Υλικά για 4 άτομα
2 φλ. φακές
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, καθαρισμένο
100 γρ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα μεγάλη, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
15-20 φυλλαράκια φρέσκου κόλιαντρου, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.σ. ξίδι κόκκινου κρασιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις φακές, με το δαφνόφυλλο και το κρεμμύδι, για 15-20 λεπτά. Προσέχουμε να βράσουν χωρίς να λιώσουν. Τις σουρώνουμε, αφαιρώντας το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο, και κρατάμε στην άκρη 2-3 κ.σ. φακές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το σύγκλινο μαζί με τις φακές για 5-6 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε την ντομάτα, το κόλιαντρο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Σάλτσα: Ρίχνουμε στο multi τις φακές που έχουμε κρατήσει στην άκρη, το μέλι, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλατοπίπερο και χτυπάμε ρίχνοντας λίγο λίγο το λάδι, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αν σφίξει πολύ η σάλτσα, την αραιώνουμε με λίγο ξίδι και νερό. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε απλώνοντας τη σάλτσα στη βάση του πιάτου και από πάνω τις φακές με το σύγκλινο.