Τα δώρα που είναι φτιαγμένα από τα χέρια μας, κλείνουν μέσα τους όλη την φροντίδα και την έννοια της προσφοράς. Η κατάσταση γύρω μας απαιτεί σύνεση και προσοχή στα οικονομικά, αλλά και μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ταλέντα που ίσως μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι κρύβουμε.
Μπουκίτσες με φιστικοβούτυρο
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 30 λεπτά
Υλικά για 40 κομμάτια
125 γρ. βούτυρο, λιωμένο
500 γρ. καστανή ζάχαρη
120 ml γάλα
250 γρ. τραγανό φιστικοβούτυρο (θα το βρείτε στα σουπερμάρκετ)
1 κλωναράκια βανίλιας, μόνο τους σπόρους
300 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα. Κατόπιν σταματάμε το ανακάτεμα κα την βάζουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το φιστικοβούτυρο και τους σπόρους βανίλιας, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα του γάλακτος. Με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποκτήσει μία λεία υφή.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ρηχό ταψί 20εκ.x20εκ. και το αφήνουμε για να κρυώσει ελαφρώς.
Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο έως ότου σφίξει, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Με την βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόβουμε τo γλυκό σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα διάφανο δοχείο με καπάκι.
Μπισκότα από πορτοκάλι και τζίντζερ
Χρόνος προετοιμασίας 35 λεπτά
Υλικά για 14 κομμάτια
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. τζίντζερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, βιολογικό
100 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
½ κ.γ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. γάλα
12 καραμέλες, με γεύση φρούτων, σπασμένες στο γουδί
ζάχαρη άχνη
περίπου 120 εκ. λεπτή κορδέλα για τη διακόσμηση
ηλιέλαιο, για την επάλειψη των ταψιών
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι, το τζίντζερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη και σιγά σιγά το γάλα μέχρι να γίνουν ομογενοποιηθούν.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, μεταφέρουμε το μείγμα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και λείο.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας με πλάστη ή με τα χέρια σε λεπτό φύλλο και με την βοήθεια κουπ πατ διαφόρων σχημάτων, κόβουμε κομμάτια ζύμης. Με μία μικρότερη κουπ πατ, κόβουμε και αφαιρούμε το κέντρο κάθε μπισκότου και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τρύπα στην κορυφή. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε 2 μεγάλα αντικολλητικά ρηχά ταψιά με λίγο λάδι, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τοποθετούμε τα μπισκότα με προσοχή. Βάζουμε λίγα κομμάτια καραμέλας στο κέντρο κάθε μπισκότου και τα ψηθούμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το εσωτερικό.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα απλώνουμε σε μια σχάρα ώστε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, περνάμε την κορδέλα στην τρύπα και είναι έτοιμα.
Tips
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και ένα μήνα. Το καλύτερο είναι βέβαια ή να καταναλωθούν σε 3 ημέρες ή να αναλάβουν τον ρόλο των διακοσμητικών και να μην φαγωθούν καθόλου…
Αν δεν έχουμε γουδί, βάζουμε τις καραμέλες σε μία σακούλα τροφίμων και τις σπάμε με τον πλάστη ή με κάποιο βαρύ άθραυστο αντικείμενο
Πατέ ελιάς
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Υλικά για 1 βαζάκι
100 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
2 κ.σ. κάππαρη στραγγισμένη
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
85 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο multi τις ελιές, την κάπαρη και το σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, έως ότου έχουμε ένα λείο πατέ. Δοκιμάζουμε σε αλατοπίπερο και μεταφέρουμε το πατέ σε βαζάκι με καπάκι. Διατηρείται στο ψυγείο.
Tip
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το πατέ με ένα πακέτο σπαγγέτι, δεμένο με χοντρή σατέν κορδέλα ώστε να ολοκληρωθεί το πιάτο.
Στην αγορά
Σατέν κορδέλες μπορείτε να βρείτε:
- Gar-Tex, € 9.00, Πολυκλείτου 8, Αθήνα, τηλ. 210 3252 055
- Μπαρκάς, από 3.80 το ρολό, Ψαρομηλίγκου 1, Πλ. Κουμουνδούρου, Αθήνα, τηλ. 210 3252 123
- Καλιβιώτη, από € 4.00 το ρολό, Ερμού 8, Σύνταγμα, τηλ. 210 3238 392
- Κυριακού, από € 4.00 το ρολό, Σαρρή 24, Ψυρρή, τηλ. 210 3211 041
Γυάλινο δοχείο με καπάκι μπορείτε να βρείτε:
- Butlers, € 4.99, Μητροπόλεως 43, Αθήνα, τηλ. 210 3236 591
- Ikea, από € 2.99, πληροφορίες στο τηλ. 801 1122 722
- Cook Shop, από € 4.50, Ηροδότου 26, Κολωνάκι, τηλ. 210 3235 770 και σε όλα τα ομώνυμα καταστήματα
- Omnishop, από € 4.50, Χαρ. Τρικούπη 144, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6253 591
- Ιωνία, € 20.50, The Mall Athens, Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, τηλ. 210 6300 120