EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Πλήρες καθεστώς παρανομίας και αυθαιρεσίας στο Φαλακρό

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 3:11:22 μμ
ΠΗΓΗ: Proinos-typos.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Γιαννακίδης: «Ανέφικτο να λειτουργήσει την επόμενη σαιζόν»

ΕΤΑ: «Το Φαλακρό να λειτουργήσει πολυδραστικά όλο το χρόνο» - «Μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με εμπειρία και τεχνογνωσία και όχι με χρηματοδοτήσεις» - «Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι ζημιογόνα»

 

ΜΙΑ ΑΠΟ τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συσκέψεις που έγιναν ποτέ για το μέλλον του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαρτίου, στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη και του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλου.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Παπακοσμάς, εκ μέρους της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) η πρόεδρος κα Αυγή Μαρκοπούλου, ο δ/νων σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Δημήτρης Λάμπρου, η δ/ντρια Τουριστικής Περιουσίας κα Φαλτσέτα, ο δ/ντής Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Λάμπρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου κ. Μαυρίδης και Προσοτσάνης κ. Λύσσελης, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Γρηγορίου. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μιχαηλίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δράμας κ.κ. Γιάννης Τελλίδης, Παπαδόπουλος Στέλιος, Αργύρης Πατακάκης, Κεφαλίδου Νίκη, Γιώργος Ζιμπίδης. Ο δ/ντής Δασών Δράμας κ. Αντωνιάδης Βασίλης, η Δασάρχης Δράμας κ. Κωνσταντινίδου Έλσα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειρά Ροδόπης κ. Νικόλαος Αβτζής, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κυριαζίδης, ο δ/ντής του Χιονοδρομικού Φαλακρού ΑΕ ΟΤΕ κ. Προσότσανλης Περικλής, σύσσωμο το Δ.Σ. του Ορειβατικού Συλλόγου δια του πρώην προέδρου του κ. Καναρά και του νυν προέδρου του κ. Κασάπη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας και άλλοι υπηρεσιακοί και θεσμικοί παράγοντες.

 

Παρελθόν αυθαιρεσιών και παρανομιών

Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε αβίαστα από την εν λόγω σύσκεψη, είναι ότι διαπιστώθηκε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, παρανομιών και ανοχής, εντός του οποίου λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Από τις κτιριακές κατασκευές που φέρεται να έχουν απλές οικοδομικές άδειες σε δασική περιοχή και περιοχή Natura, μέχρι το στήσιμο των λιφτ και των αναβατήρων, τα οποία μάλιστα τοποθετήθηκαν και σε λάθος θέσεις.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα και τελείωσε στις οχτώμισι το βράδυ. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν μια από τις σημαντικότερες συσκέψεις που έγιναν ποτέ για το Φαλακρό και είχαν μια κάποια κατάληξη, βάζοντας στόχους για το μέλλον, έστω και δύσκολους.

Η κατάληξη ήταν, να δεσμευτεί το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Ανατολικής Μακεδονίας, δια του εκπροσώπου του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας. κ. Κυριαζίδη, να κάνει μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια θα προχωρήσει η υπόθεση του Φαλακρού, ιδωμένη μέσα από μια διαφορετική ματιά και λογική, σταματώντας οι όποιες τακτικές αυθαιρεσίας και παρανομιών. Στόχος και σκοπός πάνω απ’ όλα, να μπορέσει να λειτουργήσει την επόμενη σαιζόν, τον χειμώνα του 2011-2012, και να μπορέσουν να νομιμοποιηθούν όλες οι κατασκευές που βρίσκονται μέχρι σήμερα εκεί αν και είναι κάτι δύσκολο να γίνει.

Όσον αφορά το ζήτημα των αυθαιρεσιών και των παρανομιών, το συμπέρασμα που βγήκε από την όλη συζήτηση, είναι ότι τόσα χρόνια, όσα κτίρια έγιναν, στηρίχθηκαν στο πουθενά. Όταν ζητήθηκε, τόσο από τον δ/ντη Δασών Δράμας κ. Αντωνιάδη, όσο και από τη Δασάρχη Δράμας κα Κωνσταντινίδου, αν υπήρχαν άδειες για τις κατασκευές στο χώρο του χιονοδρομικού, απάντησαν αρνητικά. «Ποτέ δεν έγιναν ανάλογες αιτήσεις και ποτέ δεν δώσαμε ανάλογες άδειες», επεσήμαναν. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί είναι δασική περιοχή και περιοχή Natura. Παρ’ όλα αυτά, οι κατασκευές έγιναν, και μάλιστα, κάποιες απ’ αυτές, περιέργως έχουν και οικοδομικές άδειες!!! Ένας τρόπος νομιμοποίησης των κατασκευών αυτών από εδώ και στο εξής, θα είναι να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση, με πολιτική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό και μόνο!

 

Αμφίβολη η λειτουργία την επόμενη σαιζόν!

Πριν από τη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιαννακίδης, έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενος στη σύσκεψη. Ο κ. Γιαννακίδης σημείωσε ότι «η Δράμα έχει αποκτήσει μια αναγνωρισιμότητα εξαιτίας του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού» και διερμηνεύοντας και «τη βούληση» της Περιφέρειας αλλά και τη «λαϊκή έκφραση της περιοχής της Δράμας», θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του Φαλακρού. Επισημαίνοντας πάντα, ότι, πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να όλα να γίνουν με νόμιμες τρόπους και διαδικασίες.

