EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Χιονοδρομική Διάσχιση Διαμαρτυρίας 3-5 Πηγάδια – Άγιος Νικόλαος Νάουσας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 9:19:38 μμ
ΠΗΓΗ: Ski.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι προ πολλού, δυστυχώς όμως η υλοποίηση της δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ο Στόχος:

Να διασχισθει όλη  κορυφογραμμή από τα 5 Πηγαδια και να κατέβουμε την Ντούρλια την κορυφή που είναι ακριβώς πάνω από την πόλη και να φτάσουμε μέχρι την Νάουσα ή τον Άγιο Νικόλαο ανάλογα με την χιονοκαλυψη.

Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι σύνθετος .

Πρώτα από όλα θέλουμε να δηλώσουμε ότι σαν έλληνες βιώνουμε την κρίση πολύ έντονα και επαγγελματικά αλλά και σαν χιονοδρόμοι.

Η χιονοδρομία στην Ελλάδα φαντάζει ανύπαρκτη στα μάτια του κόσμου αλλά όμως δεν είναι έτσι. Ολόκληρες περιοχές έχουν επενδύσει το μέλλον και την ύπαρξη τους γύρω από τα χιονοδρομικά πεδία της Ελλάδας και φέτος που είναι η καλύτερη χρονιά από πλευράς χιονοκαλυψης και σε ποσότητα και σε διάρκεια, είναι η χειρότερη από πλευράς προσέλευσης στα χιονοδρομικά και αυτό επηρεάζει έναν ολόκληρο κύκλο επαγγελματιών και υπάλληλων γύρω από τα χιονοδρομικα. Ειδικότερα στην Νάουσα που βιώνει μια κρίση αποβιομηχάνισης τα τελευταία χρόνια  η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού είναι μονόδρομος.

Έτσι λοιπόν με αυτό το εγχείρημα θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την οικονομική κρίση με έναν χιονοδρομικό τρόπο κάνοντας την δική μας πορεία διαμαρτυρίας μέσα από ένα άγνωστο χιονοδρομικό πεδίο. Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την υποβάθμιση της πόλης της Νάουσας με την απομάκρυνση τμημάτων του Νοσοκομείου της.

Θέλουμε να  διαμηνύσουμε στον κόσμο ότι η Ελλάδα εχει χιονοδρομία και χιονοδρόμους που αξίζουν καλύτερης  αντιμετώπισης και όχι χιονοδρομικά με τριτοκοσμικές συνθήκες. Η οικονομική αιμορραγία προς γείτονες χώρες αλλά και άλλους χιονοδρομικούς προορισμούς μπορεί και πρέπει να περιοριστεί με τις ανάλογες σωστές επενδύσεις στα υπέροχα βουνά της πατρίδας μας.

Ειδικά για την Νάουσα και το Βέρμιο, που έχουν μεγάλη  παράδοση στον χώρο της χιονοδρομίας θέλουμε να αναδείξουμε την δυναμική του χιονοδρομικου πεδίου που υπάρχει και να διαμηνύσουμε προς όλους τους αρμοδίους ότι είμαστε εδώ, είμαστε αρκετοί και ότι δεν υπάρχουν αλλά χρονικά περιθώρια για ολιγωρίες. Ότι θα σταθούμε διπλά σε όποιον προσπαθήσει για την σωστή ανάπτυξη  της περιοχής  και θα αντιπαρατεθούμε σε αυτούς που ολιγωρούν.

Ώρα 10:00 μπαίνουμε στο λιφτ που θα μας ανεβάσει στα 5 Πηγάδια και από εκεί θα ξεκινήσει η περιπέτεια μας.

Το εγχείρημα δεν έχει ξαναγίνει και ο  βαθμός δυσκολίας μεγάλος καθώς το πεδίο δεν έχει ξαναδιασχιστεί με χιονοπέδιλαν και η ποιότητα του χιονιού άγνωστη, και τελικά όπως απεδείχθη εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι θερμοκρασία που ανέβηκε είχε κάνει ιδιαίτερα βαρύ το χιόνι, με μια στρώση κρούστας άλλου χοντρή και αλλού λεπτή, αλλαγές που δυσκολεύον και τους πιο έμπειρους σκιέρ.

Παρολες τις δυσκολίες  και την ταλαιπωρία μετά από 5 ώρες καταφέραμε να φτάσουμε στον Άγιο Νικόλαο αφού διασχίσαμε και γλιστρήσαμε όλη την ανατολική κορυφογραμμή και πλάγια του Βερμίου μια διαδρομή κοντά στα 10 χλμ.

Το τοπίο υπέροχο με θεά από τον Όλυμπο ως το Φαλακρό και το Καιμακτσαλαν ενώ τα σύννεφα χαμηλά σκέπαζαν τον Μακεδονικό κάμπο  και σου δημιουργούσαν την αίσθηση πτήσης .

Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους χιονοδρόμους που μοιραστήκατε αυτήν την εμπειρία, Γιωργή Κοσμαρίκο εκπαιδευτή σκι και επί  σειρά ετών υπεύθυνο της σχολής σκι στα 3-5 Πηγάδια, Γρήγορη Μοσχοβάκο πρωταθλητή στο σκι αντοχής και διαχειριστή του πέτρινου Σάλε (Le chalet), Απόστολο Δέδα μέλος της Ελληνικής ομάδας διάσωσης και φανατικό λάτρη των Πηγαδιών (και πιο Ναουσαιο από πολλούς)

Ραντεβού στα βουνά λοιπόν.

Ρέτζιος Περικλής Ερασιτέχνης  Χιονοδρόμος.












































 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μάρτιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031