EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Στον «πάγο» η εκμίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

«Χιονοστιβάδα» ενστάσεων και αντιδράσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο - «Μήλον της έριδος» η διάρκεια εκμίσθωσης και τα ήδη παραχωρημένα κτίρια

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013 7:10:03 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την εκμίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα μέλη του συμβουλίου καλούνταν να εγκρίνουν τη διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού, από τον οποίο θα προκύψει η εκμίσθωση του Κέντρου για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια. Οι αντιρρήσεις, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν, ήταν αρκετές. Και αυτές προέρχονταν όχι μόνο από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά κι από συμβούλους που πρόσκειται στην πλειοψηφία. Ενστάσεις επίσης και αντιρρήσεις για τους όρους της διακήρυξης, που συντάχθηκε, εξέφρασαν ο κ. Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος των ξενοδόχων της Δράμας, και ο κ. Αθανάσιος Τσελεπής, εκπρόσωπος του δήμου Προσοτσάνης, που είναι ο βασικός εταίρος στην Αναπτυξιακή Εταιρία, που διαχειριζόταν ως σήμερα το Φαλακρό. Αμφότεροι οι τελευταίοι άσκησαν κριτική προς τον Δραμινό αντιπεριφερειάρχη, κ. Γιάννη Ξανθόπουλο, με τον οποίο ήρθαν σε σύγκρουση, ενώ ο κ. Τσελεπής, πρωταγωνίστησε σε ένα θερμό λεκτικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στην αίθουσα. Αιτία του επεισοδίου αυτού ήταν οι συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Ξανθόπουλου, κατά την ώρα που ο εκπρόσωπος του δήμου Προσοτσάνης διατύπωνε τη θέση του, γεγονός που εξόργισε τον τελευταίο και τον οδήγησε στο να σηκωθεί από τη θέση του και να αντιδράσει με άκοσμες εκφράσεις. Ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γιώργος Ούστογλου, εκλαμβάνοντας ως προσβολή για το θεσμό την αντίδραση του κ. Τσελεπή, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την αίθουσα, δημιουργώντας κλίμα περαιτέρω έντασης και αντιπαραθέσεων μεταξύ των συμβούλων.

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μεμονωμένοι σύμβουλοι διατύπωσαν τις απόψεις τους επί της ουσίας του υπό συζήτηση θέματος. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο χρονικό διάστημα, που προβλέπεται από τη διακήρυξη, ότι θα εκμισθωθεί το χιονοδρομικό κέντρο, δηλαδή των 2+2 ετών. Ο κ. Παυλίδης δήλωσε έντονα επιφυλακτικός για το κατά πόσον ο εκμισθωτής θα εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις του κέντρου μετά από το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος ή αν, επικαλούμενος τη νομοθεσία περί εμπορικών μισθώσεων, διεκδικήσει τη διατήρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης για τα επόμενα 12 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή η Περιφέρεια θα καθίστατο όμηρος του αναδόχου, μην έχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσει η ίδια το συγκεκριμένο έργο.

Ένα άλλο θέμα, που απασχόλησε έντονα τη συζήτηση και ανέβασε τους τόνους μεταξύ των μελών του συμβουλίου, είχε να κάνει με τα κτίσματα που βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου και με το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο από αυτά είναι αυτή τη στιγμή παραχωρημένα σε ιδιώτες επαγγελματίες. Πώς είναι δυνατόν να εκμισθωθεί το σύνολο των εγκαταστάσεων με τα δύο αυτά-ή παραπάνω- ήδη εκμισθωμένα κτίρια και ποιος αναλαμβάνει την υποχρέωση να τους βγάλει; Τι νομικές συνέπειες μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατάσταση για την περιφέρεια, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και προκύψει ανάδοχος; Αυτά ήταν ορισμένα από τα εύλογα ερωτήματα, τα οποία έθεσαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων με ιδιαίτερη έμφαση και η κ. Μαρία Γκουγκουσκίδου από την συμπολίτευση.

Τέλος, μία ακόμα πτυχή του όλου θέματος, που απασχόλησε όμως σε μικρότερο βαθμό τη συζήτηση για την εκμίσθωση του χιονοδρομικού, ήταν αυτή του τιμήματος που καθορίστηκε ως ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα, που πρέπει να καταβάλει ο ιδιώτης επενδυτής. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ετησίως, με τον κ. Ξανθόπουλο να επισημαίνει ότι πρόκειται για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, που σημαίνει ότι μπορεί το ύψος του να ανέβει, και ότι συνυπολογίζονται επίσης τα βάρη, που καλείται να επωμιστεί ο επιχειρηματίας. Εκείνο που ξεκαθάρισε, πάντως, ο κ. Ξανθόπουλος είναι ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η λειτουργία του Κέντρου από την Περιφέρεια καθίσταται σε κάθε περίπτωση προβληματική και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ακόμα και με 0 ευρώ να εκμισθωθεί το κέντρο και να λειτουργήσει, θα είναι επωφελές για την Περιφέρεια και την τοπική οικονομία.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης αντέδρασε έντονα σε αυτό το κομμάτι της διακήρυξης, εντάσσοντας την δρομολογούμενη εκμίσθωση του Κέντρου στη γενική πολιτική ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου και των κρατικών δομών, που ενθαρρύνθηκε και δρομολογήθηκε από τον «Καλλικράτη» και τη νέα αυτοδιοικητική οργάνωση.

Μετά από τις παραπάνω παρατηρήσεις, ενστάσεις και αντιδράσεις, η ψηφοφορία για την έγκριση της διακήρυξης του διαγωνισμού αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του οργάνου. Αντίθετα, η διοίκηση επιφυλάχτηκε να την επαναπροωθήσει στις νομικές υπηρεσίες της περιφέρειας, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με τους όρους που αφορούν στη διάρκεια της σύμβασης και στα νομικά κωλύματα, που ενδεχομένως να παρουσιάζονται στα δύο κτίρια, που είναι ήδη παραχωρημένα. Αφού αξιολογηθούν τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα, οι εισηγήσεις των νομικών θα παρασχεθούν εκ νέου στους περιφερειακούς συμβούλους, για να αποφασίσουν οριστικά για την τύχη του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού.



Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: [email protected]






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345