«Στόχος μας είναι», τόνισε χαρακτηριστικά, «μέσα από την ενεργοποίηση όλων μας, να μπορέσουμε να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο,  που είναι η επαναλειτουργία και επαναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου και αν χρειαστεί μέσα από το ΕΣΠΑ να προβούμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες δράσεις για να κάνουμε όλες τις υποδομές που να το καταστήσουν ελκυστικό με την αναβάθμισή του».

Ερωτώμενος όμως για τον χρονικό ορίζοντα και αν το Φαλακρό θα μπορέσει να λειτουργήσει για τον χειμώνα του 2011-2011, ο κ. Γιαννακίδης ήταν ξεκάθαρος και χωρίς υπεκφυγές: «Είναι σχεδόν ανέφικτο να λειτουργήσει το Φαλακρό για την επόμενη σαιζόν. Θέλουμε να κάνουμε στέρεα βήματα, να αποτυπώσουμε τη νομιμότητα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να το καταστήσουμε ελκυστικό, ένα αναβαθμισμένο χιονοδρομικό κέντρο που να έχει και μια τεράστια και μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Αυτά στην πορεία θα αξιολογηθούν. Πρώτα θα πρέπει να δημιουργήσουμε χιονοδρομικό κέντρο που θα έχει νομιμότητα».

 

Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης

Οι αρμόδιοι από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), έθεσαν το ζήτημα του Φαλακρού στην πραγματική του βάση. Χαρακτηριστικά, η δ/ντρια Τουριστικής Περιουσίας κα Φαλτσέτα ανέφερε ότι το Φαλακρό «είναι μια καυτή πατάτα» και ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να τακτοποιηθούν τα νομικά θέματα όπως η νομιμοποίηση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών, ώστε να υπάρξουν σημαντικά οφέλη για όλους και κυρίως για τους Δήμους του νομού και την ευρύτερη περιοχή.

Η πρόεδρος της ΕΤΑ κα Μαρκοπούλου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, το Φαλακρό θα πρέπει να «αξιοποιηθεί πολυδραστικά ως χώρος αναψυχής και όχι μόνο ως χιονοδρομικό κέντρο. Τα χιονοδρομικά κέντρα δεν έχουν πλέον πλούτο».

Η πρόταση αυτή της κας Μαρκοπούλου, στάθηκε αφορμή να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και από όσα ειπώθηκαν εκεί, φάνηκε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν δεν υπάρχει χιόνι, τότε τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν μόνο οικονομικές ζημιές.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο δ/νων σύμβολος της ΕΤΑ κ. Δημήτρης Λάμπρου, ο οποίος προσέγγισε το ζήτημα από μια καθαρή τεχνοκρατική ματιά επισημαίνοντας ότι: «τα χιονοδρομικά κέντρα για να μπορούν να λειτουργούν σωστά και με κέρδος, θα πρέπει να συνδυάζονται με ξενοδοχειακή υποστήριξη». Αναφέρθηκε μάλιστα στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού που διαχειρίζεται η ΕΤΑ και το οποίο είναι ζημιογόνο.

Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η ΕΤΑ, δεν είναι σε θέση να βοηθήσει με χρηματοδοτήσεις και ούτε θα μπορούσε να αναλάβει τη λειτουργία του Φαλακρού και ειδικότερα σε μια τέτοια εποχή με την οικονομική κρίση, αλλά και με την ΕΤΑ να μην έχει χρήματα. Δεσμεύτηκαν όμως οι αρμόδιοι της ΕΤΑ, να βοηθήσουν με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους στους τομείς του σχεδιασμού και της αναβάθμισης του χιονοδρομικού. Επισημαίνοντας πάντα, ότι, θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι πολυδραστικό όλες τις εποχές του χρόνου.

Επεσήμαναν πάντως και αυτή το καθεστώς των αυθαιρεσιών και των παρανομιών, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν πρώτα απ’ όλα στη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων με κάποιος τρόπο, ότι θα πρέπει να λυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι θα πρέπει να βρεθούν οι ανάλογοι χρηματικοί πόροι.

 

Τελικές αποφάσεις

Τα σημεία που αποφασίστηκαν τελικά από τη σύσκεψη για το Φαλακρό είναι:

Α) Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού όλα τα προηγούμενα χρόνια «λειτουργούσε» μέσα σε ένα καθεστώς παρανομίας, ανευθυνότητας, επικινδυνότητας, κακής οικονομικής διαχείρισης αλλά και ανεξέλεγκτης διαχείρισης με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμό του.

Β) Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να μην επικεντρώνεται μόνο στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου αλλά και στην Συνολική Τουριστική αξιοποίηση του Φαλακρού και της γύρω περιοχής με στόχο την επισκεψιμότητα της και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Προς το σκοπό αυτό οι όποιες ενέργειες γίνουν θα περιλαμβάνουν και το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης.

Γ) Οι προγραμματιζόμενες και πραγματοποιούμενες ενέργειες και λειτουργίες θα βασίζονται στις αρχές της νομιμότητας, διαφάνειας, ασφάλειας και οικονομίας.

Δ) Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Δράμας) ανέλαβε να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και να προτείνει τρόπους νομιμοποίησης των κτιρίων, εγκαταστάσεων και λειτουργιών του Φαλακρού.

Ε) Η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης θα συντάξουν και θα χρηματοδοτήσουν το ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης της Περιοχής Φαλακρού, μετά το ξεκαθάρισμα της υπάρχουσας κατάστασης.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δεκέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345