EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Χριστούγεννα στο σπίτι... λόγω κρίσης

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 11:12:41 πμ
ΠΗΓΗ: Capital.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Θα μείνουν στο σπίτι αυτά τα Χριστούγεννα οι Έλληνες, αφού μέχρι στιγμής, 20 μέρες πριν από τις γιορτές, μόνο η Αράχωβα εμφανίζει κρατήσεις της τάξης του 80%. Οι υπόλοιποι χειμερινοί προορισμοί, παρά τις προσφορές, έχουν πολύ λίγες κρατήσεις που δεν ξεπερνούν το 20% με 25%.

Η οικονομική κρίση και τα πιεσμένα εισοδήματα κάνουν διστακτικούς τους Έλληνες στο να επιλέξουν να περάσουν τα Χριστούγεννα μακριά από το σπίτι τους, ενώ εκείνοι που το αποφασίζουν μειώνουν τη διάρκεια των διακοπών στις δύο μόλις διανυκτερεύσεις.

Η Αράχωβα (η Μύκονος του χειμώνα όπως την αποκαλούν οι τουριστικοί πράκτορες) αντέχει και, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς, πετυχαίνει πληρότητες πάνω από 80% τα σαββατοκύριακα και ήδη ανάλογες κρατήσεις για τα Χριστούγεννα. Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους άλλους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι, όπου η ζήτηση για τη περίοδο των γιορτών σημειώνει μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται σε χειμερινούς προορισμούς έχουν «ρίξει» στην αγορά σημαντικές προσφορές, ωστόσο η ζήτηση είναι πεσμένη όπως και οι πληρότητες τα σαββατοκύριακα. Όπως λένε, δεν έχουν βοηθήσει και οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς οι πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα είναι ακόμα καθαρές από χιόνι.

Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι παρατηρείται αυξημένη -σχετικά με άλλες χρονιές- κίνηση από το εξωτερικό. Και οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι οι αφίξεις αυτές θα καταφέρουν να αυξήσουν συνολικά τις πληρότητες φέτος το χειμώνα (2010-2011) και να ξεπεράσουν τα 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις της χειμερινής περιόδου 2009-2010.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αφενός που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση τους στην Ελλάδα, αλλά και οι ενέργειες που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, μπορούν να τονώσουν την κίνηση του χειμώνα σημαντικά.

Όμως ο «κινητήριος μοχλός» του χειμερινού τουρισμού, σε ποσοστό πάνω από 80% είναι οι Έλληνες, που φέτος λόγω της κρίσης έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τα ταξίδια του σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα το κόστος διαμονής για τους επισκέπτες του χειμώνα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το καλοκαίρι με τιμές της τάξης των 50 ευρώ σε ξενοδοχεία 4 αστέρων (εκτός των εορτών).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουριστικό γραφείο Meli Tours της Θεσσαλονίκης ξεκινήσει πιλοτικά να φέρνει στη Χαλκιδική τουρίστες άνω των 55 ετών από Κύπρο, βαλκανικά κράτη, Ισπανία και Πορτογαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Travel Senior, 55+», και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα (Porto Carras, Athena Pallas, Portes Palace) προσφέρουν πακέτα στην τιμή κόστους.

Χαμηλές τιμές, που διαμορφώνονται στα 35 με 40 ευρώ το δίκλινο (εκτός εορτών) προσφέρουν οι περισσότερες μονάδες που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς (Πιερία, Γρεβενά, Ζαγοροχώρια, Πήλιο, Καρπενήσι, Καλάβρυτα), ωστόσο οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 60%.

Ετικέτες

Χριστούγεννα,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345