Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα κει εν όψει της έλευσης της χειμερινής σεζόν η κινητικότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, δεν ήταν αυτή που θα περίμεναν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη Χιονοδρομία και τα χειμερινά σπορ. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου την περίοδο του Φθινοπώρου γινόταν η απαιτούμενη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου, πραγματοποιούνταν οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού των πιστών από χόρτα και πέτρες, καθώς και κάποιες εργασίες συντήρησης των υπόλοιπων χώρων όπως είναι το σαλέ και οι χώροι ενοικίασης εξοπλισμού αλλά και των σχολών, φέτος δεν έγινε τίποτα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο έμεινε στην μοίρα του ακριβώς όπως αφέθηκε την περσινή και προπέρσινη χειμερινή περίοδο με τα προβλήματα σύμφωνα με λεγόμενα των ανθρώπων του ΕΟΣ να είναι πολλά και σοβαρά. Όσοι ασχολούνται με τη Χιονοδρομία και με τις δραστηριότητες στο ορεινό όγκο του Μαινάλου γνώριζαν ότι η λειτουργία του κέντρου φέτος ήταν «δυσοίωνη» καθώς καμία ενέργεια προετοιμασίας του Κέντρου δεν είχε έγινε πριν την τρέχουσα χειμερινή σεζόν. Ακόμη και ο πλέον αισιόδοξος δεν θα περίμενε να λειτουργήσει φέτος το ΧΚ Μαινάλου.
Το πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας και τις πρώτες ουσιαστικές χιονοπτώσεις που γέμισαν με ικανοποιητικές ποσότητες χιονιού το βουνό και ανέδειξαν την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο της περιοχής. Πολλοί πλέον αναρωτιούνται τι πραγματικά συμβαίνει στο ΧΚ και δεν είναι δυνατή η κανονική λειτουργία του. Πολλοί είναι επίσης αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί παρά την μεγάλη ζήτηση και επισκεψιμότητα του ΧΚ Μαινάλου, οι εγκαταστάσεις παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης «φορτωμένες» από πολλά σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας.
Το «Κόντρα Επίθεση» έχοντας «εικόνα» της κατάστασης την τελευταία πενταετία παρακολουθώντας κατά καιρούς την πορεία και τα προβλήματα του ΧΚ Μαινάλου, ασχολήθηκε περισσότερο με το θέμα, μίλησε με ανθρώπους του ΕΟΣ Τρίπολης που γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» την κατάσταση και «ανοίγει» το φάκελο ΧΚ Μαινάλου με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κέντρο σήμερα και τις προοπτικές που υπάρχουν από εδώ και στο εξής.
Το ιστορικό με την ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕ και η έξωση από τον ΕΟΣ…
Με βάσει τα λεγόμενα των ανθρώπων του ΕΟΣ και συγκεκριμένα του νέου Προέδρου του, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλο η κατάσταση βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Το ιστορικό με τη συγκεκριμένη εταιρία της οποίας βασικός μέτοχος ήταν ο κ. Άγγελος Κλαουδάτος και με τον οποίο ο ΕΟΣ Τρίπολης πραγματοποιούσε όλες τις επαφές και συζητήσεις, ενοικίασε το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου μέσω της συμφωνηθείσας σύμβασης με τον ΕΟΣ Τρίπολης το 2004, με συμβόλαιο διάρκειας 30 ετών παραλαμβάνοντας ουσιαστικά όλες τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου. Παράλληλα είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει και κάποιες άλλες εγκαταστάσεις. Από αυτές τις εγκαταστάσεις ουσιαστικά ο επιχειρηματίας προχώρησε μόνο σε μία προέκταση του Βορεινού λιφτ προς τα κάτω και τοποθέτησε ένα μικρό baby-lift, κι ενώ προβλεπόταν να δημιουργήσει αρκετές νέες εγκαταστάσεις και υποδομές. Από αυτά που σχεδιάζονταν να γίνουν ουσιαστικά δεν έγινε σχεδόν τίποτα, ενώ στις υποχρεώσεις του αναδόχου διαχειριστή υπήρχε και η ετήσια μίσθωση προς τον ΕΟΣ ύψους 18.500 ευρώ ετησίως, με προσαύξηση την τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
Κι ενώ την πρώτη διετία της συμφωνίας είναι γεγονός ότι έγιναν κάποια πράγματα και παράλληλα πραγματοποιήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, στη συνέχεια προέκυψαν κάποιες οικονομικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να μην είναι και τακτικός στις πληρωμές προ τον τοπικό σύλλογο, και αυτή η κατάσταση να τραβήξει περίπου δύο χρόνια, οπότε και ο ανάδοχος είχε φτάσει σε σημείο να χρωστάει 24 μήνες περίπου από την εν λόγω μίσθωση.
Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα πριν από μία διετία περίπου στο να οδηγήσει την απελθούσα διοίκηση του ΕΟΣ να προχωρήσει σε διαδικασίες εξώσεως του επιχειρηματία. Μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών βγήκε η δικαστική απόφαση της έξωσης υπέρ του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου στην Αθήνα. Ωστόσο η προηγούμενη διοίκηση δεν προχώρησε στην υλοποίηση της δικαστικής απόφασης, με την αποβολή δηλαδή του επιχειρηματία από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να συνεχίζει να λειτουργεί το ΧΚ στο βαθμό που λειτουργούσε την τελευταία διετία. Το πρόβλημα υπήρχε έτσι κι αλλιώς, ενώ η κατάσταση που επικρατούσε στο βουνό και στο κέντρο σύμφωνα και με τα λεγόμενα των ανθρώπων του ΕΟΣ, ήταν επιεικώς απαράδεκτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια ώρα είχαν προκύψει και άλλες εκκρεμότητες και οφειλές προς τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ.) οι οποίοι είχαν αρχίσουν να προχωρούν ακόμη και σε κάποιες κατασχέσεις εξοπλισμού.
Από τη στιγμή που εδώ και μερικούς μήνες η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την έξωση δεν έχει υλοποιηθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να λήξει η προθεσμία της εκδίκασης έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση χάνεται η προθεσμία και θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια αντίστοιχη διαδικασία από την αρχή. Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια
Οι προσπάθειες του ΕΟΣ για τη φετινή σεζόν…
Άμεση προτεραιότητα από τη νέα διοίκηση του ΕΟΣ είναι να ξεκινήσει πριν την λήξη της προθεσμίας η υλοποιήση της δικαστικής απόφασης, που προϋποθέτει σφράγισμα των εγκαταστάσεων για δέκα ημέρες και από εκεί και πέρα η τέλεση της απόφασης με την έξωση του επιχειρηματία από τια εγκαταστάσεις. Από εκεί και ύστερα και σε μία προσπάθεια να μην χαθεί τελείως η φετινή χειμερινή περίοδος στο Μαίναλο ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης μέσω της νέας διοίκησης καταβάλει προσπάθειες να βρει έναν τρόπο προκειμένου να λειτουργήσει έστω και με την υπάρχουσα κατάσταση το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου του ΕΟΣ Τρίπολης κ. Παναγιωτόπουλου, καταβάλλεται μία προσπάθεια προκειμένου ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο ως ο εδώ υπεύθυνος της εταιρίας, να λειτουργήσει ως φυσικό πρόσωπο το ΧΚ με τη βοήθεια του ΕΟΣ Τρίπολης τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χειμερινής σεζόν. Κι αυτό σε μία προσπάθεια να μην πάει χαμένη όπως προαναφέρθηκε και η φετινή Χειμερινή περίοδος για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αν η συζητήσεις αυτές «πέσουν στο κενό» θα γίνει μία έσχατη προσπάθεια του ΕΟΣ προκειμένου να λειτουργήσει με κάποιο τρόπο το Κέντρο μέχρι το τέλος της σεζόν.
