EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Η πίστα του σκι διχάζει τα Γιάννινα

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013 7:04:54 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ [email protected]

Η δημιουργία πίστας σκι στην περιοχή της Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα, που έχει διχάσει τα Ιωάννινα, φέρνοντας σε αντιπαράθεση οικολόγους και αθλητές, προκάλεσε την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, ενώ δημιουργεί και πολιτικές αναταράξεις.

Τουλάχιστον κάποιοι τη χαίρονται... Τα προβλήματα της λίμνης Παμβώτιδας, που είναι στολίδι για τα Ιωάννινα, έχουν απασχολήσει σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Προδικτατορικά η λίμνη έφτανε ώς τα σπίτια της Αμφιθέας, όμως στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος της αποκόπηκε από την Παμβώτιδα και μπαζώθηκε, ενώ υπήρξαν και καταπατήσεις. Σήμερα η ανάγκη για δημιουργία συμπληρωματικού χώρου σκι, ενόψει των πανευρωπαϊκών αγώνων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αρχές Σεπτέμβρη, έχει γίνει αιτία για να κορυφωθεί η διαμάχη για την προστασία της λίμνης.

Αναχώματα

Στην επιστολή παραίτησης του δ.σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων χαρακτηρίζεται απογοητευτική η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της λίμνης Παμβώτιδας. Γίνεται λόγος για δύο τεράστια αναχώματα στις περιοχές Αμφιθέας και Ανατολής-Κατσικά, που στέρησαν από την Παμβώτιδα δύο ζωτικής σημασίας υγροβιότοπους και τη μετέβαλαν «από λίμνη-οικοσύστημα σε κλειστή δεξαμενή βρόμικων υδάτων (...) Οι διοικούντες τον τόπο μας, στερούμενοι παντελώς περιβαλλοντικής ευαισθησίας, λαμβάνουν θέσεις και αποφάσεις καταστροφικές για την Παμβώτιδα».

Ο παραιτηθείς πρόεδρος, Κώστας Σακκάς, μας ανέφερε πως, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «είχε διακόψει τις παράνομες εργασίες, εξέδωσε άδεια για αξιοποίηση υδατικών πόρων και κοπή καλαμιώνων. Εκτοτε όλοι μιλούν απλώς για κοπή καλαμιών, χωρίς να λένε για τις χωματουργικές εργασίες. Το βάθος του νερού εκεί είναι 40 πόντους πριν τα έργα, και για να γίνει στίβος θαλάσσιου σκι το βάθος πρέπει να είναι 2 μέτρα» λέει και καταγγέλλει ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, γιατί επίκεινται αγώνες, υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης και αποχαρακτηρισμού δημόσιων εκτάσεων, που βαφτίζονται επίτηδες δημοτικές.

Πίσω από την απόφαση αυτή φωτογραφίζεται η σύζυγος του δημάρχου Ιωαννιτών, Φίλιππου Φίλιου, δικηγόρος Κατερίνα Χαρίση, η οποία είναι πρόεδρος του τοπικού ομίλου σκι. Η ίδια μιλά για συκοφαντία και βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες. Τονίζει ότι είναι κόλαφος η έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος και σημειώνει πως είναι διαθέσιμα όλα τα έγγραφα και οι περιβαλλοντικές μελέτες και ότι, πριν από την εμπλοκή του συζύγου της, στο αξίωμα του δημάρχου, δηλαδή επί Γκόντα, είχε ήδη αποφασιστεί η τύχη του χώρου.

Ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος, μας ανέφερε πως «όποιος φωνάζει και κάνει φασαρία, τελικά γίνεται επίκεντρο και προβάλλονται οι απόψεις του, αλλά φασαρία κάνουν και τα τενεκέδια, άμα τα βαράς! Πρόκειται για έργο δημοσίου συμφέροντος το οποίο εκτελείται σε ιδιοκτησία του δήμου αποδεδειγμένη και κατοχυρωμένη στο υποθηκοφυλακείο. Το έργο έχει αδειοδοτήσεις από την Αιρετή Περιφέρεια, από το τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων -στη ζώνη των 300 μέτρων από τη λίμνη- και από τη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ η περιοχή αυτή έπειτα από διαβούλευση προτείνεται για ζώνη αθλητισμού.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν έχουν διατυπώσει αντίρρηση και επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι η ζώνη αυτή δεν είναι ενδιαίτημα των προστατευόμενων πουλιών της περιοχής, δηλαδή του κορμοράνου και του κιρκινεζιού».






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345