Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
250 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
2 (περίπου) ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 αβγό
3-4 σκόρδο, σε δοντάκια
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, πράσινες, γεμισμένες με κόκκινη πιπεριά
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 ποτηράκι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο
½ ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4-5 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 κ.σ. πελτές
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Σουτζουκάκια: Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί για 10 λεπτά. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το αβγό, το σκόρδο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και το ψωμί καλά στυμμένο. Τα ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 15-20 λεπτά, ώσπου να δέσει και να χυλώσει.
Σύνθεση: Σε ένα μπολ με νερό ξαρμυρίζουμε τις ελιές για 20 λεπτά και τις σουρώνουμε. Πλάθουμε ένα ένα τα σουτζουκάκια μακρόστενα και τα αφήνουμε πάνω σε έναν καλά αλευρωμένο δίσκο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι τόσο όσο να φτάνει λίγο πιο κάτω από τη μέση του σουτζουκιού. Αλευρώνουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις τηγανιστούν, προσθέτουμε τη σάλτσα, τις ελιές, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 6-8 λεπτά. Συνοδεύονται με τηγανητές πατάτες ή πιλάφι.