EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Προγνωση καιρού για χιονοδρόμους

του Μιχάλη Ζιώτη

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 7:14:37 πμ
ΠΗΓΗ: Ski.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Πότε να ανέβω:

Έχουμε μια μικρή αύξηση της πιθανότητας να παραμείνει η κακοκαιρία το πρωινό της Παρασκευής σε κάποια βουνά. Με τα σημερινά δεδομένα προτείνουμε ΑΝΕΒΑ και περίμενε στη κορφή του βουνού για το άνοιγμα του καιρού. Παράλληλα αύριο ίσως κερδίσαμε μια δυο ώρες ακόμα λιακάδα.

Tετάρτη μέχρι το απόγευμα (αν ανοίξει), Παρασκευή 50% Νότια Ελλάδα 50% Βόρεια ίσως μείνει κακοκαιρία , Σάββατο 100% ΑΝΕΕΒΑ Κυριακή 50%.

Δεν ανοίγει ο Παρνασσός ούτε αύριο, κρίμα γιατί θα είναι μια υπέροχη μέρα. Αν μυριστούμε ότι ανοίγουν Τετάρτη αξίζει να ανέβουμε ειδικά το πρωί καθώς ο καιρός θα είναι ανοιχτός και από το μεσημέρι θα κλείσει. Για όλα τα χιονοδρομικά Τετάρτη πρωί φαίνεται καλός καιρός για σκι τουλάχιστον μέχρι τις 1-2. Ανοίξτε το, ανοίξτε το.

Η εικόνα της ατμόσφαιρας περίπου στη Λαμία είναι αυτή*

 Reduced: 98% of original size [ 694 x 553 ] - Click to view full image


Το βρίσκουμε εδώ
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html

Και κάνουμε κλικ στο GFS 0.5 EUROPA NEU και μετά στο σημείο της Έλλάδας που μας κάνει. Το συγκρίνουμε με το windguru και αποφασίζουμε αν θα ανέβουμε. Μας δείχνουν την νεφοκλαλυψη στα ύψη της ατμόσφαιρας. Εμείς κάνουμε σκι γενικά στην κατώτερη προς μέση.


Για όλα τα χιονοδρομικά αυτή (το Καιμάκ είναι λάθος)*

http://www.windguru.cz/int/index.php?go=1&...=1&pu=40950



Επόμενη κακοκαιρία:
Με εξαιρετική προγνωσημότητα πάμε ακάθεκτοι την Τετάρτη για μια "ιστορική" κακοκαιρία από τα παλιά θα έλεγα με αρκετό κρύο για να παίξουμε χιονοπόλεμο και σε μεγάλες πόλεις, με σαφής και ξεκαθαρες πιθανότητες για λευκά Χριστούγεννα, με ανοιχτά χιονοδρομικά αλλά κυρίως με βαθύ, οργανωμένο χαμηλό που θα κινηθεί αργά στην τροχιά Κεφαλονιά - Αθήνα - Λήμνος. Περιμένουμε κοντά δωδεκάωρο ιδιαίτερα δυνατού θερμού μετώπου σε όλο το κορμό της Ηπειρωτικής χώρας με σημαντικό ψυχρό μέτωπο. Πιθανές χιονοστρώσεις στα πιο πολλά χιονοδρομικά είναι της τάξης των 20-60 πόντων όπου δεν φυσάει. Για τον Παρνασσό πιθανόταταθα έχουμε 25-35 πόντους φρέσκο χιόνι ενώ τα Καλάβρυτα αρκετά παραπάνω. Ευνοημένα Βασιλίτσα και τα χιονοδρομικά Βερμίου και Πιέριων.

