EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

10 Αποδράσεις κοντά στις πόλεις

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010 12:59:47 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Τα Νέα»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Τέσσερις αφετηρίες-Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα- δέκα προορισμοί ιδανικοί για μια σύντομη απόδραση από την πόλη. Τοπία καταπράσινα, πνιγμένα στα έλατα, με εξαιρετικούς ξενώνες που εξασφαλίζουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης μπροστά στη ζεστασιά του τζακιού, αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες για τα ανήσυχα πνεύματα, αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο στην πίεση της καθημερινότητας.

1 Μακρινίτσα
Στο μπαλκόνι του Πηλίου
Ενας από τους διασημότερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, σε υψόμετρο 850, ενδείκνυται για μικρή ή μεγάλη απόδραση από την Αθήνα. Την υποδοχή στους ταξιδιώτες αναλαμβάνουν οι ντόπιοι παραγωγοί στην είσοδο του κεντρικού καλντεριμιού. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα καταλάβετε αμέσως γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε μία επίσκεψή του στη Μακρινίτσα τη χαρακτήρισε το Μπαλκόνι του Πηλίου. Η θέα στην πόλη του Βόλου και το λιμάνι είναι μαγευτική. Επόμενος σταθμός, η κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Εδώ δεσπόζει η κρήνη με τα χρυσά λιοντάρια ή το αθάνατο νερό και δίπλα της η εκκλησία του Αγίου Ιωάνου του Προδρόμου, κτισμένη το 1792, σε πηλιορείτικο ρυθμό. Αξίζει να περπατήσετε στα καλντερίμια της Μακρινίτσας για να ανακαλύψετε τις άγνωστες και πανέμορφες γωνιές της (πληροφορίες και στο www.makrinitsa.gr). Λίγα μέτρα κάτω από την πλατεία αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη (του 1844).

2 Καρπενήσι
Για όλα τα γούστα
Οι εικόνες εναλλάσσονται συνεχώς. Ηρεμες, καταπράσινες μικρές κοιλάδες σε ένα άγριο ορεινό ανάγλυφο που δημιουργούν βουνά, φαράγγια άγρια και δυσπρόσιτα αλλά και ποτάμια, άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ορμητικά. Ολα αυτά συμπληρώνονται από μικρά παραμυθένια χωριά με φιλόξενους ανθρώπους. Δύο από αυτά είναι οι Κορυσχάδες, πνιγμένοι στα έλατα, σε υψόμετρο 940, με πέτρινα αρχοντικά στα καλντερίμια που απλώνονται στην πλαγιά του βουνού, και το Μεγάλο Χωριό, χτισμένο σε πλαγιά της Καλιακούδας, σε υψόμετρο 720 και περιτριγυρισμένο από καρυδιές, πλατάνια, έλατα. Στον δρόμο για τον Προυσό επιβάλλεται στάση στο Φαράγγι Κλειδί και στα Πατήματα της Παναγίας (τα ίχνη από πέλματα που διακρίνονται στα απότομα βράχια και κατά την παράδοση είναι αυτά που άφησε στο πέρασμά της η Παναγία μεταφέροντας την εικόνα της στη Μονή της Προυσιώτισσας). Το μοναστήρι που πιθανότατα δημιουργήθηκε την περίοδο της Εικονομαχίας (829-842 μ.Χ.) βρίσκεται σε απόκρημνη πλαγιά λίγο πριν από τον οικισμό Προυσό. Στο μουσείο της Μονής εκτίθεται, μεταξύ των άλλων, και το σπαθί του Καραϊσκάκη.

