EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 1:08:10 μμ
ΠΗΓΗ: Xalazi.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: xalazi.gr

Μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά ο καιρός κάθε άλλο παρά προχωρημένο φθινόπωρο θυμίζει. Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ οι βροχές που σημειώνονται κατά περιόδους, αφορούν κυρίως τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Η ανομβρία στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και η επικράτηση των Νοτιάδων στη χώρα μας, προβληματίζει τους επιστήμονες, που θεωρούν πως πρόκειται για τα πρώτα σημάδια κλιματικής μεταβολής, καθώς το φαινόμενο παρατηρείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

 

Οι ανοιξιάτικες και ηλιόλουστες ημέρες στα μέσα του Νοεμβρίου έχουν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται πότε θα μας επισκεφθεί φέτος ο χειμώνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι πρωτοφανείς για την Ελλάδα, που πέρασε πέρυσι σχεδόν ανοιξιάτικα Χριστούγεννα. Η θερμοκρασία κυμαίνεται δύο βαθμούς υψηλότερα από το κανονικό για την εποχή επίπεδο και δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή τις επόμενες ημέρες.

 

Για ακόμη μια επίπτωση των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, κάνει λόγω νέα έρευνα, στην οποία αναφέρεται ότι οι χειμώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο και ειδικά στην Ευρώπη θα είναι ολοένα και πιο ψυχροί. Σύμφωνα με ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνών Κλιματικών Επιπτώσεων Ρotsdam στη Γερμανία, η συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων στις αρκτικές περιοχές προκαλεί μια αλυσιδωτή ατμοσφαιρική αντίδραση, τελικό αποτέλεσμα της οποίας είναι να αυξάνεται το ψύχος κατά τη χειμερινή περίοδο στις περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη έχει γνωρίσει σφοδρούς χειμώνες, που σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, είναι προάγγελος μια εποχής όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες το χειμώνα στη Γηραιά Ήπειρο θα είναι σύνηθες φαινόμενο.

 

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη τάση ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας, εμφανίζονται όλο και ποιο συχνά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δείτε γι παράδειγμα τις θερμοκρασίες που επικράτησαν το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι δέκα μεγαλύτερες μέγιστες καταγράφηκαν στις ακόλουθες περιοχές:
Φαλάσαρνα... 27.8 C
Χανιά... 27.4 C
Σητεία... 25.9 C
Λιμάνι Ηρακλείου... 25.7 C
Ισθμός Κορίνθου... 25.6 C
Κέντρο Χανίων... 25.4 C
Αυλίδα και Βρύσσες Χανίων... 25.2 C
Μοίρες, Λιβαδειά και Κάσος... 24.9 C
Μακρακώμη Φθιώτιδας... 24.8 C
Ηράκλειο... 24.5 C.

 

Στη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε, αναμένεται σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Επιπλέον, η εικόνα του καιρού τη νέα εβδομάδα, θα χαρακτηρίζεται από την υγρασία αλλά και την έλλειψη βροχών έως την Παρασκευή. Τέλος, οι Νοτιάδες θα κυριαρχήσουν, αγγίζοντας κατά τόπους και τα 7 μποφόρ. Πού θα μας βγάλει αυτή η κατάσταση; Σε κάτι αρκετά καλό στην συνέχεια η στα ίδια χάλια; Και για να μην σας αφήσω με την απορία, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη, σε γενικές γραμμές θα είμαστε στα ίδια επίπεδα. Από εκείνο το χρονικό διάστημα και μετά, πιθανόν ο χειμώνας, να αποφασίσει να κατέβει προς την χώρα μας, με την πρώτη ψυχρή εισβολή να λαμβάνει χώρα, στο διάστημα 17 - 20 Δεκεμβρίου. Ας κρατήσουμε την αισιοδοξία μας και ας πιστέψουμε στο... θαύμα των Χριστουγέννων, περιμένοντας τα καλύτερα. Για ότι νεώτερο φυσικά, θα σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους.

Ετικέτες

ΚΑΙΡΟΥ,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345