EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Κατά 40% μειώθηκε η τουριστική κίνηση στην Ημαθία, στις φετινές γιορτές

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 5:13:04 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Μακεδονία»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Σημαντική πτώση της τουριστικής κίνησης στην Ημαθία, που άγγιξε το 40% σε σχέση με πέρσι, σημειώθηκε κατά το εορταστικό δεκαπενθήμερο Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. Παρόλες τις οικονομικές «ενέσεις» ανάκαμψης που δέχτηκαν τα δύο Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και «3-5 Πηγάδια», καιρού βοηθούντος, δε στάθηκε ωστόσο δυνατό να αγγίξει ο πήχης το στόχο του 60% της πληρότητας των δομών φιλοξενίας που είχαν θέσει για φέτος οι ξενοδόχοι της περιοχής μας. Λόγω μάλιστα της έντονης και γενικής οικονομικής κρίσης, οι αποδράσεις των χιλιάδων οπαδών του χειμερινού τουρισμού εξαντλήθηκαν σε αυθημερόν εξορμήσεις που στήριξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο τις παρακείμενες επιχειρήσεις στα Χιονοδρομικά Κέντρα. Παράλληλα διαρροές παρουσιάζει και η τοπική επισκεψιμότητα από την προτίμηση πολλών χιονοδρόμων  στα Χιονοδρομικά Κέντρα της Βουλγαρίας.

Αυτά δήλωσαν μεταξύ άλλων στα «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντζιος και οι Πρόεδροι των δύο Χιονοδρομικών Κέντρων «3-5 Πηγάδια» και Σελίου,  Χρήστος Παππάς και Στέργιος Ζυγουλιάνος αντίστοιχα.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ 

«…Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση στην Ημαθία, αντιμετωπίσαμε μια ετερόκλητη κατάσταση. Είχαμε μια απογοήτευση τα Χριστούγεννα με έναν χιονιά που ήρθε αλλά δε μας έκανε τα χατίρια, με μια πτώση της τάξεως του 45%.
Ενώ το ποσοστό διορθώθηκε για λίγο την Πρωτοχρονιά, με ένα κέρδος 10 – 15% περίπου στα ξενοδοχεία, συνεχίστηκε πτωτικά η ροή της επόμενης εβδομάδας.
Τα Θεοφάνια δουλέψαμε επίσης λίγο περισσότερο αλλά χωρίς να ξεπεράσουμε την πληρότητα του 60%, που ήταν και ο στόχος μας, δεδομένου ό,τι συνέτρεχαν οι καλές προϋποθέσεις για το χειμερινό τουρισμό (χιόνια κλπ).
Δηλαδή βοηθήθηκε μεν η κατάσταση λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά δυστυχώς μόνο στα Χιονοδρομικά Κέντρα και στα παρακείμενα ξενοδοχεία αυτών.
Δε βοηθήθηκαν συνολικά οι πόλεις και ο νομός. Άλλοτε η Βεργίνα και η Βέροια είχαν περισσότερη κίνηση. Σε σχέση με πέρσι η κίνηση, που ήταν έτσι κι αλλιώς μειωμένη αναλογικά με παλιότερες χρονιές, παρουσίασε πτώση κοντά στο 40% κατά μέσο όρο στο Νομό. Προσδοκούμε μέσα στο 2012 να αλλάξει η ψυχολογία της εξόρμησης του τουρίστα που είναι πεσμένη λόγω κρίσης. Εμείς ως ξενοδόχοι βοηθήσαμε την κατάσταση όσο περισσότερο γινόταν. Ήδη τιμολογιακά και μόνο είμαστε πολύ καλά αναλογικά με την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, ενώ πολλά και αυξημένα είναι πάντα τα λειτουργικά μας έξοδα για τη χειμερινή σαιζόν.

Ίσως δούμε μέρες ανάκαμψης από την Άνοιξη και έπειτα, με δεδομένο όμως ότι η οικονομική συγκυρία της χώρας δε θα είναι τέτοια που να δίνει οριακά στον επισκέπτη τη δυνατότητα μόνο για αυθημερόν εκδρομούλες…».

