EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Σκι τα Χριστούγεννα, που ?

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009 2:06:37 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Οι νοτιάδες και οι μη φυσιολογικές για την εποχή βροχές, σε μεγαλύτερα υψόμετρα, συνέπεια της αυξημένης θερμοκρασίας άλλαξαν το τοπίο λειτουργίας των χιονοδρομικών.

Ετσι μερικά χιονοδρομικά ανέβαλαν την λειτουργίας τους μέχρι νεωτέρας (π.χ. Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Μαίναλο) άλλα να λειτουργούν οριακά, μερικά να μην επηρεάζονται σημαντικά, και άλλα να λειτουργούν σε σχετικά μέγιστο βαθμό λειτουργίας.

Ωστόσο, ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι πίστες παραμένουν προς το παρόν κλειστές όπως στα Καλάβρυτα και στο Μαίναλο, κόσμος τα επισκέπτεται. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ικανοποιητική χιονόπτωση» αναφέρει η κ. Ιωάννα Παπαδάτου, βοηθός υπεύθυνη επικοινωνίας του χιονοδρομικού Καλαβρύτων, «όμως επισκέπτες έρχονται για να απολαύσουν τη θέα πίνοντας τον καφέ τους». Από τα περίπου 100 άτομα που το επισκέφθηκαν χθες (22 Δεκ), περίπου τα μισά χρησιμοποίησαν τον αναβατήρα «Αχιλλέα». Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι ο καιρός θα «συμμορφωθεί» μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ώστε ο αριθμός των επισκεπτών να αγγίξει τον προβλεπόμενο μέσο όρο που κυμαίνεται έως και 8.000 άτομα ημερησίως.

Ετσι για την Νότια Ελλάδα η μόνη επιλογή για σκι τα Χριστούγεννα φαίνεται να είναι μόνο ο Παρνασσός, με μόνο 30 εκατοστά χιονιού (σύμφωνα με το snowreport).Οι ανεβασμένες θερμοκρασίες που διαφαίνονται σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δελτία καιρού δεν είναι ενθαρυντικές αλλά ο "παππούς" ξέρει να παλεύει και ελπίζουμε να αντέξει μέχρι να εισπράξει τις νέες ποσότητες χιονιού. Με αυξητικές τάσεις καταγράφεται η κίνηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες άγγιξαν τις 3.000 και η κίνηση αναμένεται να διπλασιαστεί όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Παπαχρήστο, διευθυντή του χιονοδρομικού κέντρου.

Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται πιο τυχερή με το Καιμακτσαλάν το Πισοδέρι που είναι τα βορειότερα και την Βασιλίτσα, που μονολότι εισέπραξε κάποιες ποσότητες υετού σε βροχή και κάθησε κάπως το χιόνι, οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες το διατηρούν σε σχετικά καλή ποιότητα.

Δεν έχει χιονίσει από την Κυριακή στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα στο Καϊμακτσαλάν, όμως το ύψος του χιονιού έφθανε χθες τα 80 εκατοστά. «Αν και το Σαββατοκύριακο φυσούσε περισσότερο από ό, τι συνήθως, η κίνηση κρίνεται ικανοποιητική για τις πρώτες ημέρες, με παρέες και γκρουπ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να έρχονται διαρκώς», σύμφωνα με την κ. Νικολέττα Τρίτσκου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου. Πληρότητα 100% παρουσιάζει και το πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής, όπου οι επισκέπτες έχουν κάνει κρατήσεις από τον Αύγουστο, ενημερώνει η κ. Σίσυ Νεοφυτίδου από το Neve Resort. Τα τετραήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κοστίζουν 910 ευρώ με πρωινό, χρήση του σπα και εορταστικό μενού.

Tσεκάρετε τα δελτία καιρού με ιδιαίτερη προσοχή στον άνεμο καθώς οι ισχυροί νοτιάδες πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα λειτουργίας...

Οι κάτοικοι του Ν.Ημαθίας και Κατερίνης πρέπει να αισθάνονται τυχεροί καθώς έχουν κοντά τους τα χιονοδρομικά κέντρα των 3-5 Πηγαδίων (έχει και το πλεονέκτημα της τεχνητής χιόνωσης) Σελίου, Ελατοχωρίου και το μοναδικό ιδιόκτητο χιονοδρομικό της χώρας μας το Χρυσό Ελάφι. Ο διευθυντής του Σελίου αναφέρει σχετικά: "Στα τριάντα χρόνια που δουλεύει εκεί, διαπιστώνει ότι φέτος ο καιρός δεν είναι σταθερός. Το χιόνι μπορεί να φτάνει τα 40 εκ., προχθές όμως έβρεξε, ενώ το Σαββατοκύριακο δεν δουλέψαμε λόγω χιονοθύελλας», περιγράφει. «Φανταστείτε ότι στις 3 Νοεμβρίου (σ. σ. όταν τα χιονοδρομικά κέντρα δεν λειτουργούν ακόμη) το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά!».

Επίσης σε λειτουργία βρίσκεται από το σ/κ που μας πέρασε το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου. Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει λίγα χλμ. από την Καστοριά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όσους αγαπούν το snowboard αφού εδώ υπάρχουν κατάλληλες πίστες για το άθλημα...

Εντώ μεταξύ ξεκίνησε την λειτουργία του το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο στην γειτονική Βουλγαρία, μετά την πρώτη πυκνή χιονόπτωση, δίνοντας μια ακόμα εναλλακτική εκτός του Μπάνσκο και του Μπόροβετς.

Οι ξενοδόχοι της περιοχής ελπίζουν σε μια θετική τουριστική κίνηση, μετά την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, ευελπιστούν ότι θα προσελκύσουν και πολλούς λάτρεις του χειμερινού τουρισμού από την Ελλάδα....

Το ύψος των επενδύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στο Παμπόροβο, φτάνει στα 40 εκατ. λέβα (1 ευρώ = 1,95 λέβα).

 






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345