EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Ισχυρά φαινόμενα παραμονεύουν... εκτίμηση για τις επόμενες ώρες

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010 2:37:17 πμ
ΠΗΓΗ: Meteoclub.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Ισχύει: από 14:00-00:00 - Hμέρα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ωρα έκδοσης: 14:00

H ιστορία συνεχίζεται με νέο βαρομετρικό χαμηλό να μας απασχολεί έμμεσα αυτή τη φορά! Και τι εννοούμε με αυτό...
Η ψυχρή λίμνη που έχει εγκατασταθεί στη γειτονική Ιταλία είχε ως είθισται αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υφεσιακού κέντρου νότια της Αδριατικής, το οποίο κατρακυλάει στα 989 μιλιμπάρ με εξαιρετικές ριπές περιφερειακά του, κυρίως στα νοτιοανατολικά κράσπεδά του. Αυτή λοιπόν η διαταραχή, δημιούργησε ψυχρή μετωπική επιφάνεια με κατεύθυνση ανατολική, όπου μάλιστα ήδη επηρεάζει τη χώρα μας με (προμετωπικές) βροχοπτώσεις.

Οι καιρικές συνθήκες που θα τη συνοδεύουν θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η υφή της είναι εντυπωσιακή κυρίως της πληθώρας των διαφορετικών χαρακτηριστικών της.

Στην μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα κυριαρχούν άνεμοι εξαιρετικά ισχυροί, όπου φτάνουν τα 60 knots (90-110 km/h) !! Αυτό φυσικά, έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά αυξημένων επίπεδων σκόνης από την Αφρικανική Ηπειρο στη χώρα μας. Αποτέλεσμα είναι να σημειωθούν λασποβροχές κυρίως στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα Στην επιφάνεια οι άνεμοι ιδιαίτερα στο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 9-10 μπόφορ, και καλό θα ήταν να απαγορευτεί οιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα. Επιπλέον, άλλο χαρακτηριστικό αυτής της διαταραχής είναι η εντυπωσιακή καθ'ύψος διάτμιση που τη συνοδεύει, καθώς και τα εξαιρετικά ποσά γεωστροφικού στροβιλισμού στη μέση τροπόσφαιρα, παράγοντες οι οποίοι όπως έχουμε προαναφέρει και σε προηγούμενα παρόμοια άρθρα μας καθιστούν την αέρια μάζα σε μεγάλο βαθμό υγρή και δίνουν ένα ιδιαίτερα μουντό σκηνικό.

Οσον αφορά τη μεταφορά υγρασίας, αυτή είναι αρκετά υψηλή ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα νέφη που αναπτύσσονται είναι κατά κύριον λόγο stratus και altostratus, τα οποία ανήκουν στη μέση τροπόσφαιρα. Ιδιαιτέρως αυξημένες υγρασίες (στα επιφανειακά στρώματα μέχρι το ύψος των 10 μέτρων) τις αμέσως επόμενες ώρες (15:00-00:00 Τετάρτη 10 του μήνα) αναμένονται σε όλη τη Μακεδονία και κυρίως τη Θράκη, σε όλη την Ηπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα-Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και τέλος στην Αττική.

Οσον αφορά τα ανοδικά ρεύματα η κατάσταση έχει ως εξής. Ιδιαιτέρως αρνητικά vertical velocities θα εντοπιστούν τις επόμενες ώρες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη-το Ιόνιο και την Ηπειρο. Οσον αφορά την αστάθεια... εντυπωσιακά επίπεδα Li αναμένονται τις επόμενες ώρες (κυρίως απογευματινές) στα νότια του Ιονίου, και στο δυτικό Αιγαίο νότια της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν καταιγίδες στην περιοχή των Κυθήρων. Αργά τις βραδυνές ώρες η αστάθεια θα μετατοπιστεί σε όλο το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο όπου θα ξεσπάσουν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, όπως και στη Θράκη.

Τέλος πολύ σημαντική υποβοήθηση στην όλη κατάσταση θα προσφέρει η ορογραφία της χώρας μας. Συγκεκριμένα έπειτα από μελέτη της διαταραχής και παρόμοιων διαταραχών στο παρελθόν.. φαίνονται έντονες ορογραφικές βροχοπτώσεις σε όλη τη Θράκη (κυρίως Κεντροδυτική) και την Ανατολική Μακεδονία, και την Ηπειρο.

Οσον αφορά τα φαινόμενα...
Εντονες βροχοπτώσεις ήδη έχουν λάβει χώρα στα Ιόνια νησιά. Αυτές γρήγορα τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεάσουν όλη την Ηπειρο και τη Δυτική Πελοπόννησο όπου αναμένεται γενικευμένος χαρακτήρας και συνεχής. Γρήγορα τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν όλη τη Μακεδονία και την Κεντρική Πελοπόννησο, όπου θα εκδηλωθούν (κυρίως στην πρώτη) έντονα φαινόμενα, χωρίς όμως εκδήλωση ηλεκτρικών εκκενώσεων, ούτε αξιοσημείωτης έντασης (rain rate), αλλά κυρίως ως προς τη διάρκεια αυτών. Τις βραδυνές-νυχτερινές ώρες γρήγορα θα επηρεαστεί η Θράκη με έντονα έως πολύ έντονα φαινόμενα, κατά τόπους μάλιστα και πλυμμηριώδη λόγω μεγάλης διάρκειας και έντασης αυτών. Καταιγίδες είναι πολύ πιθανές να ξεσπάσουν κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο οι οποίες με το νότιο stream θα επηρεάσουν και τη Θράκη (κυρίως παράκτιες περιοχές). Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου καθώς και καταιγίδες αργά τις βραδυνές ώρες. Εκεί μάλιστα στις προσήνεμες στο νοτιά περιοχές αναμένονται εντυπωσιακά ύψη νερού λόγω τοπικής ορογραφίας. Καλό θα ήταν να δείξουν οι κάτοικοι των εκεί περιοχών την απαραίτητη προσοχή. Τις νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην Ηπειρο, όπου θα ξεσπάνε και καταιγίδες σε ηπιότερη όμως μορφή.

Οσον αφορά την Αττική, μετά τις 14:30-15:00 οι βάσεις των νεφώσεων θα χαμηλώσουν σε μεγάλο βαθμό ενώ ταυτόχρονα αναμένεται σημαντική αύξηση της υγρασίας. Ετσι κοντά στις 15:30 θα ξεσπάσουν μέτριας έντασης βροχοπτώσεις, οι οποίες γρήγορα θα γενικευθούν. Μεταξύ 19:00-22:00 σημαντικό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδας, με έμφαση όχι στα ύψη υετού αλλά στη συχνότητα των ηλεκτρικών εκκενώσεων.

 

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345