EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Canyoning: οι αισθήσεις στο κόκκινο!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 7:36:13 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Αν σας αρέσει η περιπέτεια και οι έντονες εναλλαγές, το Canyoning  (διάσχιση τεχνικών φαραγγιών*), είναι μια δραστηριότητα που αξίζει να γνωρίσετε καλύτερα αφού συνδυάζει το κολύμπι, τα άλματα, το περπάτημα, και το rappel. Είναι ένα τεχνικό σπορ  αφού δεν αποτελεί απλά μια πεζοπορία αλλά απαιτεί την χρήση σχοινιών και ειδικού εξοπλισμού για τη διάσχιση του αναγλύφου που σμίλεψε η φύση. Μια διάσχιση που απαιτεί την ολοκλήρωση του φαραγγιού καθώς οι απόκρημνες πλαγιές δεξιά κι αριστερά, καθιστούν τη διαφυγή σε πολλά σημεία αδύνατη.

Το Canyoning τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι μια δραστηριότητα. που πραγματοποιείται οργανωμένα από το 1990 κι έπειτα από τα Σωματεία της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην οποία και εντάσσεται. Από τα 17 Σωματεία της Ομοσπονδίας τα 4-5 δραστηριοποιούνται ενεργά στο Canyoning διοργανώνοντας εξορμήσεις και σχολές. Αυτός είναι και ο ασφαλέστερος δρόμος για να αποκτήσει κάποιος πιστοποιημένες γνώσεις και να έχει δυνατότητες εξέλιξης στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μιας και πολύ λίγες εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού πραγματοποιούν εμπορικές καταβάσεις και μόνο στη περιορισμένη δική τους περιοχή.
Ένα νέο άθλημα;
To Canyoning όπως και πολλές δραστηριότητες που λαμβάνουν μέρος στη φύση δεν αποτελούν υπό την στενή έννοια του όρου αθλήματα αφού δεν διοργανώνονται P6020284σχετικοί αγώνες.  Ανήκουν μεν σε αθλητικές  ομοσπονδίες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά αποκαλούνται μη ανταγωνιστικά αθλήματα” μας εξηγεί ο Βασίλης Μαργαρίτης ένας από τους 5 Έλληνες Εκπαιδευτές, και μέλος της Επιτροπής Canyoning της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, “Σε αυτά ο μεγάλος σου αντίπαλος είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, που θα πρέπει να τηρεί πιστά τους κανόνες ασφαλείας. Υπό αυτή την έννοια το Canyoning αποτελεί χόμπι, με συμμετέχοντες αθλούμενους και όχι αθλητές, με αρκετά καλή φυσική κατάσταση όσο οι απαιτήσεις των φαραγγιών ανεβαίνουν” .
Ένα σπορ για όλους που απαιτεί εκπαίδευση
Ποιές είναι όμως οι απαιτήσεις του canyoning; Θα μπορούσε ο καθένας να ασχοληθεί ή χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις και δεξιότητες;
“Πολλοί το εντάσσουν στα extreme sport” μας λέει ο Βασίλης,  “Στη πραγματικότητα όμως το Canyoning δεν είναι η στιγμιαία απόφαση της ελεύθερης πτώσης ή του Budging Jumping. Το Canyoning όσο και αν ακούγεται οξύμωρο είναι τόσο mind activity όσο και το σκάκι!!! Προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση, κολυμβητικές γνώσεις σε ορμητικά νερά, ομαδικότητα, υπομονή, αλλά και πολλές οργανωτικές ικανότητες logistics, οργάνωσης ομάδας, υποκίνησης, τακτικής, και άλλες. Όσο το επίπεδο ανεβαίνει, περισσότερες γνώσεις αλπινισμού και σπηλαιολογίας απαιτούνται και η πολυπλοκότητα των συστημάτων με τα σχοινιά απασχολούν το μυαλό με σύνθετους υπολογισμούς μηχανικής και αντοχής υλικών. Ωστόσο ο καθένας μπορεί να μυηθεί στη τεχνική της κατάβασης φαραγγιών, αρκεί να λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση”.290609136
Ένα σπορ για «ψαγμένους» ταξιδευτές
O Δημήτρης Καλογερόπουλος είναι από τους νέους canyoneers και μας περιγράφει με εύγλωττο τρόποP9090052 τις εντυπώσεις του από την ενασχόλησή του αυτή: “Κατεβαίνοντας ένα φαράγγι μετά το πρώτο ραππέλ, η φύση αναλαμβάνει να ταξιδέψει τα μάτια και την ψυχή σου απομακρύνοντας όλες σου τις έγνοιες, αντικρίζοντας τα κρυμμένα μαγικά χρώματα της που σε σαγηνεύουν καθώς στέκεσαι, περνάς ή γλιστράς μπροστά τους, μην χορταίνοντας την απόλαυση που σου χαρίζουν.
