EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Κάποτε η μέρα είχε 18 ώρες!

Σήμερα δεν μας φτάνουν ούτε 24 ώρες για να τα προλάβουμε όλα, φανταστείτε τι θα γινόταν αν ζούσαμε ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, τότε που η μέρα είχε μόλις 18 ώρες και ο μήνας μόνο 20 μέρες. Απίστευτο; Κι όμως... Διαβάστε τι λένε ερευνητές.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 7:25:11 μμ
ΠΗΓΗ: Deltiokairou.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Κάποτε η μέρα είχε λιγότερες ώρες, αφού το φεγγάρι απείχε λιγότερο από τη Γη σε σχέση με σήμερα. Αργά αλλά σταθερά όμως με το πέρασμα του χρόνου, φαίνεται ότι το φεγγάρι μάς αποχαιρετά! Μέχρι να μας πει βέβαια οριστικά αντίο, θα περάσει πολύ καιρός, μερικά δισεκατομμύρια χρόνια...

Όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες, όταν σχηματίστηκε η Σελήνη απείχε 22.530 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Σήμερα όμως έχει απομακρυνθεί κατά 450.000 χιλιόμετρα.

Την ίδια στιγμή, η ταχύτητα περιστροφής της Γης μειώνεται σταθερά και οι μέρες μας γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Κάποτε η μία ημέρα πάνω στη Γη θα διαρκεί έναν μήνα και ο μήνας θα διαρκεί 40 ημέρες, αφού το φεγγάρι θα εξακολουθήσει να απομακρύνεται.

Γιατί μας... παρατάει το φεγγάρι;

Η αλήθεια είναι ότι το φεγγάρι δεν θέλει να φύγει από κοντά μας. Η Γη το διώχνει! Τα τελευταία τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια, η βαρύτητα του πλανήτη μας μειώνει συνεχώς την ταχύτητα της περιστροφής του και το σπρώχνει μακριά της. Ως αποτέλεσμα, το φεγγάρι χρειάζεται 29.5 ημέρες για να πραγματοποιήσει μία ολόκληρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του. Το ίδιο ακριβώς διάστημα χρειάζεται για να γυρίσει γύρω από τη Γη.

Η ζωή πριν τη Σελήνη...

Υπήρχαν και κάποια χρόνια που η Γη ήταν χωρίς φεγγάρι! Αυτό κράτησε λίγο, για τα συμπαντικά δεδομένα, δηλαδή τα πρώτα 100 εκατομμύρια χρόνια της παρουσίας της Γης στο Σύμπαν.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία,  η Γη σχηματίστηκε από τα κατάλοιπα της δημιουργίας των αστέρων, από σκόνη, που έγινε πέτρες κι έπειτα βράχια, τα οποία συγκρούονταν μεταξύ τους και μεγάλωναν σε μέγεθος. Το ίδιο συνέβαινε και στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα.

Οι συγκρούσεις αποτελούσαν καθημερινότητα και μέσα σε αυτό το χάος, ένας τεράστιος βράχος στο μέγεθος του Άρη κατευθύνεται προς τη Γη. Η τρομερή σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το ξένο σώμα προσγειώνεται λίγο μακριά από το κέντρο του πλανήτη και κομμάτια από τον βράχο και τη Γη εκτοξεύονται στο Διάστημα.

Εκεί, σχηματίζουν ένα δαχτυλίδι, παγιδεύονται από τη βαρύτητα της Γης και περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη. Την ίδια ημέρα, ενώνονται και αρχίζουν να σχηματίζουν το φεγγάρι. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο δορυφόρος μας... Τη σημερινή του μορφή όμως την απέκτησε τα επόμενα 100 χρόνια.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345