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΑ

Όσον αφορά ειδικότερα την τουριστική κίνηση σε Σέλι και «3-5 Πηγάδια», εκτιμάται αρκούντως ικανοποιητική σε σχέση με άλλες χρονιές, χωρίς τεχνικά προβλήματα ή σοβαρά ατυχήματα, ενώ και οι δύο Πρόεδροι των Κέντρων εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το υπόλοιπο της σαιζόν μέσα στη νέα χρονιά.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ -  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ & «3 – 5 ΠΗΓΑΔΙΑ»

«…Οι φετινές γιορτές ήταν πολύ καλύτερες, τουλάχιστον από την περσινή χρονιά που είχαμε πολύ λιγότερο φυσικό χιόνι και περισσότερο τεχνητό. Οι χιονοδρόμοι που ήρθαν φέτος ήταν σε αριθμό από τριπλάσιοι ως τετραπλάσιοι. Η ποσότητα και η ποιότητα του χιονιού ήταν πάρα πολύ καλή και οι πίστες μας καθημερινά γεμάτες από κόσμο. Οι αναβατήρες μας είναι συντηρημένοι, πιστοποιημένοι και διαθέτουμε αρτιότητα εξυπηρέτησης και επάρκεια από πλευράς προσωπικού. Βοήθησε και ο καιρός με την ηλιοφάνεια, εξαιρώντας το τελευταίο διήμερο. Δεν παρουσιάστηκαν κατά τα άλλα καθόλου προβλήματα, ούτε στις πίστες, ούτε στο δρόμο. Οι οδηγοί δε χρειάστηκαν αλυσίδες καμιά μέρα. Η τουριστική κίνηση στις δομές φιλοξενίας σε επίπεδο ημερήσιων εξορμήσεων πήγε καλά, όπως και γενικότερα στα γύρω καφέ – μπαρ κλπ. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι τα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου από αυτά της Βουλγαρίας. Εάν εξασφαλιστεί όμως η ποσότητα του αναγκαίου χιονιού, ο κόσμος επειδή προσπαθεί να απολαύσει το σπορ με τα λιγότερα έξοδα, θα στραφεί στα δικά μας χιονοδρομικά. Αυτό δείχνει άλλωστε η σημαντική αύξηση των αυθημερόν επισκέψεων…».

 

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΖΥΓΟΥΛΙΑΝΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ

«…Διανύσαμε ένα ενδιαφέρον δεκαπενθήμερο, καθώς μας επισκέφτηκαν χιλιάδες επισκέπτες, δίνοντας στο Σέλι μια πανηγυρική ατμόσφαιρα. Σε αυτό συνέβαλαν βέβαια και οι καιρικές συνθήκες. Από το 2005 είχαμε να δούμε χιόνι σε μέρες γιορτινές. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι όταν έχει χιόνι ο κόσμος επιλέγει το Ε.Χ.Κ. Σελίου ως χειμερινό προορισμό. Εκατοντάδες ήταν οι χιονοδρόμοι που γέμισαν τις πίστες και συνεχίζουν να προπονούνται πολλοί εδώ από Θεσσαλονική, Βέροια, Λάρισα, έως και παλαίμαχοι που προετοιμάζονται για τους αγώνες τους.
Παρόλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες που είχαμε το τελευταίο διήμερο, Παρασκευή και Σάββατο, το Κέντρο κατάφερε να λειτουργήσει με ασφάλεια. Πρώτο μέλημά μας είναι να έχουμε ασφαλείς πίστες και ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Ευτυχώς δεν παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα, ούτε σοβαρά ατυχήματα, πέρα από κάποια πάγια περιστατικά, όπως πεσίματα κλπ, που συμβαίνουν. Οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν, όποτε χρειάστηκε και στις πίστες και στο ιατρείο του Κέντρου. Όσον αφορά την τουριστική κίνηση, τα καφέ – μπαρ και εστιατόρια γέμισαν ικανοποιητικά. Δυστυχώς τα ξενοδοχεία δεν είχαν πληρότητα 100% λόγω της κρίσης αλλά τουλάχιστον το Σέλι λειτούργησε ικανοποιητικά ως προορισμός των αυθημερόν εξορμήσεων. Είμαστε αισιόδοξοι, εφόσον βοηθήσει και ο καιρός, ότι θα πάμε καλά και στο υπόλοιπο της σαιζόν…».

Κωστής Χαλάτσης






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345