Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό γαρίδες, μικρές
1 ποτηράκι του κρασιού + 4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, περασμένα από τον τρίφτη
2 πράσα, κομμένα σε κύβους (μόνο το λευκό μέρος)
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
3 πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. πάπρικα
500 γρ. ρύζι καρολίνα
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις γαρίδες για 3 λεπτά. Τις σουρώνουμε (κρατώντας 1 ποτήρι από τον ζωμό) και τις καθαρίζουμε από το κέλυφος, τα πόδια, το κεφάλι και το εντεράκι.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1 ποτήρι λάδι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4-5 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις πιπεριές, αλατοπίπερο, την πάπρικα και τον ζωμό από τις γαρίδες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί ώσπου να πιει τα υγρά του. Δύο λεπτά προτού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 2-3 φορές και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λάδι, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια.
Αναποδογυρίζουμε κάθε φορμάκι σε ένα πιάτο και τα πασπαλίζουμε με λίγο μάραθο. Γαρνίρουμε με το μείγμα από τις γαρίδες και τις πιπεριές και σερβίρουμε.
Τips
Πρέπει να είμαστε ακριβείς στο βράσιμο της γαρίδας. Τρία λεπτά ζεμάτισμα και άλλα δύο μαζί με το υπόλοιπο φαγητό είναι αρκετό. Αν παραβράσει, θα σκληρύνει η σάρκα της.
Για πιο ιδιαίτερο άρωμα, αντικαταστήστε το ούζο με λικέρ μαστίχας, τσίπουρο ή κονιάκ.