Έχουμε μια εξαιρετική για εμάς διάταξη στα "γρανάζια του Αζορικού (1030 ΒΔ άξονα Ισπανίας) και του Σιβηρικού που μας αφήνει την Μεσόγειο να φτιάχνει συνέχεια χαμηλά ενώ με τη ράχη του Αζορικού περιπου στην Ελβετία, παραλαμβάει τον αέρα που στέλνει ο Σιβηρικός ο οποίος στη θέση που είναι στέλνει τον αέρα με περίπου 200χλμ την ώρα από την Βόρεια Σιβηρία κατευθείαν στην Ελβετία και από εκεί ο Αζορικός κατευθείαν στην αφεντιά μας. Λεφτά δεν έχουμε κρύο θα έχουμε.

Ο αέρας στα Υψηλά (Αντικυκλώνες Αζορικός Σιβηρικός) κινείται αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού και όποιος κοιτάει έστω και οπτικά αυτές τις διατάξεις καταλαβαίνει πως άφθονο κρύο κατεβαίνει από Βόρεια πλάτη απευθειάς προς τα εμάς.

Πιο μετά:
Περί προγνωσημότητας και μακροπρόθεσμης τάσης κοιτάμε τα ensemble
Το στίγμα είναι κοντά στη Λαμία. Βλέπουμε τις καταιγίδες αύριο που είναι σίγουρες, την σταθερή πτώση της θερμοκρασίας μέχρι τη Τετάρτη, όπου όμως εκεί αρχίζουμε και έχουμε διάφορα σενάρια για απότομη άνοδο της θερμοκρασίας τα οποία όμως συμφωνούν ότι θα έχουμε έντονα φαινόμενα, και μετά πτώση. Ουσιαστίκά αυτό που προβλέπουν τα σενάρια είναι μια βάθυνση του χαμηλού και λίγο πιο Νότια τροχιά του μιας και με Νοτιάδες μπαίνει αλλά όλα συνηγορούν σε πολύ έντονα φαινόμενα. Για τη συνέχεια προς τα Χριστούγεννα είναι σαφές ότι έχουμε κάτι που μοιάζει με ανομβρία και αίθριο καιρό με τάση για κακοκαιρίες που θα μας θάψουν στο χιόνι και φυσικά δεν έχουμε ιδέα τι καιρό θα κάνει.

 Reduced: 93% of original size [ 730 x 609 ] - Click to view full image

*

Και σήμερα ψοφήσαμε στα γέλια με τους μετεωρολόγους των καναλιών να προσπαθούν να πουν τη φράση "δεν έχουμε ιδέα τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα" αλλά επειδή οι δημοσιογράφοι τους περίμεναν με το τουφέκι μάλλον τα γύρισαν στο ξερόκρυο με ίσως και μπορεί και λίγα φαινόμενα κλπ.

Ε όχι κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας. Πείτε σαν άντρες(και η Σούζη): Νέα κακοκαιρία κυρίως Βόρειας Ελλάδας, λευκά Χριστούγεννα από το βράδυ για αρκετές πόλεις της Μακεδονίας και νέα φρέσκα χιόνια στα χιονοδρομικά. Υπολείματα της κακοκαιρίας μέχρι τις 27 κάπου εκεί φτιάχνει ο καιρός και περιμένουμε την νέα βόμβα 2 Γενάρη.


Δυό κακοκαιρίες είναι όλες κι όλες. Η θερμό ή ψυχρό μέτωπο. Τις επόμενες μέρες έξω από το παράθυρό σας στο χιονοδρομικό σας

Κεντραρισμένο το 1005 στη Κεφαλονιά Πέμπτη πρωί. Κλασσική από τα παλιά εικόνα Ελληνικού χειμώνα.

 Reduced: 75% of original size [ 900 x 858 ] - Click to view full image



Παρακολουθούμε ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρων αρχικά την βελτίωση του καιρού για τα πρώτα σκι της σεζόν και μετά μια ακόμα σημαντική διαταραχή η οποία πάει να δημιουργηθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων και μετά. Τα σενάρια είναι δύο σήμερα. Την Παρασκευή να πάθουμε συγκοπή από την υπέροχη πουδρομέρα ή να συνεχίσει να ρίχνει. Αυτά θα οδηγήσει και στις δύο τάσεις που έχουμε σήμερα. Το πρώτο το οποίο εμπεριέχει και νιφάδες Αθήνα για light κακοκαιρία με λίγα φαινόμενα αλλά πολύ κρύο με άμεση βελτίωση. Το δεύτερο είναι λίγο πιο ζεστό αλλά έχει κακοκαιρία διαρκείας .

