EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Γλυκιά τάρτα σταφυλιού

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011 7:18:51 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Μία νόστιμη, δροσερή τάρτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και τραγανές ρόγες σταφυλιού.

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:

    250 γρ αλεύρι

    90 γρ. ζάχαρη άχνη

    150 γρ. βούτυρο

    30 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη

    1 αυγό (μικρό, των 50-55 γρ)

    λιγουλάκι αλάτι, πολύ ψιλό

 

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

    1/2 lt γάλα

    6 κρόκοι αυγών

    140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

    40 γρ, αλεύρι

 

Για τα φρούτα:

    500 γρ. σταφύλι

 

Πως το κάνουμε:

Η ζύμη :

    Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε να πάρει την θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει, για τουλάχιστον 2 ώρες.

    Μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ, δουλεύουμε το αλεύρι με το μαλακωμένο, πια βούτυρο και  χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά μας παίρνουμε μία πρώτη ζύμη, σε “θρύμματα”.

    Όταν αυτή η ζύμη έχει την όψη χοντρόκοκκης άμμου, της προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, και τα καλά θρυμμένα αμύγδαλα.

    Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, έως ότου πάρουμε μία ελαστική ζύμη.

    Με αυτή τη ζύμη σχηματίζουμε μία μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουρασθεί για ένα μισάωρο στο ψυγείο.

    Μετά από αυτόν τον χρόνο, την βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε κυκλικό φύλλο ζύμης, μέχρι να αποκτήσει ένα πάχος 3 περίπου χιλιοστών και σε διάμετρο να είναι περίπου32 εκ., δηλαδή περίπου 8 εκατοστά μεγαλύτερη από αυτή της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο..

    Βουτυρώνουμε, λοιπόν, μία ταρτιέρα των 24 εκ. και με αφαιρούμενο πάτο, και την καλύπτουμε με τη ζύμη μας.

    Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπούμε την ζύμη στον πάτο της ταρτιέρας και την καλύπτουμε με μία λαδόκολλα πάνω στην οποία τοποθετούμε ξερά φασόλια.

    Ψήνουμε στους 190 βαθμούς και για περίπου μισή ώρα. Στο 20-λεπτο αφαιρούμε την λαδόκολλα με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ένα τελευταίο δεκάλεπτο, μέχρι να πάρει η ζύμη μας ένα ωραία χρυσαφί χρώμα (αλλά όχι σκούρο, ρίχνουμε καμμία ματιά πότε-πότε να μη καεί).

    Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη.

 

Η κρέμα ζαχαροπλαστικής :

    Ρίχνουμε το γάλα (εκτός από 1/2 ποτήρι (=120ml, περίπου) που κρατάμε στην άκρη) σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε έως ότου αρχίσει να βράζει. Το κατσαρολάκι θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο για να πάρει στη συνέχεια το υπόλοιπο γάλα, και το μείγμα ζάχαρης-αυγών-αλευριού.

    Την ίδια ώρα, κτυπούμε τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη (όχι όλη μαζί και σε ένα σημείο, αλλά σε μικρές ποσότητες όσο συνεχίζουμε να κτυπούμε τους κρόκους, και απλωμένη παντού πάνω τους, σαν βροχή). Συνεχίζουμε το κτύπημα (επιλέξτε να το κάνετε με ηλεκτρικό μίξερ, αλλιώς θα σας πάρει κάποια ώρα και ίσως κουρασθεί το χέρι σας), έως ότου να ενσωματωθούν τα δύο υλικά και το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει σφικτό.

    Τότε προσθέτουμε, εναλλάξ, ποσότητες κοσκινισμένου αλευριού και του κρύου γάλακτος που έχουμε κρατήσει στην άκρη, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν και αυτά τα δύο υλικά.

    Ρίχνουμε το μείγμα μας, λίγο-λίγο, μέσα στο καυτό γάλα και ανακατεύουμε και πάλι καλά.

    Έχουμε ήδη χαμηλώσει την ένταση του ματιού και συνεχίζουμε να βράζουμε το γάλα μας σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, με ξύλινο κουτάλι τώρα ή με σύρμα, έτσι ώστε να μη μας ξεφύγει και κολλήσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας ή δημιουργηθούν. Βράζουμε έτσι έως ότου η κρέμα μας αρχίσει να σιγοβράζει και να σφίγγει ελαφρά. Ανακατεύοντας ενεργητικά, την αφήνουμε ακόμη ένα λεπτό.

    Την κατεβάζουμε τότε από το μάτι την ρίχνουμε σε ένα δοχείο (προτιμήστε μεταλλικό) και την αφήνουμε να κρυώσει. Για να μη μας δημιουργηθεί η “κατάρα της κρύας κρέμας”, εκείνη η ενοχλητική “πετσούλα”, η κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνειά της όταν κρυώσει, περνούμε την επιφάνεια με την βοήθεια ενός πινέλου, με λίγο βούτυρο που το έχουμε λιώσει να είναι ρευστό.

 

Η γέμιση :

    Μόλις λίγο πριν την σερβίρουμε, απλώνουμε μία ομοιόμορφη στρώση κρέμας πάνω στην ζύμη και τακτοποιούμε πάνω της τις ρόγες του σταφυλιού, κομμένες στην μέση και με την καμπύλη επιφάνεια προς τα πάνω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη για τάρτες, τα πράγματα θα γίνουν πολύ απλά για σας. Σε αυτήν την περίπτωση προσπερνάτε όλα τα βήματα από το 1 έως και το εννέα. Που είναι η ευχαρίστηση να ετοιμάζεις κάτι με τα χέρια σου, όμως ?

Εγώ, ο άσχετος, για περισσότερη σιγουριά, εκτός από βουτύρωμα της φόρμας, την αλευρώνω και κιόλας, κοσκινίζοντας αλεύρι πάνω από το βούτυρο. Δεν το συμπεριέλαβα στην συνταγή γιατί μπορεί να το θεωρήσετε υπερβολή.

Εάν θέλετε, μπορείτε να διατηρήσετε την ζύμη και για 2 και για 3 ημέρες (όχι περισσότερο) στο ψυγείο, εάν θελήσετε να την ψήσετε κάποια άλλη στιγμή. Ή εάν ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα. Σε αυτή την περίπτωση, σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο. Εγώ δεν θα το έφερνα ποτέ σε επαφή απευθείας με την ζύμη, ενδιάμεσα θα έβαζα και μία λαδόκολλα. Ή μία μεμβράνη κουζίνας.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345