EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Πρόγνωση καιρού.

Δελτίο πρόγνωσης καιρού από τον Δημήτρη Καμπόλη για το διάστημα από 14-12-2009 έως 20-12-2009.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009 2:59:16 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

ΔΕΥΤΕΡΑ 14-12-2009

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της ανατολικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >800μ. Στην υπολοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Σταδιακά όμως και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται επιδείνωση του καιρού στα δυτικά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >900μ. Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αργά το βράδυ στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες κατά περιόδους στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελοπόννησο θα είναι έντονες. Άνεμοι από ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο έως πολύ ισχυροί και θερμοκρασία σε άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και νότια.

Αττική: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις κατά περιόδους οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια του νομού. Άνεμοι από ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στον νότιο Σαρωνικό έως ισχυροί και θερμοκρασία από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν νωρίς το πρωί σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >800μ. Άνεμοι από ΑΝΑ διευθύνσεις ασθενείς ώς μέτριοι και θερμοκρασία από 07 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Σε άνοδο μετά το μεσημέρι.
Πάτρα: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προς το βράδυ θα ενταθούν ενώ θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >1600μ. Άνεμοι από ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στον δυτικό Πατραϊκό έως πολύ ισχυροί και θερμοκρασία από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.


ΤΡΙΤΗ 15-12-2009
Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι έντονα. Καλύτερες καιρικά συνθήκες με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις θα επικρατήσουν στην Αττικοβοιωτία, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και την Κρήτη.  Άνεμοι από ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά και νότια.

Αττική: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις. Αργά το μεσημέρι ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή στα βόρεια του νομού. Άνεμοι από ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχές αλλά και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Άνεμοι από ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 
Πάτρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα. Άνεμοι από ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


ΤΕΤΑΡΤΗ 16-12-2009
Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Σταδιακά πάντως και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάννησα. Άνεμοι αρχικά από ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία σε πτώση στα βορειοδυτικά.

Αττική: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι αρχικά από ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Άνεμοι αρχικά από ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση μετά το μεσημέρι.
Πάτρα: Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Άνεμοι από αρχικά από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ με την ίδια ένταση και θερμοκρασία από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση μετά το μεσημέρι.


ΠΕΜΠΤΗ 17-12-2009
Τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ηπείρου με υψόμετρο >800μ. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις πυκνότερες στην προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάννησα με βροχές και στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχες, τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας με υψόμετρο >700μ και σε περιοχές της Θράκης με υψόμετρο >400μ. Αργά το βράδυ επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στο νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοποννησο με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΑΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα πελάγη από Δ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.

Αττική: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις. Άνεμοι από Δ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια του νομού. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές με υψόμετρο >800μ στα σύνορα με τον νομό Χαλκιδικής. Άνεμοι από ΑΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Πάτρα: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Μετα το απογευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα ενταθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι από Δ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-12-2009 
Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στην Μακεδονία, την Θράκη, την βόρεια Θεσσαλία και τμήματα της Ηπείρου. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την βόρεια Θεσσαλία θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1200μ, της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >500μ, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με υψόμετρο >1000μ και της Πελοποννήσου με υψόμετρο >1300μ. Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροι, στα υπόλοιπα πελάγη από Δ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα βόρεια και σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική: Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >1000μ. Άνεμοι από ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >300μ. Αργα το βράδυ θα χιονίσει και μέσα στην πόλη. Άνεμοι από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου.
Πάτρα: Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >1100μ. Άνεμοι από ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με τάσεις εξασθένησης και θερμοκρασία από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


ΣΑΒΒΑΤΟ 19-12-2009
Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στην δυτική Μακεδονία, τμήματα της κεντρικής Μακεδονιάς και την βόρεια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα επηρέασουν και τα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας, την Θράκη καθώς και τα ανατολικότερα τμήματα της Ηπείρου. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί στα υπόλοιπα πελάγη από ΝΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στα βόρεια. Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα  βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια του νομού. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νομού. Άνεμοι από ΝΑΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στον νότιο Ευβοϊκό και νότιο Σαρωνικό εώς ισχυροί και θερμοκρασία από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι ακόμα και μέσα στην πόλη. Αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και πιθανόν να σημειωθούν αξιόλογα ύψη χιονόστρωσης. Άνεμοι από ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.
Πάτρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες αργά το απόγευμα θα ενταθούν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Άνεμοι από ΑΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


ΚΥΡΙΑΚΗ 20-12-2009
Νεφώσεις με βροχές και τοπικες καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν νωρίς το πρωί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, σταδιακά όμως θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Καλύτερες καιρικά συνθήκες θα επικρατήσουν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από ΔΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο. Σε χαμηλά όμως επίπεδα στα βόρεια με παγετό το βράδυ και νωρίς το πρωί.