Οι προσπάθειες του ΕΟΣ για τη συνέχεια…
Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει το θέμα της προοπτικής όσον αφορά τη λειτουργία του ΧΚ Μαινάλου, μετά την τρέχουσα Χειμερινή περίοδο, με τους ανθρώπους του ΕΟΣ πολύ σύντομα να έρθουν σε ουσιαστικές επαφές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι ο Δήμος Τρίπολης (καθώς πλέον ο έλεγχος της διαχείρισης του ΧΚ Μαινάλου περνάει στον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Τρίπολης. Παράλληλα θα επιδιωχθούν και ουσιαστικές συζητήσεις και με τους ανθρώπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη, αφού ουσιαστικά το ΧΚ Μαινάλου ανήκει και είναι το μοναδικό ΧΚ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Πως είχε το πλάνο της ανάδοχου εταιρείας…
Στη σχετική σύμβαση που υπογράφηκε πριν περίπου εφτά χρόνια μεταξύ της αναδόχου εταιρίας για την διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου και του ΕΟΣ Τρίπολης, περιλαμβανόταν και σχετικό χρονοδιάγραμμα με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιούνταν από την εταιρία «ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ» με σκοπό την ανακαίνιση και αναβάθμιση του ΧΚ Μαινάλου. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα που αποκλειστικά σας παρουσιάζει το «Κόντρα Επίθεση» περιλάμβανε τρεις φάσεις οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά ως εξής:
Α’ ΦΑΣΗ:
Προβλέπεται η άμεση λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου για την προσεχή περίοδο 2004-2005 στην όποια η εταιρία προτείνει:
1) Την διατήρηση και εκσυγχρονισμό του συρόμενου αναβατήρα της Βορινής πίστας, ώστε να πληροί τις σχετικές προδιαγραφές ασφαλείας.
2) Την τοποθέτηση στη θέση ΛΑΚΑ ΚΟΜΙΝΗ νέου συρόμενου (καινούριου) αναβατήρα μεγάλης δυναμικότητας όπως περιγράφεται στη σχετική μελέτη του Ε.Ο.Σ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ.
3) Την τοποθέτηση νέου συρόμενου αναβατήρα στη θέση της παλιάς ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ πίστας, αφού γίνουν και οι σχετικές χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων.
4) Την αγορά ενός χιονοστρωτήρα σύγχρονου για τις ανάγκες λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου και τη συντήρηση των παλαιών.
5) Την τοποθέτηση ενός baby-lift στο πλατό (με την έγκριση του Ε.Ο.Σ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ.
Β’ ΦΑΣΗ:
Μετά το τέλος της Χιονοδρομικής περιόδου 2004-2005 η εταιρία προτείνει:
1) Την τοποθέτηση εναέριου αναβατήρα αποσυμπλεκόμενου ή σταθερής ροής με αφετηρία την ευρύτερη περιοχή του υπάρχοντος Σαλέ και έξοδο την κορυφή της τουριστικής πίστας.
Γ’ ΦΑΣΗ:
Μετά το τέλος της Χιονοδρομικής περιόδου 2005-2006 η εταιρία προτείνει:
1) Την τοποθέτηση δεύτερου εναέριου αναβατήρα αποσυμπλεκόμενου ή σταθερής ροής με αφετηρία την Βορινή πίστα και έξοδο την ευρύτερη περιοχή του σημερινού τερματισμού του ΠΟΛΩΝΕΖΙΚΟΥ αναβατήρα.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι επιπλέον ότι η εταιρία είχε συμφωνηθεί να αναλάβει την ευθύνη εκχιονισμού των δρόμων που οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, ώστε να εξασφαλίζεται η ακώλυτη λειτουργία του. Την ίδια ώρα προβλεπόταν η δημιουργία:
1) Ένα snowboard park υψηλών προδιαγραφών και
2) Ένα baby snow park επίσης υψηλών προδιαγραφών. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου θα είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα που θα παρέχει τις δύο παραπάνω υπηρεσίες.
Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες υπηρεσίες αλλά και δεσμεύσεις της αναδόχου εταιρίας περιλάμβαναν επίσης τα εξής:
3) Εγκατάσταση τεχνικής πίστας Σκι και mountain camp, ώστε να επιτευχθεί η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου και σε χρόνο όπου δεν υπάρχει φυσικό χιόνι,
4) Όλες οι ως άνω εγκαταστάσεις μετά τη λήξη της μίσθωσης θα παραμείνουν στο Χ.Κ.Μ. προς όφελος του Ε.Ο.Σ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ,
5) Επίσης θα υπάρξει και πρόγραμμα διαφήμισης του Χ.Κ.Μ., με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και
6) Θα εγκατασταθούν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την ασφαλή λειτουργία του Χ.Κ.Μ.
Σημειώνεται τέλος ότι η ετήσια μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου της Οστρακίνας από την ανάδοχο εταιρία στον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης που είχε συμφωνηθεί άγγιζε το ποσό των 18.500 ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα προβλέπονταν και διάφορες παροχές προς τον τοπικό ΕΟΣ αλλά και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Το ΧΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικού συμφέροντος»
Καταθέτοντας την άποψή του ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΣ Τρίπολης, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την άποψή του στο «Κόντρα Επίθεση» ότι ένα ΧΚ σήμερα δεν είναι βιώσιμο αν λειτουργεί κάτι από καθεστώς ιδιωτικού συμφέροντος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένα Χιονοδρομικό δεν μπορεί να λειτουργήσει με κριτήρια ιδιωτικού συμφέροντος, γιατί ναι μεν προσφέρει αρκετά στην περιοχή σε πολύ κόσμο και επαγγελματίες ως πόλος έλξης, αλλά για να λειτουργήσει πλέον ένα Χιονοδρομικό με τους πολλούς κανονισμούς που απαιτούνται υπάρχουν πολλές απαιτήσεις (μεγάλος αριθμός προσωπικού, συντηρήσεις, έξοδα κ.α.). Μερικά απλά παραδείγματα είναι ο καθημερινός και συνεχής σε αρκετές περιπτώσεις αποχιονισμός του δρόμου, το συνεχές στρώσιμο μίας πίστας που απαιτούν ένα σημαντικό κόστος. Ακόμη και σε επίπεδο υποδομών με την τοποθέτηση εναέριου αναβατήρα ή την δημιουργία εγκαταστάσεων για τεχνητό χιόνι. Κανένας ιδιώτης σήμερα δεν πρόκειται να επενδύσει σε όλα αυτά γιατί δεν πρόκειται εύκολα να πάρει πίσω τα χρήματά του. Γι’ αυτό θα πρέπει η διαχείριση να γίνει με τη μορφή κάποιας Δημόσιας Επιχείρησης που θα το αναλάβει, θα το χρηματοδοτεί με στόχο την αναβάθμιση όλης της ευρύτερης περιοχής. Εξ άλλου όλα τα Χιονοδρομικά στην Ελλάδα εκτός από ένα μικρό στην Βόρεια Ελλάδα, δεν ανήκουν σε ιδιώτες. Άλλωστε ένος Δήμος για παράδειγμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί πολύ πιο εύκολα με κάποια Ευρωπαϊκά προγράμματα».
Το «Κόντρα Επίθεση» όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο για το μεγάλο κεφάλαιο που ακούσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, από την πρώτη σεζόν ραδιοφωνικών εκπομπών το 2006, αλλά και από το 2007 μέσα από το contraepithesi.gr, έχει αναδείξει το πρόβλημα και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Η ανάπτυξη και αναβάθμιση του ΧΚ Μαινάλου είναι επιβεβλημένη όχι μόνο με την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Τρίπολης, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.