Τα ελέγχουμε με το παρακάτω κομβικό σημείο

Εuro (φαινόμενα διαρκείας)

 Reduced: 86% of original size [ 790 x 648 ] - Click to view full image

*
Το gfs έχει έρθει λίγο πιο κοντά

 Reduced: 86% of original size [ 790 x 648 ] - Click to view full image

*

*Ο λόγος που το snowforecast σου σπάει τα νεύρα είναι ότι παίρνει κάθε 6 ώρες το run του gfs. Τα run 00 και 12Ζ είναι run, τα run 06 και 18Ζ τρέχουν με πολύ λιγότερη ανάλυση και με λιγότερα δεδομένα. Αυτό τα οδηγεί σε μεγάλες διαφορές με το προηγούμενο και χρησιμέυουν μόνο σαν να βλέπεις ένα ensemble (σενάριο). Ο ψυχίατρος προτείνει να αγνοούμε το snowforecast όταν βλέπουμε πάνω δεξια issued 00 και 12 local time.

Για να μη σου σπάνε καθόλου τα νεύρα βλέπε υετό και θερμοκρασίες από τα run κατευθείαν (πάντα αγνόωντας τα 18Ζ και 06Ζ του gfs που το βλέπεις εκεί που λέει gfs ημερομηνία και από κάτω λέει πιο run είναι). Oι συντεταγμένες του Καιμάκ είναι λάθος αλλά αν θέλετε να δειτε τι καιρό θα κάνει στην Πολωνία καλές είναι.
http://www.windguru.cz/int/index.php?go=1&...=1&pu=40950

Παράλληλα κοίτα τη σύγκριση ευρωπαικού και gfs από εδώ το euro (πρόσεξε να βάλεις forecast base time στο πιο πρόσφατο)
http://www.ecmwf.int/samples/d/inspect/cat...1700!!/
και το gfs από εδώ κλικ στο niedershlag
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html


Ανοίξαμε. Άντε τώρα να ψάχνεις να βρεις λιακάδες και πουδρομέρες.

Για να βρεις λιακάδες πρέπει να ελέγξεις αν θα έχει ομίχλη. Άρα να δεις αν θα έχει σύννεφα cumulus και nimbostratus. Άρα να δεις αν θα έχει ιπτάμενο νερό να συμπηκνώνεται. Άρα να δεις πόση υγρασία θα έχει και το σημείο υγροποίησης του αέρα. Έπίσης να δεις μέχρι πόσο ψηλά θα φτάσουν τα σύννεφα μπας σου κάτσει και είσαι από πάνω. Τέλος να δεις μήπως υπάρχει τέτοια ταχύτητα και διεύθυνση του αέρα που θα προκαλεί τη δημιουργία συννέφου αλλά δεν ξεχνάς ποτέ μήπως ο άερας διώχνει τα σύννεφα κιόλας. Ουσιαστικά είσαι αναγκασμένος να κάνεις τεφίγραμμα και αν έχει αέρα να αναλύσεις (με κάποιο τρόπο που επιστημονικά δεν υπάρχει σήμερα κάτι να σε βοηθήσει) πόσο θα δημιουργούνται και θα φεύγουν τα σύννεφα από το σημείο που σε νοιάζει.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BC%...%87%CE%BB%CE%B7
http://ph334.edu.physics.uoc.gr/pdf-files/chapter-3.pdf (κεφ 3.7.4 και μετά)

Διάβασε αυτά

Κάπου κάποιος είχε γράψει ωραία rule of thumb για το αν έχει ομίχλη στο χιονοδρομικό βάση dew point και υγρασίας αν μπορεί να τα εντοπίσει κάποιος please.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345