3 Βυτίνα
Η σταρ της Αρκαδίας
Γεμάτη ζεστούς ξενώνες, μια ανάσα από το Μαίναλο και το χιονοδρομικό του κέντρο, η Βυτίνα θεωρείται δικαίως η σταρ της Αρκαδίας. Χαλαρώστε μπροστά στο τζάκι του δωματίου ή σε κάποια καφετέρια και περπατήστε στον οικισμό. Στο κέντρο του θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνος (η οποία κτίστηκε το 1846) ντυμένη στην είσοδο με το χαρακτηριστικό τοπικό μαύρο μάρμαρο. Δίπλα λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού (τηλ. 27950-22.329 Δήμος Βυτίνας και 27950-29.010 ΚΕΠ Βυτίνας), με παραδοσιακές φορεσιές, μαγειρικά σκεύη και πολλά άλλα αντικείμενα από το 1800 και μετά. Στα στενά θα ανακαλύψετε αρκετά αλλά κυρίως ερειπωμένα πέτρινα σπίτια κτισμένα στο ύφος των λαγκαδινών μαστόρων. Απολαυστικός είναι ο περίπατος στον περίφημο Δρόμο της Αγάπης» αλλά και στο δασάκι της Βυτίνας, έναν μικρό παράδεισο με περίπου 3.780 πανύψηλα πεύκα.

4 Τρίκαλα Κορινθίας
Αρωμα Ελβετίας
Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, σε ένα τοπίο που θυμίζει Ελβετία, με ένα μίνι χιονοδρομικό και πολλούς ζεστούς ξενώνες, τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ο απόλυτος προορισμός για την απόδραση του Σαββατοκύριακου. Απλώνονται σε τρεις συνοικίες (Κάτω, Μεσαία, Ανω) οι οποίες Παρασκευή βράδυ, το αργότερο Σάββατο πρωί, γεμίζουν από κόσμο. Από τα Ανω Τρίκαλα με το ερειπωμένο σπίτι των Νοταραίων και τους ναούς του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου Δημητρίου (του 1675) θα αρχίσετε την εξερεύνηση της Ζήριας και αφού περάσετε από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Βλάση, θα φτάσετε στην είσοδο του χιονοδρομικού κέντρου της Ζήριας (ονομάζεται Αθλητικό Κέντρο) που απέχει περίπου 500 μ. από τον δρόμο. Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Μεσαία Τρίκαλα (όπως ανεβαίνετε από το Ξυλόκαστρο), στο Ρέθι Κορινθίας μπορείτε να κάνετε ιππασία (www.ippodrasi.com).

5 Καλάβρυτα
Με ιστορικές μνήμες
Αγαπημένος χειμερινός προορισμός όχι μόνο των Πατρινών αλλά και των Αθηναίων. Σε υψόμετρο 750, τα Καλάβρυτα μαγεύουν τον ταξιδιώτη με την πρώτη ματιά. Αρκεί ένας περίπατος από το κλασικό κτίριο του οδοντωτού μέχρι τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (25ης Μαρτίου). Πάνω από την πόλη, περίπου 500 μέτρα από τα τελευταία σπίτια, είναι ο τόπος θυσίας και σημερινό ιερό προσκύνημα. Εδώ στη ράχη του λόφου Καπή στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους άνδρες της πόλης από 14 ως αντίποινα για την εκτέλεση 80 δικών τους από τους αντάρτες. Στο δημοτικό σχολείο στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (τηλ. 26920-23.646).


6 Ναύπακτος
Στην αγκαλιά του κάστρου
Μοναδικές είναι οι στιγμές χαλάρωσης που προσφέρει ένας περίπατος στο μικρό λιμάνι της Ναυπάκτου, τη γειτονιά του Θερβάντες και του Ανεμογιάννη. Στη δυτική πλευρά του παλιού λιμανιού κρύβεται το πάρκο Θερβάντες με τον ανδριάντα του ισπανού συγγραφέα του Δον Κιχώτη, που πολέμησε γενναία στην ιστορική ναυμαχία ως αξιωματικός του πολεμικού πλοίου «Μαρκησία». Επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση του κάστρου της Ναυπάκτου στο τελευταίο διάζωμά του, εκεί όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και δίπλα του ένα μικρό βυζαντινό παρεκκλήσι. Η θέα από αυτό το σημείο είναι καταπληκτική. Αξίζει όμως να δείτε και τα Μποτσαραίικα, το επιβλητικό συγκρότημα που αγόρασε ο σουλιώτης στρατηγός Νότης Μπότσαρης μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου το 1829 και χωρίζεται σε δύο πύργους που ενώνονται με μια καμάρα. Στην καρδιά του υπάρχουν εκπληκτικά εκθέματα που θα σας ταξιδέψουν στην περίφημη ναυμαχία (τηλ. 26340-29.779).

