EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

ΤΑΙΠΕΔ και Τρόικα, η θηλιά στο λαιμό του Χ.Κ. Καϊμάκτσαλαν

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 10:00:56 πμ
ΠΗΓΗ: Snowtravel.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία μετάβασης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμάκτσαλαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο ΤΑΙΠΕΔ, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι μια νέα ημέρα ξημερώνει για το κέντρο και την ευρύτερη περιοχή. Ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ πήρε πίσω το κέντρο ήταν ότι τα τελευταία 4 χρόνια, το κέντρο ακολούθησε μια συνεχή πτωτική πορεία με το όνομα του κέντρου και το αντίστοιχο τουριστικό προϊόν να διασύρετε, ενώ ο εξοπλισμός του κέντρου διαλύονταν.

Με τα δεδομένα των τελευταίων 4 ετών, το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αδύνατο να βρει επενδυτικό σχήμα για την αξιοποίηση του ακινήτου και ουσιαστικά έπρεπε να τεθεί το κέντρο και πάλι σε ομαλή και σοβαρή λειτουργία για να προστατευθεί η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου σε επίπεδο εξοπλισμού και να βοηθηθεί παράλληλα και η εξεύρεση επενδυτή. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε τις απαραίτητες διαδικασίες για να λειτουργήσει το κέντρο και ο τρόπος που επιλέγει ήταν να δοθεί ένα συγκεκριμένο ποσό στην ΕΤΑΔ, η οποία είχε και την εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις και διαδικασίες από την λειτουργία του ΧΚ Παρνασσού για να λειτουργήσει το κέντρο.

Τα προβλήματα με την αλλαγή πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ, η ολιγωρία στην λήψη αποφάσεων και η πίεση της Τρόικας δεν έχουν επιτρέψει να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα οι απαραίτητες διαδικασίες και η πιθανότητα να παραμείνει το Χ.Κ. Καϊμάκτσαλαν κλειστό για την χειμερινή περίοδο 2013 – 2014 να είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.

Οργανωμένες αντιδράσεις από τους φορείς και την τοπική κοινωνία, είτε δεν υπάρχουν είτε είναι ιδιαίτερα ήπιες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου πίεση προς το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ για την επίλυση του προβλήματος.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η Τρόικα είναι ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να καταστραφούν και επίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι μετέωρες, λόγω τυπικών καθυστερήσεων. Επίσης, θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο επιτέλους να καταλάβει ότι τα χρήματα από τον κύκλο εργασιών του Χιονοδρομικού Κέντρου και των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής θα μεταφερθούν όχι σε άλλα εγχώρια χιονοδρομικά αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά θα πάει σε γειτονικές χώρες. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους, ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ και παράλληλα την γιγάντωση του ανταγωνισμού στον χειμερινό τουρισμό σε χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Αν δεν καταλαβαίνει τίποτα άλλο το ΤΑΙΠΕΔ και η Τρόικα, ας καταλάβει μόνο αυτό, θα χάσουν έσοδα.
Επίσης, είναι η ώρα να ξυπνήσει η τοπική κοινωνία, να οργανωθεί, να αγωνιστεί και να φωνάξει δυνατά, μήπως και κάποιος στην Αθήνα καταλάβει έστω και την ύστατη ώρα το έγκλημα το οποίο διαπράττεται σε αυτή την παραμεθόριο περιοχή και θελήσει να το σταματήσει. Διότι μόνο οι φωνές των λίγων στελεχών της ΕΤΑΔ που προσπαθούν, δεν επαρκούν.

Αύριο, θα γίνει η ύστατη προσπάθεια συνεννόησης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μεταξύ ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ. Ας ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια λύση, για να γίνει η προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή να λειτουργήσει σωστά το κέντρο.

Ετικέτες

Καϊμάκτσαλαν,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345