Υλικά για 4 άτομα
Για τη γέμιση
150 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
300 γρ. φέτα, χοντροκομμένη
3 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 αγγουράκια φρέσκα, σε κυβάκια
½ ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη, στρογγυλή, σε κυβάκια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. θρούμπι ξερό, τριμμένο
1 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
Για το φύλλο
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο αλάτι ή λίγο τριμμένο τυρί, πικάντικο
½ ποτήρι του νερού έ.π. ελαιόλαδο
½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Γέμιση: Σε μπολ με νερό ξαρμυρίζουμε τις ελιές για 20 λεπτά και τις σουρώνουμε. Σε μια λεκάνη βάζουμε τη φέτα, την ντομάτα, τα αγγουράκια, τον δυόσμο, την πιπεριά, λίγο αλατοπίπερο, θρούμπι, ρίγανη και τις ελιές. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Φύλλο: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, αλάτι ή το τυρί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι, κρασί, ζάχαρη και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια.
Σύνθεση: Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο και το γεμίζουμε με 2 κ.σ. από τη γέμιση. Κλείνουμε το πιτάκι και το ρολάρουμε να γίνει σαν μπαστουνάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε ένα ταψί και αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια. Με ένα πινέλο λαδώνουμε τα μπαστουνάκια και τα ψήνουμε για 30-35 λεπτά.