7 Κεντρικό Ζαγόρι
Αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις
Γιάννινα- Δίλοφο... 35 χλμ. και η καρδιά του Ζαγοριού σάς ανήκει. Περιηγηθείτε στο χωριό με την Αναγνωστοπούλειο Σχολή και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και κάντε στάση στο Κουκούλι, ανάμεσα στη χαράδρα του Βίκου και στο Βικάκι. Το Μουσείο του Λαζαρίδη, το παλιό σχολείο και η Κοίμηση της Θεοτόκου αιχμαλωτίζονται στον φακό σας μέχρι την επόμενη στάση που γίνεται στο Καπέσοβο, στην άκρη του φαραγγιού της Μεσαριάς. Η Πασχάλειος Σχολή (πλέον είναι μουσείο) και ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι μόνο μερικές από τις εικόνες ενός χωριού που κάποτε φημιζόταν για τους αγιογράφους του. Αν, πάλι με αφετηρία το Δίλοφο, ακολουθήσετε τις ταμπέλες για τους Κήπους, πρώτα θα μετρήσετε στη σειρά μια ομάδα πέτρινων γεφυριών- του καπετάν Αρκούδα, του Κόκκορη και το Καλογερικό (ή Πλακίδα)- λίγο πριν φτάσετε στην άλλοτε πρωτεύουσα όλου του Ζαγοριού.

8 Μέτσοβο
Για πλήρη χαλάρωση
Το Μέτσοβο σκαρφαλώνει στην Πίνδο και βρίσκεται ακριβώς στη μέση του περάσματος από την Ηπειρο στη Θεσσαλία, περίπου 60 χλμ. από τα Ιωάννινα. Από το κέντρο του, η Λίμνη των Πηγών του Αώου δεν απέχει ούτε 15 χλμ. και είναι η πιο ενδιαφέρουσα κοντινή απόδραση. Στάση θα κάνετε στο Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, μια πρότυπη μικρή μονάδα παραγωγής με σύγχρονο εξοπλισμό, και στη συνέχεια ακολουθώντας τις ταμπέλες κατεβαίνετε προς τη Μονή Θεοτόκου. Το τοπίο γύρω από τον Αραχθο είναι εξαιρετικό με ένα νερόμυλο, έναν καταρράκτη και μια... θάλασσα από πεσμένα κίτρινα φύλλα. Στη συνέχεια ο περίπλους της Λίμνης- σε υψόμετρο 1.350- είναι περίπου 30 χλμ. και αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό.

9 Αρναία Χαλκιδικής
Στην αγκαλιά του δάσους
Στις παρυφές του Χολομώντα, η αρχοντική κωμόπολη κατέχει ιδιαίτερη θέση στη λίστα των ψαγμένων ταξιδιωτών. Πέτρινα οικήματα του 19ου αι. αλλά και εντυπωσιακά αρχοντικά, όπως το Αρχοντικό Ιατρού όπου στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, αποκαλύπτουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της κωμόπολης. Στα μαγαζάκια, προμηθευτείτε το περίφημο μέλι της Αρναίας και μουντοβίνα, το χαρακτηριστικό ντόπιο ρακόμελο. Γεύση από τη μαγεία του Χολομώντα θα πάρετε στη διαδρομή προς τον οικισμό του Ταξιάρχη οδηγώντας ανάμεσα σε πυκνά δάση από δρυς, οξιές και έλατα.

10 Παλαιός Παντελεήμονας
Γεύσεις και ηρεμία
Τα αρώματα του βουνού και η μυρωδιά του καμένου ξύλου από τα τζάκια υποδέχονται τους επισκέπτες του πιο καλοδιατηρημένου οικισμού της μακεδονικής γης. Τα λιθόστρωτα σοκάκια του Παλαιού Παντελεήμονα σας φέρνουν κοντά σε αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια, κυκλωμένα από οργιαστική βλάστηση. Στην πλατεία, κάτω από τα πλατάνια θα απολαύσετε τον καφέ σας και τα εκλεκτά γλυκά του τόπου (βύσσινο, περγαμόντο και εκμέκ κανταΐφι) μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Φεύγοντας μην παραλείψετε να ατενίσετε την απέραντη θέα προς τις ακτές της Πιερίας και το Κάστρο του Πλαταμώνα.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345