Υλικά για 4 άτομα
Για τη σούπα
220 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
750 ml γάλα
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
1 σελινόριζα, περίπου 500 γρ., καθαρισμένη* και κομμένη σε κυβάκια
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για τα κρουτόν αρωματικών
1 κ.γ. βούτυρο
6 φέτες ψωμιού του τοστ χωρίς την κόρα, σε κυβάκια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη παρμεζάνα, τριμμένη
διάφορα αρωματικά (μαϊντανός, μυρώνια, σχοινόπρασο, εστραγκόν), ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σούπα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 γρ. βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρώς (χωρίς να ροδίσουμε) το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα κυβάκια σελινόριζας και αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν περνάμε τη σούπα από το multi ή από τον μύλο λαχανικών. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να δέσει.
Κρουτόν αρωματικών: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε τα κυβάκια ψωμιού και τα σοτάρουμε, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι την παρμεζάνα και τα αρωματικά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα κρουτόν σε ψωμιέρα ή ξεχωριστό ατομικό μπολάκι μαζί με τη σούπα.
* Καθάρισμα σελινόριζας: Σε ένα ξύλο κοπής, με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε γύρω γύρω την εξωτερική φλούδα της σελινόριζας. Τη χρησιμοποιούμε αμέσως μόλις την καθαρίσουμε, ειδάλλως θα μαυρίσει.