Η κατάβαση είναι ένας συνδυασμός αυτοσυγκέντρωσης, τεχνικής δεξιότητας με σχοινιά και συστήματα, και άσκησης με αναρριχητικές κινήσεις και ελιγμούς σε ορμητικά νερά. Mε το Canyoning μου δίνεται η δυνατότητα να ταξιδεύω σε κάθε γωνία της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού. Ταξιδευτής, μα όχι από τη σκοπιά του απλού παρατηρητή. Θα ρθούν οι ώρες χαλάρωσης στα καφενεία και στις ταβέρνες, αλλά αφού θα προηγηθεί μια προσέγγιση σε ξεχασμένες περιοχές που θα σου έχει προσφέρει μοναδικά αισθήματα παρόμοια με αυτά των ρομαντικών φυσιοδιφών εξερευνητών  προηγούμενων αιώνων. Βλέπετε τα φαράγγια αποτελούν ακόμα και σήμερα, μαζί με τις σπηλαίες και τα βάθη των ωκεανών, τα πιο κρυμμένα μυστικά της γης, που ακόμα η «ματιά» του δορυφόρου αδυνατεί ή δυσκολεύεται να πιάσει. Το αίσθημα όταν ολοκληρώνεις μια νέα εξερεύνηση, ή μια νέα χαρτογράφηση παρθένας περιοχής του πλανήτη, ή ακόμα και δημοσίευσης μια ωραίας φωτογραφίας από το σπάνιο αυτό κόσμο, σου προσφέρει απερίγραπτα συναισθήματα.”
Ένα ομαδικό σπορ
Εκτός απ’ όλα αυτά, που τόσο γλαφυρά μας περιγράφει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος,  το canyoning είναι ένα σπορ που καλλιεργεί το πνεύμα της συνεργασίας και την ομαδικότητα, “το Canyoning όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες στη φύση είναι άκρως ομαδικές, με πολύ σημαντικά στοιχεία συντροφικότητας” μας εξηγεί ο Δημήτρης, “Η εξάρτηση με τα μέλη της ομάδας που κρατώντας τα σχοινιά ελέγχουν την ίδια σου τη ζωή, δημιουργούν απίστευτους δεσμούς φιλίας, και ακλόνητης εμπιστοσύνης. Οι σχοινοσύντροφοί, είναι και η παρέα που τελικά επιλέγεις να σε συνοδεύουν στο διηνεκές” καταλήγει.
MILOI041010_17
Ένα σπορ για τον καθένα;
“Μέτρια φυσική κατάσταση, γνώση απλής κολύμβησης και αγάπη για τη φύση, είναι όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσει κάποιος”, μας εξηγεί ο Βασίλης,  “Τα υπόλοιπα έπονται. Η σχολή θα σου προσφέρει εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως μποντρίε, καραμπίνερς, κράνος, στολή neoprene, φακό κεφαλής, σχοινιά, σακίδιο και πιστοποιημένα στελέχη που θα αναλάβουν την εκπαίδευση σου. Τα φαράγγια που επιλέγονται στη σχολή μύησης που απευθύνεται σε τελείως αρχάρια άτομα, είναι τέτοια που να σου προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία 3-4 ωρών στη φύση, με δυνατότητες διαφυγής, μικρά ύψη, εντυπωσιακούς καταρράκτες, καταγάλανες λίμνες, και πολύ-πολύ πράσινο.”
Για επίδοξους "canyoneers".
Όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την ομάδα αλλά και τον χώρο του canyoning δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο διοργάνωσης καταβάσεων του ΠΟΑ και εκπαιδευτή κ. Μαργαρίτη Βασίλη στο τηλέφωνο 6973352579 ή να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα για πληρέστερη ενημέρωσηhttp://www.canyoningingreece.gr/
Σύλλογοι στην Αθήνα:
  • Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών
  • 2108218401
Λειτουργεί γραμματεία καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) 19:00-21:00
  • Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος (ΣΕΛΑΣ)
  • Φυσιολάτρες Ορειβάτες Σπηλαιολόγοι (ΦΟΣ)
*Τα τεχνικά φαράγγια αποτελούν στενές σχισμές στο βουνό όπου με τη πάροδο του χρόνου, το νερό σμιλεύοντας τη πέτρα και διαβρώνοντας το υπέδαφος βρίσκει τον πιο εύκολο δρόμο προς λίμνες, ποτάμια ή θάλασσες. «Τεχνικά» αφού στο διάβα του, το νερό δημιουργεί αλλεπάλληλους καταρράκτες, βαθαίνοντας έτσι την κοίτη του.
*Με τον όρο Rappel εννοούμε τις διαφοροποιημένες τεχνικές κατάβασης από ύψος με χρήση ορειβατικού εξοπλισμού, σχοινιών και ζώνης αναρρίχησης.
Πηγή: http://www.timbertrail.gr





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345