσω αριθμητικών μοντέλων.

Το μόνο που θα χρειαζόμαστε είναι σύνδεση με το διαδίκτυο. Το πρόγραμμα πλοήγησης θα επεκταθεί σύντομα και στα κινητά τηλέφωνα, ώστε ο οδηγός να επιλέγει συνειδητά όχι μόνο την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά και εκείνη που θα μολύνει λιγότερο το περιβάλλον.

Όπως δήλωσε στη Real planet ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, «η υπηρεσία εύρεσης της περιβαλλοντικά φιλικότερης διαδρομής θα δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό που κινείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης να επιλέγει τη λιγότερο ρυπογόνα, λαμβάνοντας υπόψη τα κυκλοφοριακά δεδομένα, τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, η οποία καταγράφεται από τους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης σε όλη την περιοχή».

Πώς λειτουργεί

Η οικολογική διαδρομή εντοπίζεται με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων προσομοίωσης της διασποράς της ρύπανσης για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και βασίζεται στο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών.

Το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης λαμβάνει υπόψη σημαντικές κυκλοφοριακές παραμέτρους, όπως διαστάσεις και μήκος δρόμων, αριθμό αυτοκινήτων και ταχύτητες ελεύθερης ροής αλλά και μετεωρολογικά στοιχεία.

Οι υπολογισμοί γίνονται σε πραγματικό χρόνο για τη διαδρομή που έχει επιλέξει ο χρήστης, καθώς και τις εναλλακτικές που μπορεί να ακολουθήσει. Μάλιστα, για τη διευκόλυνσή του οδηγού, οι δρόμοι χρωματίζονται αυτόματα ανάλογα με το πόσο ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Έτσι, το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί σε δρόμο αποφυγής λόγω παραγωγής υψηλών ρύπων, το πράσινο σε μια εναλλακτική διαδρομή, λιγότερο ρυπογόνο από την κόκκινη, αλλά ρυπογόνο, ενώ το μπλε αντιστοιχεί σε οικολογική διαδρομή.

Μεγάλο το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Πετράκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταφορών, την περιφέρεια και τον δήμο Θεσσαλονίκης προωθεί την πιλοτική εφαρμογή του «πράσινου» GPS στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι μια από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, η αυξημένη κίνηση στους δρόμους, σε συνδυασμό με άλλες πηγές εκπομπών αερίων, όπως η βιοτεχνία, η βιομηχανία και η κεντρική θέρμανση, συμβάλλει ενεργά στην αύξηση του διοξειδίου του αζώτου και των αιωρούμενων σωματιδίων που απειλούν την ανθρώπινη υγεία.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα γίνεται εντονότερο λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και της αυξημένης κίνησης.

Το εντονότερο πρόβλημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε κεντρικές οδούς όπως οι Τσιμισκή, Εγνατία, Μοναστηρίου Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρας και Λαγκαδά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε δεύτερη φάση προβλέπεται να εφαρμοστεί και στην Αθήνα, καθώς πολλοί δρόμοι της πόλης, όπως η Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πατησίων και Αθηνάς έχουν πλέον κορεστεί λόγω του κυκλοφοριακής αλλά και του περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Νοέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301