EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Στο ηλεκτρικό ρεύμα αρέσει το κρασί

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν ένα μεταλλικό μίγμα, με βάση τον σίδηρο, «μεθύσει» με κρασί, αλλά και με μπίρα ή σάκε, γίνεται υπεραγώγιμο. Το κόκκινο κρασί, με διαφορά μάλιστα, έχει την μεγαλύτερη επίδραση από τα άλλα ποτά, αν και κανείς δεν ξέρει ακόμα γ

Σάββατο 14 Μαΐου 2011 4:48:13 μμ
ΠΗΓΗ: Deltiokairou.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Καθώς έκαναν ένα μικρό πάρτι στο γραφείο και έπιναν τα ποτά τους, Ιάπωνες επιστήμονες έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη, που μπορεί κάποτε να φέρει επανάσταση στην αποδοτική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας: αν ένα μίγμα μετάλλων "βαπτιστεί" στο κόκκινο κρασί, αποκτά την ιδιότητα της υπεραγωγιμότητας, δηλαδή επιτρέπει την μετάδοση του ηλεκτρισμού χωρίς καμία απώλεια.

Οι ερευνητές του ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης των Υλικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προτίθενται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους σε μια διεθνή συνδιάσκεψη στην Ολλανδία το Σεπτέμβριο του 2011, έτος που εορτάζεται η 100ή επέτειος από την ανακάλυψη του φαινόμενου της υπεραγωγιμότητας.

 

Η «εμβάπτιση» επί 24 ώρες του μεταλλικού υλικού σε κόκκινο κρασί (με παράλληλη μείωση της θερμοκρασίας στους μείον 265 βαθμούς Κελσίου) έχει επτά φορές μεγαλύτερη υπεραγώγιμη επίδραση σε σχέση με την αιθανόλη ή το νερό, τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το λευκό κρασί και τρεις φορές μεγαλύτερη έναντι της μπίρας, του ουίσκι ή του σάκε.

 

Οι Ιάπωνες επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα τους βοηθήσει να απελευθερώσουν το δυναμικό της υπεραγωγιμότητας, ώστε στο μέλλον να γίνει πιο αποδοτική η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, Έτσι, θα επιτευχθεί ουσιαστική εξοικονόμησή της, κάτι που θα επιφέρει και την επιθυμητή μείωση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων (από όπου συχνά παράγεται ο ηλεκτρισμός), καθώς και την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής.

 

Πάντα παραμένει το όνειρο της εξεύρεσης υλικών που θα καταστήσουν εφικτή την αξιοποίηση της υπεραγωγιμότητας σε μαζική κλίμακα και την μετάδοση ρεύματος χωρίς απώλειες σε τεράστιες αποστάσεις. Ορισμένοι ονειρεύονται τον συνδυασμό της υπεραγωγιμότητας με την παραγωγή «καθαρού» ηλεκτρισμού από την ηλιακή ενέργεια, που στη συνέχεια θα μεταφέρεται παντού χωρίς απώλειες χάρη σε υπεραγώγιμα καλώδια.

 

Μερικοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αναδυόμενος τομέας της υπεραγωγιμότητας θα αποδειχτεί η τεχνολογία του μέλλοντος, αν και άλλοι πιο επιφυλακτικοί θεωρούν πρόωρο να αρχίσει να αγοράζει κανείς από τώρα τις σχετικές μετοχές.

Ετικέτες

ηλεκτρικό, κρασί





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345