EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Μοσχάρι με χαρακούλες

Τρίτη 3 Απριλίου 2012 10:13:31 πμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ online»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Υλικά για 4-5 άτομα

1 κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση κότσι), κομμένο σε ροδέλες 3-4 εκ.
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. + 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 ντομάτα ώριμη, περασμένη στον τρίφτη, ή 3-4 καρότα, καθαρισμένα, ολόκληρα
λίγοι κόκκοι πιπεριού
½ κιλό χαρακούλες, καθαρισμένες και πλυμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω σε ένα μπολ το κρέας, το πασπαλίζω με το αλεύρι και το γυρνάω με τα χέρια ώστε να καλυφθεί παντού. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο, ρίχνω το κρέας, το γυρνάω μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και το αφήνω στην άκρη.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Σε κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο ζεσταίνω το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζω τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Επειτα ρίχνω το κρέας, αλατίζω, προσθέτω την ντομάτα (ή τα καρότα*), λίγο χλιαρό νερό ίσα να το σκεπάζει και τους κόκκους πιπεριού.

Κλείνω με το καπάκι την κατσαρόλα και τη βάζω στον φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχω τα υγρά του φαγητού και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.

Περίπου 5 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος ρίχνω τις χαρακούλες και τις αφήνω να πάρουν μια βράση (για όσους αγαπάνε τα χορταρικά πιο ψημένα, μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο βρασμού).

Βγάζω την κατσαρόλα από τον φούρνο και αλατοπιπερώνω.

*Αν βάλω καρότα, λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος και αφού έχουν βράσει τα περνάω από το multi, περιχύνω τον πουρέ τους στην κατσαρόλα και ανακατεύω ώστε να δέσει η σάλτσα.

Τips
 Οι χαρακούλες (στην Πελοπόννησο τις λένε αγκιναρίτσες και στα νησιά αλιβάρβαρα) είναι ένα είδος ραδικιού, αλλά κάνουν έναν μικρό καρπό που μοιάζει με μικρή αγκινάρα. Αν και τις βρίσκουμε στα βουνά, έχουν γεύση ιωδίου. Τρώγονται ωμές σε σαλάτα ή μαγειρεμένες. Στέκονται αντάξια δίπλα στο άγριο σταμναγκάθι αλλά σίγουρα τις προτιμώ από το καλλιεργημένο. Μερικές φορές τις μαγειρεύω με κοκκινιστό κρέας, αλλά και με άσπρη σάλτσα που τη δένω με πουρέ από καρότο. Τις βρίσκω εύκολα στις λαϊκές αγορές.
 
 Το κότσι θέλει πολλή ώρα ψήσιμο, αλλά γίνεται πεντανόστιμο. Το ζελέ που έχει το γλυκαίνει και δεν το αφήνει να στεγνώσει.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345