Αττική: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα νότια του νομού. Άνεμοι από ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις το πρωί με χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >200μ. Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε περιοχές με υψόμετρο >500μ και θα εξασθενήσουν. Άνεμοι από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 03 έως 05 βαθμούς Κελσίου.
Πάτρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα. Άνεμοι από Δ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Χειμερινό αναμένεται στο σκηνικό την βδομάδα που διανύουμε. Χαρακτηριστικά της βδομάδας αυτής είναι:

-Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας οι οποία στα βόρεια θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

-Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

-Η σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στην νότια και την βόρεια Ελλάδα.

-Τα μεγάλα ύψη υετού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των Βαλεαρίδων αναμένεται να κινηθεί Α προς την περιοχή της Τυρρηνικής Θάλασσας και να επηρεάσει σταδιακά τον καιρό στην χώρα μας με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι θα στραφουν σε ΝΑ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Το χαμηλό αυτό στην συνέχεια θα κινηθεί προς την περιοχή του βόρειου Ιονίου επιδεινώνοντας περαιτέρω τον καιρό στην χώρας μας, ενισχύοντας παράλληλα τους ΝΝΔ ανέμους. Το σταδιακό του πέρασμα στην περιοχή του Αιγαίου θα μετατοπίσει τα φαινόμενα ανατολικότερα με παράλληλη στροφή των ανέμων σε ΒΒΔ και πτώση της θερμοκρασίας.

Την Πέμπτη το χαμηλό θα έχει περάσει στην Μαύρη Θάλασσα διατηρώντας την κακοκαιρία στην βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις να σημειώνονται σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα αναμένεται σταδιακή ανάπτυξη αντικυκλωνικών πιέσεων στην περιοχή των χωρών της Βαλτικής οι οποίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Μαύρη Θάλασσα θα ευνοήσουν την κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών ΑΒΑ συνιστώσας προς την περιοχή της κεντρικής και νότιας Βαλκανικής. Το ψυχρό μέτωπο εξερχόμενο στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και του βορειοανατολικού Αιγαίου θα δώσει κυκλογένεση επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό στην βορειοανατολική Ελλάδα με ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχες της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Το Σάββατο το χαμηλό της Μαύρης Θάλασσας σταδιακά θα μετατοπιστεί προς την περιοχή του Καυκάσου. Ένα νέο σύστημα όμως από την περιοχή των Βαλεαρίδων, θα κινηθει Α προς την Αδριατική και σε συνδυασμό με τις αντικυκλωνικές πιέσεις στην περιοχή της Ουκρανίας θα επιδεινώσουν σημαντικά τον καιρό της χώρας. Ψυχρές αέριες μάζες ΑΒΑ συνιστώσας σε συνδυασμό με θερμές αέριες μάζες ΑΝΑ συνιστώσας αναμένεται να συγλίνουν πάνω από τον Ελλάδικό χώρο δίνοντας μεγάλα ύψη υετού με μορφή χιονιού από την Θεσσαλία και βορειότερα και με μορφή βροχής από την Θεσσαλία και νοτιότερα. Η καιρική αυτή κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή το πρωί όπου σταδιακά το χαμηλό του βορείου Ιονίου θα περάσει πάνω από την βόρεια Ελλάδα και θα στρέψει τους ανέμους σε ΔΝΔ ανεβάζοντας παράλληλα την θερμοκρασία.

Η επόμενη βδομάδα (21 έως 27 Δεκεμβρίου) ξεκινάει με καλύτερες καιρικά συνθήκες και σποραδικά φαινόμενα στα ανατολικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και θα κυμανθεί σε επίπεδα 14 έως 18 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ήπιος αναμένεται να είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και Ν ανέμους.


Καμπόλης Δημήτρης

Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345