Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009 8:14:05 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa
Λίγες μέρες μετά την αποτυχία της πολυσυζητημένης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη και με αφορμή τις καιρικές ανωμαλίες στα χιονοδρομικά κέντρα των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και το μεγάλο αριθμό κλειστών χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα λόγω της μειωμένης χιονοκάλυψης.
Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, έθεσε με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χειμερινές τουριστικές δραστηριότητες.
Το θέμα αυτό θα συζητήσει μάλιστα με Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη της τουριστικής περιοχής Savoie στις Γαλλικές Άλπεις, όπου ευρίσκεται αυτές τις ημέρες καθώς και με τοπικούς παράγοντες περιοχών με χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας.
Η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι στοιχεία που αναφέρονται στην πρόσφατη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος: προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης» τονίζουν τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στις περιοχές αυτές, οι οποίες θα είναι ήδη ορατές, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο κλάδος του τουρισμού θα αντιμετωπίσει σημαντικές επιπτώσεις λόγω της μειούμενης χιονοκάλυψης των ορεινών περιοχών. Βέβαια, το διάστημα 2007-2013, οι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής για περιβαλλοντικά προγράμματα διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και ανέρχονται σε 100 δις ευρώ περίπου (3.8 δις ευρώ για τη στήριξη των τουριστικών υπηρεσιών και 1.1 δις ευρώ για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων) με αποτέλεσμα η πολιτική συνοχής να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη των πρωτοβουλιών προσαρμογής στις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές και στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων σε περιφερειακό επίπεδο.
Επισημαίνοντας την αύξηση των προγραμμάτων και των κονδυλίων και τη δυνατότητα χρήσης τους προς αυτήν την κατεύθυνση, η κ. Κράτσα ρώτησε την Επιτροπή εάν έχουν συμπεριληφθεί στα πλαίσια αυτά πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις στήριξης σε τουριστικά ή χιονοδρομικά κέντρα ορεινών περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τις κλιματικές αλλαγές καθώς και για το ποιές περιοχές έχουν αξιοποιήσει τέτοια προγράμματα.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής πρότεινε επίσης και την επέκταση της διαδικασίας της διαβούλευσης με τους επηρεαζόμενους κλάδους, μεταξύ άλλων και του κλάδου του χειμερινού τουρισμού, κατά τη χάραξη νέων πολιτικών. «Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν, εκ μέρους των ενδιαφερομένων κλάδων, στρατηγικές και να διενεργηθούν εκτιμήσεις του κόστους των μέτρων προσαρμογής, προκειμένου οι εν λόγω παράμετροι να ληφθούν υπόψη στις μελλοντικές δημοσιονομικές αποφάσεις», τόνισε η Ευρωβουλευτής.
Η κ. Κράτσα ζήτησε επίσης να ενημερωθεί συγκεκριμένα για το εάν στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας (ΕΣΑΟ), το οποίο περιλαμβάνει ήδη προτάσεις για επενδύσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, έχουν συμπεριληφθεί και οι δραστηριότητες του χειμερινού ορεινού τουρισμού.